Hoppa till huvudinnehållet
Unga

Unga förbereds dåligt för arbetslivet

Rekryteringsbehovet hos små och medelstora företag är stort, men det är svårt att hitta rätt egenskaper hos de arbetssökande. En anledning är att unga inte är förberedda på kraven i arbetslivet. Det är slutsatsen i en rapport från organisationen Företagarna.

Fyra av tio företag uppger att de behöver rekrytera personal under det kommande året och knappt hälften av företagen har rekryterat de senaste två åren. Men av de som har rekryterat är det bara 50 procent som hittat den kompetens de sökt. Det visar Företagarnas enkätrapport "Det är attityden dumbom" där 5 000 företagare djupintervjuats.

Två anledningar till att det är svårt att hitta rätt personal är att de arbetssökande inte har rätt kompetens eller rätt egenskaper för jobbet. Och där är inte teoretisk utbildning den enda lösningen, anser Företagarnas vd Günther Mårder.Foto: Företagarna

– Skolan borde ta de icke-kognitiva färdigheterna på större allvar. Unga som söker jobb verkar inte alltid medvetna om vilka krav som ställs och vilka egenskaper som värderas i arbetslivet, säger Günther Mårder i en kommentar.

Företagen efterfrågar personer som är självgående, ansvarstagande, noggranna och har rätt attityd. Enligt rapporten är det svårt att hitta sökande som uppfyller de grundläggande kraven på arbetsmoral som att komma i tid, dyka upp varje dag och hugga i där det behövs.

Störst är rekryteringsbehovet i tillverkningsindustrin och byggindustrin där strax över hälften av företagen anger att de har behov av ny personal. Men efterfrågan är också relativt stor på personer utan arbetslivserfarenhet, inom exempelvis handeln och besöksnäringen.

– För arbetssökare kan resultatet vara hoppingivande. För den som är engagerad och beredd att anstränga sig finns det gott om lediga jobb, säger Günther Mårder.

Ladda ner rapporten "Det är attityden dumbom".

 

 

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Unga

Senaste om Mer om arbetsmiljö