Robot som hackas kan bli farlig
Publicerat 16 maj 2017
Säkerheten för maskiner inom tillverkningsindustrin är ofta mycket hög för att inte de som arbetar vid bandet ska skadas. Men när det gäller robotar som är uppkopplade mot nätet missas ofta säkerhetsaspekten, enligt en ny studie.
Robotar blir allt vanligare i arbetslivet och används i dag bland annat vid biltillverkning och inom förpackningsindustrin. Men skillnaden mellan en mer traditionell maskin och en robot är att roboten ofta är uppkopplad mot en programvara på nätet vilket gör att den också blir sårbar för hackerattacker.
Mjukvaruföretaget Trend Micro har tillsammans med Polytechnic University i Milano undersökt 83 000 industriella robotar som var uppkopplade mot nätet. Resultatet visade att 5 100 av dessa var helt öppna- det vill säga det krävdes inga inloggningsuppgifter för att komma åt dem.
Trend Micro har listat risker kopplade till bristande cybersäkerhet. En hackerattack kan till exempel leda till felaktigheter i de produkter som en uppkopplad robot tillverkar. Men långt allvarligare är att en hackad robot skulle kunna bli farlig för robotoperatören.
Sårbarheten när det gäller maskiner som är uppkopplade mot nätet handlar inte bara om robotar poängterar Trend Micro. Begreppet Internet of things brukar användas för att beskriva en teknisk utveckling där allt fler av våra vardagsföremål som hushållsapparater, hissar och sensorer i kläder är uppkopplade mot nätet.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Säkerhet
-
Arbetsmiljöverkets tipstjänst - så funkar den
Arbetsmiljöarbete • Ser du någon som jobbar utan fallskydd på ett tak eller finns det allvarliga risker på din egen arbetsplats? Då kan du höra av dig till Arbetsmiljöverkets tipstjänst.
-
Sätt säkerheten främst – psykologen tipsar
Så gör du • Organisationspsykologen Erik Matton förklarar vad som styr våra beteenden och hur man skapar en god säkerhetskultur på jobbet.
-
Höjd terrorhotnivå – så påverkas arbetsplatsen
Säkerhet • Den höjda terrorhotnivån i Sverige påverkar även arbetslivet. Löpande riskbedömningar och en tät dialog med anställda är viktiga åtgärder för organisationer och företag.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Daglig reflektion ökade arbetsglädjen
Arbetsmiljöarbete • På Norrlands universitetssjukhus har korta reflektionsmöten blivit nyckeln till ett förbättrat samarbete. Denna metod visade sig vara särskilt värdefull under pandemin.
-
Svinpesten slår hårt mot gröna näringar
Smitta • Utbrottet av svinpest i Västmanland slår hårt mot de gröna näringarna i området.
-
Arbetsmiljömyndigheter slås ihop
Arbetsmiljöarbete • Myndigheten för Arbetsmiljökunskap, Mynak, ska slås ihop med Arbetsmiljöverket. Det föreslår regeringen i sitt förslag till budget för 2024.