Objektiv rekrytering med artificiell intelligens
Publicerat 12 oktober 2016
Ett verktyg som bygger på artificiell intelligens ska hjälpa företag och organisationer att rekrytera mer jämställt. Men fortfarande spelar informella nätverk en stor roll i anställningsprocessen.
Det är företaget SAP som lanserar en molnbaserad lösning som ska öka jämställdheten och mångfalden i företagen. Ett av verktygen, som bygger på maskininlärning, identifierar subjektiva formuleringar i arbetsbeskrivningarna och ger förslag på könsneutrala alternativ. Syftet är att arbetsbeskrivningarna inte ska vara exkluderande.
– De här verktygen man använder kan säkert vara bra, men de eliminerar inte all osäkerhet som finns i anställningsprocessen, säger Lena Hensvik, forskare på Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) i Uppsala.
Hur man formulerar en arbetsbeskrivning har stor betydelse för vilka som söker tjänsten. Men vissa ord kan avskräcka en del personer, som till exempel "visionär".
– Arbetsbeskrivningen sänder en signal om vad man söker för typ av person och det påverkar naturligtvis den som funderar på att söka.
Det har gjorts studier på arbetsansökningar som är anonymiserade och som används för att inte sålla bort vissa kandidater, till exempel med utländsk bakgrund.
– Men det finns svårigheter med det också. Det finns mycket information som en arbetsgivare behöver ha, till exempel om utbildning, och som kan falla bort om man ska vara helt neutral, säger Lena Hensvik.
I sin egen forskning har hon sett hur informella nätverk och rekryteringar fortfarande spelar en stor roll för vem som får ett jobb. Familjemedlemmar, före detta kollegor eller personer som man träffat på ett sommarjobb kan vara några värdefulla kontakter. De kan också tillföra information, både till individen och till den blivande arbetsgivaren, som kanske inte alltid kommer fram i den traditionella rekryteringsprocessen.
– Betydelsen av nätverk och kontakter har inte minskat över tid, trots att verktygen blir bättre. Det kanske tyder på att all osäkerhet inte försvinner. Men verktygen kan naturligtvis vara ett komplement.

Krister Zeidler
Mer om Mångfald
-
En av fem saknar policy för mångfald
Mångfald • Nästan en av fem arbetsplatser saknar riktlinjer för mångfald, HBTQ+ och inkludering. Det visar en ny undersökning.
-
”Jag sparar massor av energi på att arbeta hemifrån”
Mångfald • Många med autism upplever att distansarbete gör att de äntligen får spela på samma planhalva som kollegorna. Hanna Danmo ser flera fördelar.
-
Medarbetare med adhd behöver tydliga chefer
Mångfald • Tydlighet, god struktur, bra kommunikation och täta uppföljningar är avgörande för att klara jobbet om man har en NPF-diagnos.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.