Bild: Ledarna
Viktigt med tydlighet kring hemarbete
Publicerat 7 september 2021
Ulla vill jobba hemma en dag i veckan, Kalle två dagar medan Stina inte vill jobba hemma alls. Hur långt kan man som chef egentligen sträcka sig för att tillgodose allas önskemål och samtidigt måna om arbetsgruppens och verksamhetens bästa?
Anki Udd på fackförbundet Ledarna tror att hybridlösningen på våra arbetsplatser är här för att stanna. Men hon säger att första prioritet alltid är att utgå från verksamhetens behov.
– Som chef gäller det att titta på om det fungerar för verksamheten att vissa jobbar hemma några dagar i veckan eller inte. Efter det kan man börja fundera på medarbetarnas önskemål, säger Anki Udd som är ledarskapsutvecklare.
Svårare hålla ihop gruppen
Hon säger att det är en utmaning att leda på distans om man vill jobba med sammanhållningen i gruppen. Det är också en utmaning att ta sitt ansvar för den organisatoriska och sociala arbetsmiljön för medarbetarna.
– Jag tror det kommer att landa i att många chefer bestämmer att hela personalstyrkan ska vara på plats på kontoret någon eller några dagar i veckan. Och sedan kanske minst halva styrkan resten av dagarna.
En annan faktor som hon menar påverkar hur bra graden av hemarbete fungerar är hur stabil gruppen är, om den jobbat tillsammans länge och om chefen och medarbetaren har tillit till varandra. Det gäller att som chef lyssna på behoven.
– Varje medarbetare får förklara och argumentera för sin sak. Och jag tror de allra flesta chefer är medgörliga så långt det är möjligt. Men man ska vara medveten om att det på en arbetsplats i slutändan är chefen som bestämmer utifrån verksamhetens behov.
Sen finns det medarbetare som faktiskt måste vara på plats jämt, som receptionisten eller maskinteknikern. Där kan det säkert bli vissa rättvisediskussioner, säger hon. En annan aspekt som Anki Udd tar upp är att arbetsgivaren inte har skyldighet att upprätthålla två fullgoda arbetsplatser för de som väljer att arbeta hemifrån en del av tiden. En fullt utrustad kontorsplats i hemmet gäller bara de som har distansavtal.
Även cheferna vill fortsätta på distans
Hur är det med cheferna då, vill de jobba hemifrån också? Javisst. När Ledarna gjorde en undersökning bland 1 500 chefer visade det sig att 70 procent gärna jobbar hemma upp till två dagar i veckan. Det var bara 12 procent av cheferna som inte ville jobba hemifrån alls, de var främst inom bygg- och tillverkningsindustri.
Vad har cheferna tyckt varit jobbigast hitintills vad det gäller hybridlösningar?
– Att få en känsla för teamet och att se hur varje medarbetare mår. De som hade en god relation innan har haft de enklare, då kan man ställa de obekväma frågorna. Men med medarbetare som man inte känner lika väl kan det vara svårare.
Viktigt med tydlighet kring vad som gäller
Slutligen säger hon att det är viktigt att chefen berättar när hen kommer att finnas på plats på kontoret och hur upplägget ser ut. Hon tror inte att det kommer bli problem för cheferna att hålla reda på vem som är var om det inte är en jätteorganisation. Och den enskilde medarbetaren som vill veta om kollegorna är på plats fysiskt eller digitalt får ta eget initiativ och fråga chefen som har överblick eller kolla direkt med kollegorna, menar hon.
– Det är ingen rättighet att få jobba hemifrån. Och vissa arbetsuppgifter som många sitter med just nu som verksamhetsplanering, nya idéer och utveckling framåt är arbetsuppgifter som är bäst att göra på plats tillsammans, säger Anki Udd som är ledarskapsutvecklare på Ledarna.
Gerd Eriksson
Mer om Chef
-
Mellanchefen – jobbets kameleont
Chef • Mellancheferna ska vara lojala mot ledningen samtidigt som de ska stå på medarbetarnas sida. Det kan leda till stress och sämre ledarskap, visar en ny studie.
-
”Många gömmer sig bakom manualer och processer”
Chef • Ledarskap som bygger på förtroende och självständiga medarbetare, skapar mer effektiva och innovativa organisationer. Det anser Louise Bringselius, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm, som i sin nya bok visar hur denna ledarstil kan omsättas i praktiken.
-
Tips för att förebygga destruktivt ledarskap
Chef • Nu finns en guide med råd kring hur man förebygger destruktivt ledarskap. Guiden är ett resultat av ett treårigt forskningsprojekt vid Umeå universitet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Mellanchefen – jobbets kameleont
Chef • Mellancheferna ska vara lojala mot ledningen samtidigt som de ska stå på medarbetarnas sida. Det kan leda till stress och sämre ledarskap, visar en ny studie.
-
Snällhet på jobbet– så funkar det
Arbetsklimat • Att vara snäll handlar inte om att bara stryka varandra medhårs utan om att ha en öppen dialog och försöka förstå varandra
-
Stora vinster att utbilda chefer i psykisk ohälsa
Psykisk hälsa • Företag som utbildar mellanchefer i psykisk ohälsa kan spara miljonbelopp i minskad sjukfrånvaro.