
Bild: Julia Sjöberg
Chefen påverkar säkerheten
Publicerat 24 maj 2018
Att som chef involvera medarbetare i arbetet och själv följa regler för säkerhet – det är bra för säkerheten på byggarbetsplatser. Det visar forskning från Göteborgs universitet.
Är du chef är det alltså viktigt att förstå att ditt beteende gör skillnad.
– Det har betydelse vad chefer gör. Det påverkar hur yrkesarbetare kommer förhålla sig till säkerhet, hur de deltar i förebyggande åtgärder och även hur olyckor rapporteras, säger psykologen Martin Grill, forskare vid Göteborgs universitet, vars avhandling handlar om säkerhet i svenska och danska byggindustrin.
Och det är framför allt två typer av ledarskap som tycks påverka säkerheten positivt: det involverande och det regelorienterade – där det sistnämnda inte bara innebär att ha regler utan även att planera och som chef själv följa dessa regler. I Martin Grills studier hade arbetsplatser med den typen av chefer både färre olyckor och ett bättre säkerhetsklimat.
– Men för att ett säkerhetsklimat ska resultera i bättre beteenden så räcker det inte med ett regelorienterat ledarskap, då krävs det att yrkesarbetare också blir involverade. Att efterfråga synpunkter och bemöda sig att lyssna på förslagen som kommer, att inte bara berätta att vi ska bygga en vägg utan också fråga hur vi ska bygga den.
En av studierna som Martin Grill genomfört handlar också om hur elever på bygg- och anläggningsprogram på gymnasiet ser på ledarskap. Resultatet visar att synen förändrades under utbildningens gång; med tiden tyckte allt fler elever att en bra chef var lika med en som involverade medarbetarna. Förändringen var störst hos de som under praktikperioden träffat på involverande chefer eller handledare.
– Vi tror det här speglar både föreställningar och förväntningar som har betydelse för ledarskapskulturen i branschen, eftersom ledarskap är en interaktion mellan de som leder och de som blir ledda och eftersom de flesta som blir chefer också gått de här utbildningarna.
Men samtidigt visade observationsstudier av chefer att endast en mindre andel chefer, 18 procent, hade ett involverande ledarskap. Och en mycket större andel chefer, över 60 procent av de som observerades, hade ett mer renodlat regelorienterat ledarskap.
– Även om det involverande ledarskapet finns med är det inte det man använder mest, men kanske det man borde göra mer av, säger Martin Grill.

Carin Hedström
Mer om Säkerhet
-
Ny tjänst ska göra cykelpendlingen säkrare
Säkerhet • Cyklister är den grupp som är värst drabbad vad det gäller allvarliga trafikskador. Nu kommer en tjänst som ger förslag på den säkraste cykelvägen.
-
Hög tid att se över IT-säkerheten
IT • Svenska organisationer uppmanas att öka sin beredskap för IT-attacker efter de senaste veckornas ökning av anmälda incidenter.
-
Hemmajobbare behöver bli bättre på IT-säkerhet
IT • En effekt med distansjobbandet är att IT-problem måste lösas via telefon – och att många hemarbetare sitter med bristande virusskydd. Att värna om sin egen IT-säkerhet borde bli mer prioriterat, anser Dennie Karlsson, informationssäkerhetschef på Dustin.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
"Vi rullar ut röda mattan för nyanställda"
Uppdrag • Jens Möllberg och hans kollegor på Hitachi Energy bygger förutsättningar för framtidens fossilfria samhälle.
-
Chefer behöver bli bättre på att lyssna
Chef • Chefer är bra på att prata och informera, men sämre på att lyssna. Det gör att de går miste om medarbetarnas engagemang, tankar och nya idéer.
-
Fler testar positivt för droger på jobbet
Alkohol och droger • Andelen positiva drogtester i arbetslivet ökar, men att som chef upptäcka drogbruk och veta hur man ska agera kan vara svårt. Utan tester är det nästan omöjligt.