Unga förbereds dåligt för arbetslivet
Publicerat 28 november 2016
Rekryteringsbehovet hos små och medelstora företag är stort, men det är svårt att hitta rätt egenskaper hos de arbetssökande. En anledning är att unga inte är förberedda på kraven i arbetslivet. Det är slutsatsen i en rapport från organisationen Företagarna.
Fyra av tio företag uppger att de behöver rekrytera personal under det kommande året och knappt hälften av företagen har rekryterat de senaste två åren. Men av de som har rekryterat är det bara 50 procent som hittat den kompetens de sökt. Det visar Företagarnas enkätrapport "Det är attityden dumbom" där 5 000 företagare djupintervjuats.
Två anledningar till att det är svårt att hitta rätt personal är att de arbetssökande inte har rätt kompetens eller rätt egenskaper för jobbet. Och där är inte teoretisk utbildning den enda lösningen, anser Företagarnas vd Günther Mårder.
– Skolan borde ta de icke-kognitiva färdigheterna på större allvar. Unga som söker jobb verkar inte alltid medvetna om vilka krav som ställs och vilka egenskaper som värderas i arbetslivet, säger Günther Mårder i en kommentar.
Företagen efterfrågar personer som är självgående, ansvarstagande, noggranna och har rätt attityd. Enligt rapporten är det svårt att hitta sökande som uppfyller de grundläggande kraven på arbetsmoral som att komma i tid, dyka upp varje dag och hugga i där det behövs.
Störst är rekryteringsbehovet i tillverkningsindustrin och byggindustrin där strax över hälften av företagen anger att de har behov av ny personal. Men efterfrågan är också relativt stor på personer utan arbetslivserfarenhet, inom exempelvis handeln och besöksnäringen.
– För arbetssökare kan resultatet vara hoppingivande. För den som är engagerad och beredd att anstränga sig finns det gott om lediga jobb, säger Günther Mårder.
Ladda ner rapporten "Det är attityden dumbom".

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Unga
-
Många skadar sig på sommarjobbet
Introduktion • Nära 1 500 ungdomar råkade ut för olyckor på sommarjobbet förra året. Det visar siffror från Arbetsmiljöverket.
-
Det gäller på extrajobbet
Unga • För den som är minderårig gäller särskilda regler på jobbet. Det handlar till exempel om vilka arbetsuppgifter som unga får ha och vilka tider på dygnet de får jobba.
-
Ny guide ska stötta unga chefer
Chef • Sverige har lägst andel unga chefer i Europa. Endast var fjärde chef är under 40 år och hälften funderar på att sluta. En ny guide ska att hjälpa organisationer ta vara på de unga cheferna.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Arbetsmiljömyndigheter slås ihop
Arbetsmiljöarbete • Myndigheten för Arbetsmiljökunskap, Mynak, ska slås ihop med Arbetsmiljöverket. Det föreslår regeringen i sitt förslag till budget för 2024.
-
Så förändrar självbetjäningstrenden handeln
Digitalisering • Trenden med självbetjäning fick en skjuts under pandemin och fortsätter att växa. Hur förändrar det arbetsmiljön och kontakten med kunderna?
-
Fyradagarsvecka lockar svenskarna
Arbetstid • I allt fler länder görs försök med fyra dagars arbetsvecka. Nu visar en ny undersökning att en majoritet av svenskarna är positiva till att jobba fyra dagar i veckan i stället för fem.