"Mitt huvud behöver ett skyddsombud"
Publicerat 6 februari 2017
I egenskap av gammal serienörd så älskar jag Snobben. Och Snobben var som bäst på 1960-talet, tänkvärt nonsens i världsklass. Ett exempel: Linus, huvudpersonen Karls kompis, sitter under ett träd. Han nickar till och vaknar. Säger till Karl: "Jag vill så gärna lära mig meditera, men jag somnar hela tiden!"
Tro mig, det är roligare med bilder till. Och just när strippen tecknades, sent 60-tal, var den aktuell. Då lärde sig nämligen Beatles och stora delar av västvärlden "TM", transcendental meditation.
TM finns fortfarande, men det talas mer om "mindfullness". Inte riktigt samma sak, men nära nog. Bli medveten om dina sinnesintryck, ge akt på andningen, töm huvudet på vardagsskräp. Och var uppmärksam! I synnerhet på andningen. In, ut. In, ut.
Nu låter det kanske som om jag driver med mindfullness, men så är det inte. De vetenskapliga studier som gjorts är delvis motstridiga och dessutom svårgenomförda, men mycket tycks tyda på att meditationsövningar som mindfullness är precis vad stressade människor behöver idag. En ventil för jobb- och familjebekymmer, alla cirkelresonemang som hela tiden snurrar inom oss alla som yrselframkallande karuseller inom.
Stoppa hjärnan, jag vill hoppa av! Eller åtminstone sakta ner.
När experter på utbrändhet intervjuas pekar de på de senaste decenniernas alla nedskärningar som huvudorsaker till stress och psykisk ohälsa. Yrkeslivet får oss att krascha. Dags, kort sagt, att reglera vår mest omedelbara arbetsmiljö: hjärnan.
I Frankrike går man i bräschen, där finns ett lagförslag om att ingen arbetsgivare ska kunna kräva av en anställd att läsa jobbmail efter klockan 18. "Logga ut-lagen" har den kallats. Kan säkert lätta på stressen. Sen är det en annan sak att oron inför morgondagens jobbkriser kanske surrar i huvudet ändå.
Själv har jag alltid haft svårt att leva i nuet. Första gången jag reste till Florida, allra första dagen på stranden, sa jag: "Det här är så fint att jag redan längtar tillbaka!" I mitt huvud var semestern redan slut.
Mitt huvud behöver helt enkelt ett skyddsombud. Eller, i brist på det, kanske lite mindfullness. Jag har testat ett par veckor och det funkar verkligen, jag saktar ner på ett vettigt sätt.
Och till skillnad från Linus så somnar jag inte. Fast ska jag vara helt ärlig så har jag lite småtråkigt. Inget ont om mitt nya intresse, att räkna andetag, men direkt rafflande är det ju inte. Vilket väl är en del av poängen.
Så: in, ut. In, ut. Och utloggad.
Göran evderdahl
är journalist och filmkritiker. Han är också en återkommande medlem av panelen Spanarna i SR P1.
Mer om Krönika
-
Du behöver inte dricka rävgiftet, bara du tar en paus
Krönika • Vad får du på jobbet? Rävgift, snutkaffe eller en stor balja java. Kärt barn har många namn, och kaffe är älskat av många.
-
Tack, vi vet vad AI betyder
Krönika •
-
Förmodligen har du också använt en härskarteknik
Krönika • ”Men gumman!” Orden kom från en yngre manlig kollega, som jag vanligtvis respekterade och tyckte om. Han uttryckte sig vänligt och tanken var nog att låta lite personlig, men det kändes så fel. Helt plötsligt blev jag hans lilla dotter. Jag sa inget, men ångrade mig senare.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
De tog hjälp av AI med riskbedömning
AI • Med hjälp av inrapporterade händelser kan AI-funktionen ”Jörgen” förutspå risker i olika arbetsmoment hos Södra Skogsägarna. Den kan även ge nya perspektiv vid skyddsronderna genom att visa trender för olika risker senaste månaden.
-
Skivnördarnas högborg
Bildreportaget • Nordens största skivbutik fyller 50 år. En bedrift när skivbutikerna fått det allt tuffare. Här pågår dagligen en jakt på guldkorn till hemmasamlingarna.
-
Framgångsrik modell lockar unga till industrin
Unga • Industrin skriker efter ny arbetskraft men det är svårt att locka unga ut till verkstadsgolvet. Mälardalens tekniska gymnasium har hittat ett framgångsrecept som inte bara får ungdomar att välja industriyrken – utan även att stanna kvar.