Bild: Bengt Alm
Caroline Farberger banar väg för andra
Publicerat 3 april 2019
När Icas toppchef Caroline Farberger insåg att hennes könsidentitet var kvinna var det en omvälvande insikt. Genom att vara den första vd:n i den konservativa finansbranschen som öppet går ut med att ha genomgått en könskorrigering vill hon nu bereda vägen för andra att leva som de är.
Brutit ny mark. Det är vad Ica försäkrings vd Caroline Farberger gjort genom att vara den första personen med en topposition inom näringslivet som öppet berättat om sin pågående könskorrigering. För ett halvår sedan hette hon nämligen Carl Farberger.
–Jag levde med ett mentalt skoskav och kände en avundsjuka på de som klädde och förde sig som kvinnor. Det var en känsla av samhörighet med kvinnor som är svår att ta på.
Från att hon kommit till insikt att hennes könsidentitet var kvinna för 1, 5 år sedan väntade en lång och mödosam resa där hon började med att berätta för sina nära och kära, för att sedan informera sin närmaste chef och Icas ledning – ett samtal hon gruvat sig för i flera månader.
– Det finns såklart diskrimineringslagar och många fina policys men man vet ju aldrig hur någon kommer att reagera när man berättar en sådan här stor sak. För mig var det extremt laddat och nervöst.
Bemötandet var dock över alla förväntningar och snart satte ledningen igång ett helt maskineri för att göra processen från Carl till Caroline så smidig som möjligt. Caroline Farberger informerade resten av arbetsplatsen innan hon "kom ut" i affärsmagasinet Di Weekend i höstas. Intresset kring hennes omställning har varit enormt och nyligen utsågs hon också till Årets hbtq-person på QX-galan.
– Det här har varit det mest mentalt påfrestande året i mitt liv, men om jag nu i min ganska priviligierade och synliga ställning kan visa att det finns arbetsgivare som hanterar det här bra, så gör jag gärna det.
Kanske hade Caroline Farberger kommit ut tidigare om hon inte hade jobbat i den konservativa finansbranschen.
– Det finns en kultur där man strävar efter att passa in och inte sticka ut. Och jag känner personer i ledande positioner i den här branschen som väljer att vara privata med sina läggningar eller familjeförhållanden, för att de inte känner sig säkra på hur de ska bemötas.
Caroline Farberger anser inte att hennes ledarskap påverkats av att hon numera lever i en annan könsroll. Däremot har hon fått nya perspektiv genom att hon har gått från att vara heterosexuell, vit, medelålders man till att tillhöra tre minoriteter; kvinnlig vd som lever i en samkönad relation och har genomgått en könskorrigering.
– Jag är besviken på mig själv att det var först när jag insåg vem jag var som jag blev fullt ut varse om minoriteter. Caroline Farberger berättar att hon därför ville "kräma ur det sista" ur sin status, när hon under #metoo-hösten 2017 drog igång ett värderingsarbete på Ica.
– Då levde jag fortfarande som man och kände ett ansvar att som manlig vd sätta ner foten genom att förstärka insikten hur man jobbar med normer och värderingar, då jag visste att det skulle få en större genomslagskraft. Det är sorgligt nog först när den priviligierade normen markerar som resten av världen vaknar till.
Något som också har förändrats längs resans gång är relationen till medarbetarna.
Caroline Farberger upplever att henne personal vänder sig till henne i högre utsträckning.
– Jag framstår som en mer autentisk och människoorienterad ledare än tidigare. Har man gått igenom det jag har gjort så vet man att jag inte har något att dölja, och det kanske gör det enklare för medarbetarna att öppna upp sig för mig.
För en öppnare arbetsplats
- Chefen leder vägen. Bjud gärna in jämställdhetskonsulter och utbilda ambassadörer, men de långsiktiga resultaten uteblir om inte chefen tydligt markerar att hen står bakom inkludering- och jämställdhetsarbetet.
- Låt alla komma till tals. Det är först när du låter alla på en arbetsplats, oavsett kön eller läggning, komma till tals och vara med och påverka som det får verklig effekt.
- Säg ifrån. Om någon säger något olämpligt eller raljerande, markera där och då vad du tycker – även om det blir pinsam stämning. Väljer man att sitta tyst bidrar man indirekt till att den här jargongen får fortgå.
Tina Harr
Mer om Uppdrag
-
”Man ska hålla ett helt yrkesliv”
Uppdrag • På Onemeds lager i Göteborg arbetar 220 lagerarbetare. En av dem är skyddsombudet Joakim Andersson bland annat jobbat för bättre ergonomi vid lyft.
-
”Det går att påverka”
Uppdrag • Sluta aldrig ifrågasätta. Det har varit en röd tråd i arbetsmiljöarbetet för Dora Varga Karlsson, som i år tilldelades Prevents Arbetsmiljöstipendium.
-
Han leder med kraft och empati
Chef • Jacques Mwepu basar över Sveriges största kriminalvårdsanstalt, Kumla, där de intagna just nu både blir fler och allt yngre.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Chefers attityder till psykisk ohälsa påverkar möjligheten till stöd
Psykisk hälsa • Den som drabbas av depression, utmattning eller ångest har större möjligheter att få stöd på arbetsplatsen om chefen har en öppen och förstående attityd.
-
Information och stöd viktigt vid varsel
Chef • Det finns metoder att använda för att göra situationen så bra som möjligt vid varsel och uppsägningar på företaget.
-
Mellanchefen – jobbets kameleont
Chef • Mellancheferna ska vara lojala mot ledningen samtidigt som de ska stå på medarbetarnas sida. Det kan leda till stress och sämre ledarskap, visar en ny studie.