
Bild: Pascal Swier/Unsplash
Så lyckas ni med teamarbetet
Publicerat 20 april 2018
Att sätta ihop team av medarbetare med olika kompetens för att lösa uppgifter har blivit allt vanligare. Men för att teamarbete ska fungera behövs en engagerad ledning, visar en dansk forskningsrapport.
Ingår du i ett team på din arbetsplats som jobbar mer eller mindre självständigt i förhållande till ledningen? Då är du inte ensam. Fler och fler organisationer jobbar så. Men det räcker inte bara att sätta ihop teamen och tro att resten ska gå av sig självt. Teamarbete kräver i själva verket mycket koordinering och uppföljning av hur samarbetet fungerar i teamen, visar en rapport från danska forskningscentret Det Nationale forskningscenter for arbejdsmiljo.
– Några team fungerar bra, de löser uppgifter effektivt och medarbetarna i teamet trivs och är engagerade. Andra team utvecklar konflikter. Teammedlemmarna fungerar inte ihop och man kanske till och med behandlar varandra illa. Men det går faktiskt att utveckla teamens sociala kapital genom träning och stöttning från ledningen, säger forskaren Vilhelm Borg, som skrivit rapporten.
För att teamarbete ska fungera krävs gemensamma spelregler och gemensamma mål för arbetet, enligt rapporten. Om uppgifterna som ska lösas är krävande är det viktigt med tilltro till varandras förmågor. För kreativitet och motivation krävs också att teammedlemmarna känner sig trygga i gruppen.
Så lyckas du med teamarbete
- Tänk igenom syftet Tänk igenom varför ni vill arbeta i team. Vilka arbetsuppgifter och ansvarsområden vinner på ökat samarbete och vilka uppgifter löses bäst individuellt? Är alla överens om vad syftet med teamarbetet är?
- Utbilda chefer Att vara chef på ett företag där man tillämpar teamarbete innebär att man behöver vara bra på att delegera, coacha och entusiasmera medarbetarna. Chefer kan behöva utbildning i teamledarskap.
- Ta fram uppdragsbeskrivningar Ta fram uppdragsformuleringar där det tydligt framgår vilka förväntningar ledningen har på olika gruppers arbete och varför samarbete är så viktigt. Klargör ansvar, befogenheter och resurser.
Källa: Annika R Malmberg Hamilton, coach och teamutvecklare

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Chef
-
Han leder med kraft och empati
Chef • Jacques Mwepu basar över Sveriges största kriminalvårdsanstalt, Kumla, där de intagna just nu både blir fler och allt yngre.
-
Lär dig förstå olika personligheter
Arbetsklimat • Lättstressad, prestationsinriktad, introvert eller kreativ? Våra personlighetsdrag har stor påverkan på hur vi agerar och presterar på jobbet.
-
Sveriges chefer bättre på jämställdhet
Jämställdhet • Allt fler chefer i Sverige tar ansvar för jämställdhet på arbetsplatsen, visar årets Jämställdhetsbarometer från fackförbundet Ledarna. Sju av tio chefer säger att de jobbar för ökad jämställdhet. 2011 var den siffran fyra av tio. Vad beror förändringen på?
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Forskare undersöker appen som chef
AI • Att appar styr arbetet har länge varit vardag för matbud och taxichaufförer. Men nu har det även blivit vanligt inom lager och transport. Forskaren Carin Håkansta och hennes kollegor på Karolinska Institutet ska ta reda på hur det påverkar arbetsmiljön.
-
Han leder med kraft och empati
Chef • Jacques Mwepu basar över Sveriges största kriminalvårdsanstalt, Kumla, där de intagna just nu både blir fler och allt yngre.
-
Vad händer när chefen är en algoritm?
AI • För många lagerarbetare har jobbet förändrats i grunden när det numera styrs via algoritmer och robotar. Hur påverkar det arbetsmiljön?