Hoppa till huvudinnehållet

Bild: Campaign Creator

Unga

Det får unga att våga ta chefsuppdrag

Studenter och akademiker i början av karriären vill hellre bli specialister än chefer. Att göra skillnad på arbetsplatsen lockar mer än pengar när unga står inför valet att bli chefer, enligt en ny undersökning.

 

När 7 000 unga i början av karriären fick rangordna vilka arbetsuppgifter kopplade till chefsrollen som är mest intressanta hamnade "Skapa teamkänsla" och "Leda och fördela arbetet" i topp. Det som lockade minst med chefsrollen var hög lön och mer ansvar.

– Många arbetsgivare försöker locka med ekonomisk ersättning och mer ansvar när de rekryterar nya chefer. Men unga akademiker i början av karriären lockas av att bygga relationer och göra skillnad på arbetsplatsen och i samhället samt de personliga utvecklingsmöjligheter som chefsrollen innebär, säger Julia Granström, Employer Branding Specialist på Academic Work som gjort undersökningen.

På frågan om vad som är viktigast när unga väljer arbetsgivare hamnar olika faktorer som rör chefen/ledaren högt upp på listan.

– En bra chef är enligt unga akademiker personlig utan att vara för privat. Chefen ska inte bara vara synlig för sina medarbetare utan också vara närvarande på riktigt. Målgruppen vill ha löpande feedback och bekräftelse från sin chef, säger Julia Granström

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Unga

Senaste om Ledarskap