Med säker attityd
Publicerat 18 mars 2016
Den som inte gått byggföretaget Veidekkes obligatoriska riskutbildning släpps inte in på den arbetsplats där Mälarbanan just nu byggs. Det är en av många åtgärder som Marcus Nilsson, regionchef på Veidekke, gjort. Målsättningen är att ingen ska behöva skada sig på jobbet.
Trots att medarbetare verkar i en farlig miljö med stora maskiner, arbete på höga höjder och tunga lyft är ambitionen att kunna eliminera all skadefrånvaro i de kommande projekten. Det säger Marcus Nilsson, regionchef Veidekke Anläggning Öst.
Även om det är en tuff målsättning tror Marcus Nilsson att det är fullt möjligt att minska tillbuden och olyckorna. Men han konstaterar att det krävs ett engagemang utöver det vanliga för att nå ut till anställda och underentreprenörer.
– Visst behövs tydliga skyddsföreskrifter, men minst lika viktigt är det att arbeta med attityderna. Bestämmelser har ingen större effekt om de som berörs av dem inte förstår varför de finns och vilken nytta de faktiskt kan ha av dem, säger han och tillägger att därför är HMS (Hälsa, ArbetsMiljö och Säkerhet) alltid i fokus när det gäller såväl upphandlingar som i det dagliga arbetet med att göra riskvärderingar och arbetsberedningar.
I stället för att en person bara sitter och skriver ned bestämmelser och förhållningsregler har man valt att involvera alla som berörs för att på så sätt ta del av deras yrkeskunskaper och erfarenheter av tidigare projekt, och det har gett goda resultat.
– Dels kan vi påverka attityderna genom att ständigt påminna om vikten av att bidra till en god arbetsmiljö, men sen får vi även ta del av deras kunskap så att vi kan genomföra de olika delarna i ett projekt både säkert och effektivt, säger Marcus C Nilsson som tillsammans med de 270 anställda tilldelats Trafikverkets ”Projekt Mälarbanans arbetsmiljöpris”.
Juryn motiverade utnämningen med att Veidekke Anläggning Öst projekt Mälarbanan inte bara lyckats få samtliga medarbetare involverade i arbetsmiljöarbetet utan att man även visat handlingskraft vid avvikelser och att man har höga interna krav på skyddsarbetet.
– Det var väldigt kul att bli uppmärksammade på det här sättet. Det gav oss en sporre att bli ännu bättre, säger Marcus C Nilsson som tillägger att sedan en tid tillbaka har man en obligatorisk webbaserad riskutbildning som samtliga måste genomgå innan de släpps in på byggarbetsplatsen, och det gäller även för tillfälliga besökare eller underentreprenörer.
Utbildningen tar en timme och omfattar information om skyddsutrustning, vilka regler som gäller och hur man ska bete sig på platsen. Först när man gått igenom utbildningen får besökaren det klistermärke som krävs för att släppas in.
En annan viktig del i arbetsmiljöarbetet är den interna kunskapsbanken där medarbetarna uppmuntras till att lägga in tillbudsrapporter. I dagsläget sker det via ett eget system i intranätet och totalt har Veidekke cirka 80 000 rapporter av avvikelser i verksamheten, men framöver kommer det att gå att göra detta via en app.
– Jag läser samtliga tillbudsrapporter och det ger mig en bra bild av vilka återkommande riskfaktorer som vi ska lägga vårt fokus på att få bort.
Marcus C Nilsson
Titel: Regionchef Veidekke Anläggning Öst.
Ålder: 44 år.
Familj: Fru och två döttrar, åtta och tolv år.
Intressen: Hus och familjen, spelar även golf och försöker träna när jag hinner.
Bakgrund: Efter fyraårigt tekniskt gymnasium har jag jobbat i de flesta linjebefattningar. Jobbar sedan 2011 på Veidekke.
Peter Fredriksson
Mer om Uppdrag
-
”Man ska hålla ett helt yrkesliv”
Uppdrag • På Onemeds lager i Göteborg arbetar 220 lagerarbetare. En av dem är skyddsombudet Joakim Andersson bland annat jobbat för bättre ergonomi vid lyft.
-
”Det går att påverka”
Uppdrag • Sluta aldrig ifrågasätta. Det har varit en röd tråd i arbetsmiljöarbetet för Dora Varga Karlsson, som i år tilldelades Prevents Arbetsmiljöstipendium.
-
Han leder med kraft och empati
Chef • Jacques Mwepu basar över Sveriges största kriminalvårdsanstalt, Kumla, där de intagna just nu både blir fler och allt yngre.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Halkolyckorna ökar på vintern i många yrkesgrupper
Arbetsolyckor och arbetsskador • Att halka på jobbet är en av de allra vanligaste arbetsolyckorna. Några av de värst drabbade yrkesgrupperna är yrkesförare, vårdpersonal och personliga assistenter. Inom hemtjänsten är det många som halkar när de är på väg till eller från en brukare.
-
De tog hjälp av AI med riskbedömning
AI • Med hjälp av inrapporterade händelser kan AI-funktionen ”Jörgen” förutspå risker i olika arbetsmoment hos Södra Skogsägarna. Den kan även ge nya perspektiv vid skyddsronderna genom att visa trender för olika risker senaste månaden.
-
Skivnördarnas högborg
Bildreportaget • Nordens största skivbutik fyller 50 år. En bedrift när skivbutikerna fått det allt tuffare. Här pågår dagligen en jakt på guldkorn till hemmasamlingarna.