Robot som hackas kan bli farlig
Publicerat 16 maj 2017
Säkerheten för maskiner inom tillverkningsindustrin är ofta mycket hög för att inte de som arbetar vid bandet ska skadas. Men när det gäller robotar som är uppkopplade mot nätet missas ofta säkerhetsaspekten, enligt en ny studie.
Robotar blir allt vanligare i arbetslivet och används i dag bland annat vid biltillverkning och inom förpackningsindustrin. Men skillnaden mellan en mer traditionell maskin och en robot är att roboten ofta är uppkopplad mot en programvara på nätet vilket gör att den också blir sårbar för hackerattacker.
Mjukvaruföretaget Trend Micro har tillsammans med Polytechnic University i Milano undersökt 83 000 industriella robotar som var uppkopplade mot nätet. Resultatet visade att 5 100 av dessa var helt öppna- det vill säga det krävdes inga inloggningsuppgifter för att komma åt dem.
Trend Micro har listat risker kopplade till bristande cybersäkerhet. En hackerattack kan till exempel leda till felaktigheter i de produkter som en uppkopplad robot tillverkar. Men långt allvarligare är att en hackad robot skulle kunna bli farlig för robotoperatören.
Sårbarheten när det gäller maskiner som är uppkopplade mot nätet handlar inte bara om robotar poängterar Trend Micro. Begreppet Internet of things brukar användas för att beskriva en teknisk utveckling där allt fler av våra vardagsföremål som hushållsapparater, hissar och sensorer i kläder är uppkopplade mot nätet.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Säkerhet
-
Ny tjänst ska göra cykelpendlingen säkrare
Säkerhet • Cyklister är den grupp som är värst drabbad vad det gäller allvarliga trafikskador. Nu kommer en tjänst som ger förslag på den säkraste cykelvägen.
-
Hög tid att se över IT-säkerheten
IT • Svenska organisationer uppmanas att öka sin beredskap för IT-attacker efter de senaste veckornas ökning av anmälda incidenter.
-
Hemmajobbare behöver bli bättre på IT-säkerhet
IT • En effekt med distansjobbandet är att IT-problem måste lösas via telefon – och att många hemarbetare sitter med bristande virusskydd. Att värna om sin egen IT-säkerhet borde bli mer prioriterat, anser Dennie Karlsson, informationssäkerhetschef på Dustin.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Drevet går – men vi jobbar på
Arbetsmiljöarbete • Att hamna i ett mediedrev kan vara tufft. Värst är det för dem som står mitt i. Men hur är det för alla de som måste jobba på som vanligt när det stormar kring deras arbetsgivare och hur stöttar man dem?
-
De valde att återgå till kontoret
Distansarbete • Fastighetsbolaget Castellum som testade permanent flexibilitet under pandemin har återgått till att ha kontoret som bas.
-
Många skadar sig på sommarjobbet
Introduktion • Nära 1 500 ungdomar råkade ut för olyckor på sommarjobbet förra året. Det visar siffror från Arbetsmiljöverket.