Hoppa till huvudinnehållet

Tidningen Harvard Business Review har listat några tips på hur man tar hand om sig själv så att man som chef orkar stötta sina medarbetare samt hur man får gruppen eller teamet att må bra.

Bild: You X Ventures

Chef

Så stöttar du dina medarbetare bäst

Som chef ska man vara ett stöd för sina medarbetare och fånga upp om någon har för mycket att göra. Men det kan vara en utmaning om man själv är stressad.

Det är svårt att vara ett stöd för andra när man själv är stressad. Tidningen Harvard Business Review har listat några tips på hur man tar hand om sig själv så att man som chef orkar stötta sina medarbetare samt hur man får gruppen eller teamet att må bra.

1. Prioritera din egen hälsa En bra utgångspunkt för att hjälpa andra att må bättre är att börja med sig själv och sin egen hälsa. Se till att prioritera sömn, träning samt att äta bra och regelbundet. Om någon ifrågasätter hur du har tid att träna kan du svara att det är ren självbevarelsedrift – ett sätt att hantera stress.

2. Kartlägg stressen tillsammans Att ta upp frågor om stress och arbetsbelastning på team-möten och avdelningsmöten visar att du tar problemet på allvar. Diskutera tillsammans i gruppen hur ni mår just nu och fundera över hur ni tillsammans kan minska stressen.

3. Visa medkänsla Var inte så hård vare sig mot dig själv eller mot teamet. Kom ihåg att de allra flesta av oss gör så gott de kan med de resurser de har. Att vara lite mer förlåtande mot tillkortakommanden är inte att resignera, det är att skapa en mental fristad där dina medarbetare kan känna sig trygga.

4. Var en god förebild Vilken signal skickar det om du själv springer från ett möte till nästa utan att hinna andas, eller om du själv jobbar fast du är sjuk? Under intensiva perioder är det extra viktigt att ta pauser och se till att få återhämtning på fritiden. Uppmuntra dina medarbetare till det och lev själv som du lär.

5. Skapa mening Lyft blicken och påminn gruppen om varför ni sysslar med det ni gör och visa på hur det ni gör skapar nytta för andra. Att känna mening i tillvaron är ett sätt att öka välbefinnandet.

6. Kämpa för ditt team Om du och ditt team/grupp har haft väldigt mycket att göra under en lång period är det kanske dags att du lyfter frågan om arbetsbelastning med din chef. Fokusera på vad stressen får för konsekvenser för kvaliteten på det ni producerar. Att medarbetare blir sjukskrivna på grund av stress tjänar ingen på. Ta reda på om någon deadline går att skjuta på eller om ert uppdrag kan avgränsas på något sätt. Som chef är det viktigt att se till sina medarbetares bästa.

7. Sprid glädje Försök ha ett positivt förhållningssätt. Det kan vara svårt när man är stressad själv, men försök att vara vänlig och hälsa på dina medarbetare med ett leende. Uppmärksamma och tacka dina medarbetare regelbundet för deras insatser. Och glöm inte att fira sådant som blir klart.

Källa: Tipsen är hämtade från boken "Build an A-team: Play to Their Strengths and Lead Them Up to the Learning Curve". Läs artikeln i Harvard Business Review här:

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Chef

Senaste om Ledarskap