Hoppa till huvudinnehållet
Chef

Kvinnliga chefer rankas högre

Företagsledare rankar kvinnliga chefer högre än manliga på en rad olika områden. Det visar en internationell studie publicerad i forskartidskriften Harvard Business Review.

Kvinnliga chefer rankas högre än sina manliga motsvarigheter på 17 av totalt 19 områden. De gäller bland annat effektivitet, initiativförmåga, resultatfokus, och mod. De anses även vara ärligare och ha större integritet samt vara bättre på att skapa effektiva team och motivera andra. Endast på områdena teknisk expertis och strategiska perspektiv rankas män högre.

Samtidigt visar tidigare undersökningar att kvinnor ofta skattar sin egen förmåga lågt i förhållande till männen.

"När vi jämför data för manliga och kvinnliga chefer ser vi stora skillnader när det gäller personer under 25 år. Det är mycket sannolikt att dessa kvinnor är betydligt mer kompetenta än de tror, medan manliga chefer ofta överskattar sin egen förmåga. Vid 40 års ålder brukar resultaten bli mer likartade och när det gäller personer över 60 år minskar överraskande nog männens självförtroende medan kvinnornas ökar", skriver Harvard Business Review.

En negativ konsekvens av att unga kvinnor ofta underskattar sin förmåga är att de inte vågar söka nya tjänster och utmaningar om de inte är helt säkra på att de lever upp till kraven.

"Män är mer benägna att tänka att man kan lära sig det man saknar på den nya arbetsplatsen. De säger till sig själva; jag är nära nog.", skriver Harvard Business Review.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Chef

Senaste om Ledarskap