Hoppa till huvudinnehållet
Unga

Unga vill ha meningsfullt jobb

Unga är inte curlade och bortskämda. Men de har andra förväntningar på arbetslivet jämfört med äldre. Det anser Marina Åman, andre vice ordförande i Unionen, där man nyligen gjort en undersökning om hur chefer ser på att leda unga medarbetare.

– De vill känna att jobbet är meningsfullt, en bra lön räcker inte, säger hon. De vill utvecklas, bygga nätverk, ha inflytande och kunna se sin roll i helheten. De behöver mycket feedback på sitt arbete, säger Marina Åman. Foto: Camilla Svensk

Unga kräver ett annat slags ledarskap än det traditionella, enligt undersökningen. De är i starten av sin karriär och är ivriga, nyfikna och beredda att visa framfötterna. Unga uppfattas ofta som mer kreativa, positiva och bättre på att se möjligheter än andra medarbetare. De har mer energi. De förväntar sig mer frihet, samtidigt som de behöver mer styrning, enligt cheferna i undersökningen.

Sex av tio chefer menar att de agerar i någon mån annorlunda mot sina unga medarbetare än mot äldre medarbetare. Främst försöker de vara tydligare med sina krav. Var femte chef säger att de unga får större frihet.

För cheferna gäller det alltså att klara balansgången att både styra de unga och låta dem utvecklas. Det behövs ett coachande ledarskap, anser Marina Åman. Att själva arbetsplatsen ses som attraktiv har också betydelse för att locka de yngre, och få dem att vilja stanna kvar.

– Unga talanger vill jobba på arbetsplatser som erbjuder schyssta villkor. Det är viktigt med flexibla arbetstider, att det finns stora möjligheter till kompetensutveckling och att arbetsmiljön är kreativ, säger Marina Åman.

Var femte chef som ser en skillnad mellan unga talanger och övriga medarbetar anser att de unga är vana att få som de vill eller är curlade. Men Marina Åman menar att det handlar om en annorlunda inställning till arbetet.

– Det som cheferna ger uttryck för, är nog att unga talanger har ett annat sätt att se på jobbet. De har en annan inställning och det kräver en annan typ av ledarskap. Jag uppfattar inte alls att unga skulle vara lata eller bortskämda, säger hon.

FAKTA

Om undersökningen

I undersökningen som gjordes av Novus intervjuades totalt 2 127 chefer. Svarsfrekvensen var 54 procent. Omkring en femtedel av de 640 000 medlemmarna i Unionen är chefer. 

bild på Margareta Edling

Margareta Edling

Mer om Unga

Senaste om Ledarskap