Hoppa till huvudinnehållet
Stress

Många saknar avlastning under semestern

Denna vecka är många svenskar tillbaka efter semestern. Var fjärde anställd måste inleda med att ta igen arbete som inte blivit gjort, visar en ny undersökning.

För var fjärde anställd väntar extra mycket jobb efter semestern. Det visar en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av konsultföretaget Visma. På frågan "Vem gör ditt jobb medan du har semester i sommar?" svarade 25 procent att ingen ersättare finns och att de själva får göra jobbet när de kommer tillbaka. Bland kontorsanställda var siffran högre. Där uppger 36 procent att de saknar avlastning.

– Insikten om att ingen gör jobbet medan du är borta kan göra det svårt att koppla av. Det är olyckligt, särskilt som utbrändhet och stressrelaterade sjukdomar är ett stort samhällsproblem, säger Sofia Gerstenfeld, vd för Visma Enterprise i en kommentar.

Att ta in vikarier under semestern är ovanligt. Endast 8 procent svarade att de har en vikarie. Den vanligaste lösningen är att kollegor hjälper varandra. 37 procent svarade att deras jobb helt eller delvis görs av kollegor under semestern. Totalt deltog 1 011 förvärvsarbetande personer i åldrarna 20-64 år i undersökningen.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Stress

Senaste om Mer om arbetsmiljö