Hoppa till huvudinnehållet
Mångfald

Objektiv rekrytering med artificiell intelligens

Ett verktyg som bygger på artificiell intelligens ska hjälpa företag och organisationer att rekrytera mer jämställt. Men fortfarande spelar informella nätverk en stor roll i anställningsprocessen.

Det är företaget SAP som lanserar en molnbaserad lösning som ska öka jämställdheten och mångfalden i företagen. Ett av verktygen, som bygger på maskininlärning, identifierar subjektiva formuleringar i arbetsbeskrivningarna och ger förslag på könsneutrala alternativ. Syftet är att arbetsbeskrivningarna inte ska vara exkluderande.

– De här verktygen man använder kan säkert vara bra, men de eliminerar inte all osäkerhet som finns i anställningsprocessen, säger Lena Hensvik, forskare på Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) i Uppsala.

Hur man formulerar en arbetsbeskrivning har stor betydelse för vilka som söker tjänsten. Men vissa ord kan avskräcka en del personer, som till exempel "visionär".

– Arbetsbeskrivningen sänder en signal om vad man söker för typ av person och det påverkar naturligtvis den som funderar på att söka.

Det har gjorts studier på arbetsansökningar som är anonymiserade och som används för att inte sålla bort vissa kandidater, till exempel med utländsk bakgrund.
– Men det finns svårigheter med det också. Det finns mycket information som en arbetsgivare behöver ha, till exempel om utbildning, och som kan falla bort om man ska vara helt neutral, säger Lena Hensvik.

I sin egen forskning har hon sett hur informella nätverk och rekryteringar fortfarande spelar en stor roll för vem som får ett jobb. Familjemedlemmar, före detta kollegor eller personer som man träffat på ett sommarjobb kan vara några värdefulla kontakter. De kan också tillföra information, både till individen och till den blivande arbetsgivaren, som kanske inte alltid kommer fram i den traditionella rekryteringsprocessen.

– Betydelsen av nätverk och kontakter har inte minskat över tid, trots att verktygen blir bättre. Det kanske tyder på att all osäkerhet inte försvinner. Men verktygen kan naturligtvis vara ett komplement.

bild på Krister Zeidler

Krister Zeidler

Mer om Mångfald

Senaste om Mer om arbetsmiljö