Bild: Martin Magnorn
”Många gömmer sig bakom manualer och processer”
Publicerat 19 augusti 2024
Ledarskap som bygger på förtroende och självständiga medarbetare, skapar mer effektiva och innovativa organisationer. Det anser Louise Bringselius, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm, som i sin nya bok visar hur denna ledarstil kan omsättas i praktiken.
Detaljstyrning och felfinneri kan hämma både kreativitet och arbetsglädje. Louise Bringselius, docent i organisation och ledning och verksam som forskare på Handelshögskolan i Stockholm, lyfter i sin bok Tillitsprincipen fram ett alternativ: ett ledarskap baserat på tillit.
– Om rädslan för att göra fel tar över, vågar medarbetarna inte längre ta egna initiativ, förklarar hon.
Därför ska du ge medarbetaren frihet och ansvar
Tillitsbaserat ledarskap handlar om att skapa en miljö där medarbetare får det handlingsutrymme och stöd de behöver för att lyckas. Louise Bringselius konstaterar att ledarskapet måste anpassas till individernas olika behov.
– Tillit börjar hos ledaren själv. Det handlar om att se sina medarbetare som de individer de är, och ge dem friheten att ta ansvar och vara kreativa.
Ett exempel på tillitsbaserat ledarskap kan vara att minska byråkratin och i stället fokusera på att undanröja hinder som försvårar medarbetarnas arbete.
– Många gömmer sig i dag bakom manualer och processer i stället för att våga tänka själva.
En svårighet med att implementera tillitsbaserat ledarskap är att hitta balansen mellan kontroll och frihet.
– Tillit förutsätter fortfarande viss kontroll, men den ska vara konstruktiv och leda till utveckling, inte till en syndabocksjakt, betonar Louise Bringselius.
I sin bok har hon identifierat tolv vägval för att praktisera tillitsbaserat ledarskap, som spänner över områden som styrning, organisering och kultur. Ett av dessa vägval handlar om att främja öppenhet och psykologisk trygghet i organisationen. Hon lyfter fram att många arbetsplatser i dag präglas av en tystnadskultur där anställda inte vågar uttrycka sina idéer eller farhågor.
Det är viktigt att skapa en miljö där medarbetare känner sig trygga att dela med sig av sina åsikter och där oliktänkande ses som en tillgång.
– Det är viktigt att skapa en miljö där medarbetare känner sig trygga att dela med sig av sina åsikter och där oliktänkande ses som en tillgång.
Tillitsbaserat ledarskap är, enligt Louise Bringselius, en nödvändig förändring för att möta framtidens utmaningar. Hon menar att organisationer som satsar på tillit och öppenhet kommer att vara bättre rustade i en tid där flexibilitet och innovation är avgörande.
– Att bygga en kultur av tillit är inte bara bra för medarbetarna – det gör också organisationer mer motståndskraftiga och framgångsrika på lång sikt.
Tillitsbaserat ledarskap
Ökad kreativitet och innovation: Medarbetare vågar komma med idéer och ta initiativ.
Bättre arbetsmiljö: Tillit skapar en trygg miljö där anställda mår bättre.
Högre effektivitet: Mindre behov av styrning och byråkrati leder till smidigare processer.
Starkare samarbete: Tillit främjar laganda och bättre samarbete mellan kollegor.
Bättre krishantering: Medarbetare kan agera snabbare och mer självständigt i krissituationer.
Henrik Lenngren
Mer om Chef
-
”Det går inte att inspektera bort alla problem”
Arbetsmiljöarbete • Trots att Lars Lööw tillträdde tjänsten som generaldirektör för Arbetsmiljöverket i en tid när dödsolyckorna är de högsta på många år och den psykiska ohälsan skenar, ser han hoppfullt på framtiden.
-
Information och stöd viktigt vid varsel
Chef • Det finns metoder att använda för att göra situationen så bra som möjligt vid varsel och uppsägningar på företaget.
-
Mellanchefen – jobbets kameleont
Chef • Mellancheferna ska vara lojala mot ledningen samtidigt som de ska stå på medarbetarnas sida. Det kan leda till stress och sämre ledarskap, visar en ny studie.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.
-
Svenska företag riskerar att halka efter i AI-utvecklingen
AI • En majoritet av de som använder AI på jobbet använder verktyg som de skaffat sig privat.
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.