Chefer får stöd inför svåra samtal
Publicerat 25 februari 2021
Chefer ska förebygga ohälsa på jobbet, men många är osäkra på hur de ska närma sig medarbetare som inte verkar må bra. Det vill forskaren Therese Eskilsson vid Umeå universitet råda bot på genom att utveckla ett digitalt stöd för sådana samtal.
– Många gånger kan det vara svårt för chefer att veta hur de ska prata med medarbetare som inte mår bra, särskilt när det gäller psykisk ohälsa. Vi vill lära chefer hur man kan samtala om ohälsa med hjälp av ett metodstöd för dialog. Genom att följa en frågeguide blir det lättare för chefen att ställa frågor till en medarbetare som till exempel är nedstämd, orolig eller deprimerad, säger Therese Eskilsson, medicine doktor vid Umeå universitet.
Therese Eskilsson har tidigare tagit fram ett stöd för att förebygga sjukskrivningar och utforma rehabiliteringsplaner vid utmattningssyndrom. Nu vill hon vidareutveckla det stödet. Först var tanken att utforma utbildningar direkt ute på företagen.
– Men när coronapandemin kom insåg jag att det inte skulle fungera att åka ut till arbetsplatser och hålla utbildning. Nu vill vi istället digitalisera metoden och i samarbete med Prevent göra den tillgänglig för alla i form av en webbutbildning. Sedan ska chefer i små och stora företag i privat och offentlig sektor få gå utbildningen så att vi kan utvärdera hur metoden fungerar i praktiken.
Så hur vet man då om en medarbetare mår dåligt och är på väg att bli sjuk?
– Om man har en bra kommunikation blir man bättre på att notera små förändringar i sina medarbetares beteenden. Det kan handla om att någon beter sig annorlunda eller jobbar över mycket. Man kan också ha en struktur för sådant i företaget där man registrerar korttidsfrånvaro och talar med de medarbetare som ofta är sjuka, säger Therese Eskilsson
Med hjälp av en frågeguide ska det bli lättare för både chefer och medarbetare att ha samtal om ohälsa samt om rehabilitering efter en sjukskrivning.
– Chefen ska inte vara psykolog men förhoppningsvis kan den här metoden bidra till att man fångar upp tidiga signaler på ohälsa och att man får en rutin för att slussa medarbetare vidare om det handlar om svårigheter i privatlivet så som en otrygg hemmiljö eller spelmissbruk.
Projektet finansieras av AFA Försäkring och löper över tre år.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Chef
-
”Det går inte att inspektera bort alla problem”
Arbetsmiljöarbete • Trots att Lars Lööw tillträdde tjänsten som generaldirektör för Arbetsmiljöverket i en tid när dödsolyckorna är de högsta på många år och den psykiska ohälsan skenar, ser han hoppfullt på framtiden.
-
Information och stöd viktigt vid varsel
Chef • Det finns metoder att använda för att göra situationen så bra som möjligt vid varsel och uppsägningar på företaget.
-
Mellanchefen – jobbets kameleont
Chef • Mellancheferna ska vara lojala mot ledningen samtidigt som de ska stå på medarbetarnas sida. Det kan leda till stress och sämre ledarskap, visar en ny studie.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.
-
Svenska företag riskerar att halka efter i AI-utvecklingen
AI • En majoritet av de som använder AI på jobbet använder verktyg som de skaffat sig privat.
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.