Hoppa till huvudinnehållet

Jag gick från att vara heterosexuell, vit, medelålders man till att tillhöra tre minoriteter; kvinnlig vd som lever i en samkönad relation och som genomgått en könskorrigering.

Bild: Bengt Alm

Uppdrag

Caroline Farberger banar väg för andra

När Icas toppchef Caroline Farberger insåg att hennes könsidentitet var kvinna var det en omvälvande insikt. Genom att vara den första vd:n i den konservativa finansbranschen som öppet går ut med att ha genomgått en könskorrigering vill hon nu bereda vägen för andra att leva som de är.

Brutit ny mark. Det är vad Ica försäkrings vd Caroline Farberger gjort genom att vara den första personen med en topposition inom näringslivet som öppet berättat om sin pågående könskorrigering. För ett halvår sedan hette hon nämligen Carl Farberger.

–Jag levde med ett mentalt skoskav och kände en avundsjuka på de som klädde och förde sig som kvinnor. Det var en känsla av samhörighet med kvinnor som är svår att ta på.

Från att hon kommit till insikt att hennes könsidentitet var kvinna för 1, 5 år sedan väntade en lång och mödosam resa där hon började med att berätta för sina nära och kära, för att sedan informera sin närmaste chef och Icas ledning – ett samtal hon gruvat sig för i flera månader.

– Det finns såklart diskrimineringslagar och många fina policys men man vet ju aldrig hur någon kommer att reagera när man berättar en sådan här stor sak. För mig var det extremt laddat och nervöst.

Bemötandet var dock över alla förväntningar och snart satte ledningen igång ett helt maskineri för att göra processen från Carl till Caroline så smidig som möjligt. Caroline Farberger informerade resten av arbetsplatsen innan hon "kom ut" i affärsmagasinet Di Weekend i höstas. Intresset kring hennes omställning har varit enormt och nyligen utsågs hon också till Årets hbtq-person på QX-galan.

– Det här har varit det mest mentalt påfrestande året i mitt liv, men om jag nu i min ganska priviligierade och synliga ställning kan visa att det finns arbetsgivare som hanterar det här bra, så gör jag gärna det.

Kanske hade Caroline Farberger kommit ut tidigare om hon inte hade jobbat i den konservativa finansbranschen.

– Det finns en kultur där man strävar efter att passa in och inte sticka ut. Och jag känner personer i ledande positioner i den här branschen som väljer att vara privata med sina läggningar eller familjeförhållanden, för att de inte känner sig säkra på hur de ska bemötas.

Caroline Farberger anser inte att hennes ledarskap påverkats av att hon numera lever i en annan könsroll. Däremot har hon fått nya perspektiv genom att hon har gått från att vara heterosexuell, vit, medelålders man till att tillhöra tre minoriteter; kvinnlig vd som lever i en samkönad relation och har genomgått en könskorrigering.

– Jag är besviken på mig själv att det var först när jag insåg vem jag var som jag blev fullt ut varse om minoriteter. Caroline Farberger berättar att hon därför ville "kräma ur det sista" ur sin status, när hon under #metoo-hösten 2017 drog igång ett värderingsarbete på Ica.

– Då levde jag fortfarande som man och kände ett ansvar att som manlig vd sätta ner foten genom att förstärka insikten hur man jobbar med normer och värderingar, då jag visste att det skulle få en större genomslagskraft. Det är sorgligt nog först när den priviligierade normen markerar som resten av världen vaknar till.

Något som också har förändrats längs resans gång är relationen till medarbetarna.

Caroline Farberger upplever att henne personal vänder sig till henne i högre utsträckning.

– Jag framstår som en mer autentisk och människoorienterad ledare än tidigare. Har man gått igenom det jag har gjort så vet man att jag inte har något att dölja, och det kanske gör det enklare för medarbetarna att öppna upp sig för mig.

CAROLINES TIPS

För en öppnare arbetsplats

  • Chefen leder vägen. Bjud gärna in jämställdhetskonsulter och utbilda ambassadörer, men de långsiktiga resultaten uteblir om inte chefen tydligt markerar att hen står bakom inkludering- och jämställdhetsarbetet.
  • Låt alla komma till tals. Det är först när du låter alla på en arbetsplats, oavsett kön eller läggning, komma till tals och vara med och påverka som det får verklig effekt.
  • Säg ifrån. Om någon säger något olämpligt eller raljerande, markera där och då vad du tycker – även om det blir pinsam stämning. Väljer man att sitta tyst bidrar man indirekt till att den här jargongen får fortgå.
bild på Tina Harr

Tina Harr

Mer om Uppdrag

Senaste om Ledarskap