Hoppa till huvudinnehållet

Utgå från verksamhetens behov när ni bestämmer hur kontoret ska fungera efter pandemin, säger Anki Udd på Ledarna.

Bild: Ledarna

Chef

Viktigt med tydlighet kring hemarbete

Ulla vill jobba hemma en dag i veckan, Kalle två dagar medan Stina inte vill jobba hemma alls. Hur långt kan man som chef egentligen sträcka sig för att tillgodose allas önskemål och samtidigt måna om arbetsgruppens och verksamhetens bästa?

Anki Udd på fackförbundet Ledarna tror att hybridlösningen på våra arbetsplatser är här för att stanna. Men hon säger att första prioritet alltid är att utgå från verksamhetens behov.

– Som chef gäller det att titta på om det fungerar för verksamheten att vissa jobbar hemma några dagar i veckan eller inte. Efter det kan man börja fundera på medarbetarnas önskemål, säger Anki Udd som är ledarskapsutvecklare.

Svårare hålla ihop gruppen

Hon säger att det är en utmaning att leda på distans om man vill jobba med sammanhållningen i gruppen. Det är också en utmaning att ta sitt ansvar för den organisatoriska och sociala arbetsmiljön för medarbetarna.

– Jag tror det kommer att landa i att många chefer bestämmer att hela personalstyrkan ska vara på plats på kontoret någon eller några dagar i veckan. Och sedan kanske minst halva styrkan resten av dagarna.

En annan faktor som hon menar påverkar hur bra graden av hemarbete fungerar är hur stabil gruppen är, om den jobbat tillsammans länge och om chefen och medarbetaren har tillit till varandra. Det gäller att som chef lyssna på behoven.

– Varje medarbetare får förklara och argumentera för sin sak. Och jag tror de allra flesta chefer är medgörliga så långt det är möjligt. Men man ska vara medveten om att det på en arbetsplats i slutändan är chefen som bestämmer utifrån verksamhetens behov.

Sen finns det medarbetare som faktiskt måste vara på plats jämt, som receptionisten eller maskinteknikern. Där kan det säkert bli vissa rättvisediskussioner, säger hon. En annan aspekt som Anki Udd tar upp är att arbetsgivaren inte har skyldighet att upprätthålla två fullgoda arbetsplatser för de som väljer att arbeta hemifrån en del av tiden. En fullt utrustad kontorsplats i hemmet gäller bara de som har distansavtal.

Även cheferna vill fortsätta på distans

Hur är det med cheferna då, vill de jobba hemifrån också? Javisst. När Ledarna gjorde en undersökning bland 1 500 chefer visade det sig att 70 procent gärna jobbar hemma upp till två dagar i veckan. Det var bara 12 procent av cheferna som inte ville jobba hemifrån alls, de var främst inom bygg- och tillverkningsindustri.

Vad har cheferna tyckt varit jobbigast hitintills vad det gäller hybridlösningar?

– Att få en känsla för teamet och att se hur varje medarbetare mår. De som hade en god relation innan har haft de enklare, då kan man ställa de obekväma frågorna. Men med medarbetare som man inte känner lika väl kan det vara svårare.

Viktigt med tydlighet kring vad som gäller

Slutligen säger hon att det är viktigt att chefen berättar när hen kommer att finnas på plats på kontoret och hur upplägget ser ut. Hon tror inte att det kommer bli problem för cheferna att hålla reda på vem som är var om det inte är en jätteorganisation. Och den enskilde medarbetaren som vill veta om kollegorna är på plats fysiskt eller digitalt får ta eget initiativ och fråga chefen som har överblick eller kolla direkt med kollegorna, menar hon.

– Det är ingen rättighet att få jobba hemifrån. Och vissa arbetsuppgifter som många sitter med just nu som verksamhetsplanering, nya idéer och utveckling framåt är arbetsuppgifter som är bäst att göra på plats tillsammans, säger Anki Udd som är ledarskapsutvecklare på Ledarna.

 

 

bild på Gerd Eriksson

Gerd Eriksson

Mer om Chef

Senaste om Ledarskap