Bild: Campaign Creator
Det får unga att våga ta chefsuppdrag
Publicerat 21 oktober 2019
Studenter och akademiker i början av karriären vill hellre bli specialister än chefer. Att göra skillnad på arbetsplatsen lockar mer än pengar när unga står inför valet att bli chefer, enligt en ny undersökning.
När 7 000 unga i början av karriären fick rangordna vilka arbetsuppgifter kopplade till chefsrollen som är mest intressanta hamnade "Skapa teamkänsla" och "Leda och fördela arbetet" i topp. Det som lockade minst med chefsrollen var hög lön och mer ansvar.
– Många arbetsgivare försöker locka med ekonomisk ersättning och mer ansvar när de rekryterar nya chefer. Men unga akademiker i början av karriären lockas av att bygga relationer och göra skillnad på arbetsplatsen och i samhället samt de personliga utvecklingsmöjligheter som chefsrollen innebär, säger Julia Granström, Employer Branding Specialist på Academic Work som gjort undersökningen.
På frågan om vad som är viktigast när unga väljer arbetsgivare hamnar olika faktorer som rör chefen/ledaren högt upp på listan.
– En bra chef är enligt unga akademiker personlig utan att vara för privat. Chefen ska inte bara vara synlig för sina medarbetare utan också vara närvarande på riktigt. Målgruppen vill ha löpande feedback och bekräftelse från sin chef, säger Julia Granström
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Unga
-
Framgångsrik modell lockar unga till industrin
Unga • Industrin skriker efter ny arbetskraft men det är svårt att locka unga ut till verkstadsgolvet. Mälardalens tekniska gymnasium har hittat ett framgångsrecept som inte bara får ungdomar att välja industriyrken – utan även att stanna kvar.
-
Det har unga rätt till på sommarjobbet
Unga • Många unga går snart ut på sina första sommarjobb och frågorna är många. Vi lät LO:s ungsekreterare Elsa Alm reda ut vad man har rätt till på jobbet.
-
Yrkes-SM firar 20 år
Unga • Till Yrkes-SM som går av stapeln i Karlstad förväntas runt 30 000 besökare. Arrangörerna hoppas att fler ungdomar som söker till gymnasiet ska välja en yrkesutbildning. I många branscher är rekryteringsbehovet skriande stort, säger Pontus Slättman, ansvarig för tävlingen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.
-
Svenska företag riskerar att halka efter i AI-utvecklingen
AI • En majoritet av de som använder AI på jobbet använder verktyg som de skaffat sig privat.
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.