Chefer får stöd inför svåra samtal
Publicerat 25 februari 2021
Chefer ska förebygga ohälsa på jobbet, men många är osäkra på hur de ska närma sig medarbetare som inte verkar må bra. Det vill forskaren Therese Eskilsson vid Umeå universitet råda bot på genom att utveckla ett digitalt stöd för sådana samtal.
– Många gånger kan det vara svårt för chefer att veta hur de ska prata med medarbetare som inte mår bra, särskilt när det gäller psykisk ohälsa. Vi vill lära chefer hur man kan samtala om ohälsa med hjälp av ett metodstöd för dialog. Genom att följa en frågeguide blir det lättare för chefen att ställa frågor till en medarbetare som till exempel är nedstämd, orolig eller deprimerad, säger Therese Eskilsson, medicine doktor vid Umeå universitet.
Therese Eskilsson har tidigare tagit fram ett stöd för att förebygga sjukskrivningar och utforma rehabiliteringsplaner vid utmattningssyndrom. Nu vill hon vidareutveckla det stödet. Först var tanken att utforma utbildningar direkt ute på företagen.
– Men när coronapandemin kom insåg jag att det inte skulle fungera att åka ut till arbetsplatser och hålla utbildning. Nu vill vi istället digitalisera metoden och i samarbete med Prevent göra den tillgänglig för alla i form av en webbutbildning. Sedan ska chefer i små och stora företag i privat och offentlig sektor få gå utbildningen så att vi kan utvärdera hur metoden fungerar i praktiken.
Så hur vet man då om en medarbetare mår dåligt och är på väg att bli sjuk?
– Om man har en bra kommunikation blir man bättre på att notera små förändringar i sina medarbetares beteenden. Det kan handla om att någon beter sig annorlunda eller jobbar över mycket. Man kan också ha en struktur för sådant i företaget där man registrerar korttidsfrånvaro och talar med de medarbetare som ofta är sjuka, säger Therese Eskilsson
Med hjälp av en frågeguide ska det bli lättare för både chefer och medarbetare att ha samtal om ohälsa samt om rehabilitering efter en sjukskrivning.
– Chefen ska inte vara psykolog men förhoppningsvis kan den här metoden bidra till att man fångar upp tidiga signaler på ohälsa och att man får en rutin för att slussa medarbetare vidare om det handlar om svårigheter i privatlivet så som en otrygg hemmiljö eller spelmissbruk.
Projektet finansieras av AFA Försäkring och löper över tre år.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Chef
-
Han leder med kraft och empati
Chef • Jacques Mwepu basar över Sveriges största kriminalvårdsanstalt, Kumla, där de intagna just nu både blir fler och allt yngre.
-
Lär dig förstå olika personligheter
Arbetsklimat • Lättstressad, prestationsinriktad, introvert eller kreativ? Våra personlighetsdrag har stor påverkan på hur vi agerar och presterar på jobbet.
-
Sveriges chefer bättre på jämställdhet
Jämställdhet • Allt fler chefer i Sverige tar ansvar för jämställdhet på arbetsplatsen, visar årets Jämställdhetsbarometer från fackförbundet Ledarna. Sju av tio chefer säger att de jobbar för ökad jämställdhet. 2011 var den siffran fyra av tio. Vad beror förändringen på?
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Forskare undersöker appen som chef
AI • Att appar styr arbetet har länge varit vardag för matbud och taxichaufförer. Men nu har det även blivit vanligt inom lager och transport. Forskaren Carin Håkansta och hennes kollegor på Karolinska Institutet ska ta reda på hur det påverkar arbetsmiljön.
-
Han leder med kraft och empati
Chef • Jacques Mwepu basar över Sveriges största kriminalvårdsanstalt, Kumla, där de intagna just nu både blir fler och allt yngre.
-
Vad händer när chefen är en algoritm?
AI • För många lagerarbetare har jobbet förändrats i grunden när det numera styrs via algoritmer och robotar. Hur påverkar det arbetsmiljön?