Få vet vem som är skyddsombud
Publicerat 20 maj 2016
Endast hälften känner till vilka säkerhetsrutiner som gäller på arbetet. Samtidigt har mer än var tredje person någon gång skadat sig på jobbet. Det visar en undersökning som byggföretaget Skanska låtit göra.
För fjärde året i rad har Skanska gjort Säkerhetsbarometern, en Sifo-undersökning som syftar till att kartlägga attityder och beteenden i säkerhetsrelaterade frågor. Undersökningen visar att var tredje svensk någon gång har skadat sig på jobbet. Män skadar sig oftare än kvinnor.
Medvetenheten om arbetsmiljö- och säkerhetsrelaterade frågor är relativt låg enligt undersökningen. Endast 44 procent vet vem som är skyddsombud på arbetsplatsen och varannan vet inte vilka säkerhetsrutiner och säkerhetsföreskrifter som gäller på arbetsplatsen.
Undersökningen visar också att endast en av tre arbetsplatser genomför regelbundna säkerhetsgenomgångar. Om en brand skulle uppstå under arbetstid är det bara varannan person som vet var brandsläckaren finns och 21 procent kan inte använda en brandfilt. 29 procent vet inte var nödutgångarna finns på arbetsplatsen.
Drygt 1 000 personer från olika branscher och i olika åldrar deltar i undersökningen.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Säkerhet
-
Ny tjänst ska göra cykelpendlingen säkrare
Säkerhet • Cyklister är den grupp som är värst drabbad vad det gäller allvarliga trafikskador. Nu kommer en tjänst som ger förslag på den säkraste cykelvägen.
-
Risker med elektromagnetiska fält kartläggs
Säkerhet • Svetsare och sjukvårdspersonal är exempel på yrkesgrupper som kan komma i kontakt med elektromagnetiska fält på jobbet. Att mäta och riskbedöma dem har hittills varit ganska komplicerat, men det vill ett nytt forskningsprojekt råda bot på.
-
Ny handbok ska förebygga elolyckor
Säkerhet • Varje år dör ett antal personer av elolyckor på arbetet och ofta är det säkerheten som brister. Nu ger Elsäkerhetsverket tillsammans med Arbetsmiljöverket ut en handbok som ska hjälpa arbetsgivare att öka säkerheten.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.