Hon vill få chefer att våga öppna sig
Publicerat 6 december 2022
Hanna Wiik har varit högt uppsatt chef samtidigt som hon brottats med psykisk ohälsa. Nu vill hon få fler chefer att våga vara öppna med hur de mår och slå hål på myten om att chefer är övermänniskor.
– Många chefer med psykisk ohälsa lever ett dubbelliv, de vågar inte prata öppet om hur de mår än mindre be om hjälp. Vi måste bryta det tabut och ha mer realistiska föreställningar om vad det innebär att vara chef, säger Hanna Wiik som är författare till boken ”Chefens dubbeliv: från psykisk ohälsa till hållbart ledarskap”.
Chefer är inte övermänniskor
Hon menar att konsekvensen av att chefer inte vågar be om hjälp eller visa sig vara ”svaga” gör att en chef med psykisk ohälsa får slita onödigt hårt. Det är inte hållbart i längden och det finns risk för utbrändhet.
– Vi måste få in mer av det mänskliga, det är en utsatt ställning att vara chef. Kan man var mer öppen om hur man mår behöver det inte gå så långt. Det behövs ett arbetsmiljöarbete som bara gäller cheferna, deras arbetssituation och vad de behöver för att kunna utföra sitt arbete. Helt enkelt ett systematiskt arbetsmiljöarbete för cheferna.
Hennes bok vänder sig till chefer och hon hoppas att den kan fungera som underlag för diskussion i ledningsgrupper. Den ger tips om vad den drabbade kan göra själv, hur den som är chef över chefer kan upptäcka, hantera och förebygga psykisk ohälsa på arbetsplatsen. Hanna Wiik vill bidra till ett mer hållbart ledarskap i både ledningsgruppen och organisationen.
När jag tillslut gläntade på locket och vågade pratade om min psykiska ohälsa fick jag stor förståelse från mina chefskollegor.
– När jag tillslut gläntade på locket och vågade pratade om min psykiska ohälsa fick jag stor förståelse från mina chefskollegor. Det öppnade upp för andra att berätta om sin psykiska ohälsa. Flera sa att de aldrig hade vågat ta upp det själv.
Fråga chefen hur den mår då och då
Hanna Wiik säger att en chef med psykisk ohälsa som en gång gått in i väggen kanske anses som ett osäkert kort som organisationen inte vågar satsa på. Hon menar att det är precis tvärtom.
– En chef med den erfarenheten blir starkare och det är ett plus att ha kunskap om psykisk ohälsa och strategier för att hantera och känna igen varningssignalerna.
Slutligen säger Hanna Wiik att man som chef också blir glad av när medarbetare då och då frågar hur man mår.
– Det är inte medarbetarnas ansvar att stötta en chef som mår dåligt. Men att fråga hur någon mår är ett bevis på mänsklig omtanke och att man bryr sig om varandra.
Gerd Eriksson
Mer om Chef
-
Information och stöd viktigt vid varsel
Chef • Det finns metoder att använda för att göra situationen så bra som möjligt vid varsel och uppsägningar på företaget.
-
Mellanchefen – jobbets kameleont
Chef • Mellancheferna ska vara lojala mot ledningen samtidigt som de ska stå på medarbetarnas sida. Det kan leda till stress och sämre ledarskap, visar en ny studie.
-
”Många gömmer sig bakom manualer och processer”
Chef • Ledarskap som bygger på förtroende och självständiga medarbetare, skapar mer effektiva och innovativa organisationer. Det anser Louise Bringselius, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm, som i sin nya bok visar hur denna ledarstil kan omsättas i praktiken.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Information och stöd viktigt vid varsel
Chef • Det finns metoder att använda för att göra situationen så bra som möjligt vid varsel och uppsägningar på företaget.
-
Mellanchefen – jobbets kameleont
Chef • Mellancheferna ska vara lojala mot ledningen samtidigt som de ska stå på medarbetarnas sida. Det kan leda till stress och sämre ledarskap, visar en ny studie.
-
Snällhet på jobbet– så funkar det
Arbetsklimat • Att vara snäll handlar inte om att bara stryka varandra medhårs utan om att ha en öppen dialog och försöka förstå varandra