Krav från kunder får företag att flytta hem
Publicerat 29 maj 2017
Allt fler svenska tillverkningsföretag väljer att flytta tillbaka till Sverige. Att förlägga sin produktion till ett låglöneland på andra sidan jorden blir inte alltid så lönsamt som man trott. Dessutom ställer många kunder krav på att underleverantörer har en god arbetsmiljö.
Trenden att företag flyttar sin produktion utomlands för att sänka tillverkningskostnaden har börjat vända. Inom en snar framtid kommer det att vara lika många svenska företag som planerar att flytta hem sin produktion som att flytta den utomlands, vilket inte var fallet tidigare.
I en studie vid Jönköpings Tekniska Högskola har man tittat på drivkrafterna till varför företagen väljer att ta hem sin produktion. Företagen som deltog i studien tillverkade bland annat cyklar, truckar, möbler och kläder.
– Några av drivkrafterna handlar om att kunna hantera en ökad kundanpassning, att få större flexibilitet och att kunna minska tiden från beställning till leverans. Livscykeln är också kort för många produkter i dag och kunderna vill ha nya modeller vartefter. Det kräver närhet mellan alla olika funktioner i försörjningskedjan, säger Per Hilletofth, som är professor i logistik.
Han menar att företagen tidigare i mångt och mycket stirrat sig blinda på tillverkningskostnaderna och därför valt att förlägga produktionen i ett låglöneland. Men många tar hem produktionen eftersom flytten inte blev den framgång man hoppats på. Att frakta varor från en fabrik på andra sidan jorden kostar både mycket pengar och tar lång tid.
En annan drivkraft till att företagen tar tillbaka produktionen till hemmaplan är att kunna förknippas med en högre hållbarhetsprofil. Det är lättare i Sverige än i ett låglöneland som kan vara känt för barnarbete och dåliga arbetsvillkor.
– Företagen accepterar en högre kostnad här eftersom en starkare hållbarhetsprofil kan sälja bättre. "Made in Sweden" blir en kvalitetsstämpel. Det handlar både om bättre arbetsmiljölagar och en större medvetenhet om hållbarhet.
Innebär det här då att det kommer tillbaka fler jobb till Sverige. Nja, inte riktigt. Produktionen som tas hem är ofta tillverkning som kan automatiseras. Men Per Hilletofth menar att den ändå kommer att sysselsätta en rad människor och underleverantörer vilket bidrar till samhället.
– Även om det inte kommer tillbaka samma antal arbetstillfällen som lämnade landet är det bättre med några fler än inga alls, säger Per Hilletofth.
Gerd Eriksson
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
De tog hjälp av AI med riskbedömning
AI • Med hjälp av inrapporterade händelser kan AI-funktionen ”Jörgen” förutspå risker i olika arbetsmoment hos Södra Skogsägarna. Den kan även ge nya perspektiv vid skyddsronderna genom att visa trender för olika risker senaste månaden.
-
”Det går inte att inspektera bort alla problem”
Arbetsmiljöarbete • Trots att Lars Lööw tillträdde tjänsten som generaldirektör för Arbetsmiljöverket i en tid när dödsolyckorna är de högsta på många år och den psykiska ohälsan skenar, ser han hoppfullt på framtiden.
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
De tog hjälp av AI med riskbedömning
AI • Med hjälp av inrapporterade händelser kan AI-funktionen ”Jörgen” förutspå risker i olika arbetsmoment hos Södra Skogsägarna. Den kan även ge nya perspektiv vid skyddsronderna genom att visa trender för olika risker senaste månaden.
-
Skivnördarnas högborg
Bildreportaget • Nordens största skivbutik fyller 50 år. En bedrift när skivbutikerna fått det allt tuffare. Här pågår dagligen en jakt på guldkorn till hemmasamlingarna.
-
Framgångsrik modell lockar unga till industrin
Unga • Industrin skriker efter ny arbetskraft men det är svårt att locka unga ut till verkstadsgolvet. Mälardalens tekniska gymnasium har hittat ett framgångsrecept som inte bara får ungdomar att välja industriyrken – utan även att stanna kvar.