Hoppa till huvudinnehållet
Arbetsmiljöarbete

Ny arbetsmiljömyndighet öppnar i vår

I juni nästa år startar en ny myndighet för arbetsmiljöfrågor. Den nya myndigheten som är placerad i Gävle ska bland annat ansvara för att sprida forskning om arbetsmiljö och följa upp och utvärdera arbetsmiljöpolitiken.

I dag fattade regeringen beslut om en ny arbetsmiljömyndighet som ska stödja det praktiska arbetsmiljöarbetet på arbetsplatserna.

– Arbetsmiljö är en så central fråga för allas våra arbetsliv. Hur den utformas avgör så mycket. Hur vi trivs, hur länge vi orkar arbeta, om vi får vara friska och ha hälsan i behåll. Därför är det så centralt att förstärka och samla ihop det arbete som görs, säger Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Vänsterpartiet som varit drivande i förhandlingarna med regeringen om att inrätta en ny arbetsmiljömyndighet. Foto: Denny Lorentzen

Sedan Arbetslivsinstitutet lades ner 2007 har många röster höjts för att landet behöver en myndighet som samordnar forskning om arbetsmiljö. De flesta andra europeiska länder har liknande myndigheter.

Den nya myndigheten placeras i Gävle där mycket arbetsmiljöforskning bedrivs i dagsläget genom Centrum för belastningsskadeforskning.

Läs mer: 

 

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Arbetsmiljöarbete

Senaste om Mer om arbetsmiljö