Unga vill ha meningsfullt jobb
Publicerat 12 september 2017
Unga är inte curlade och bortskämda. Men de har andra förväntningar på arbetslivet jämfört med äldre. Det anser Marina Åman, andre vice ordförande i Unionen, där man nyligen gjort en undersökning om hur chefer ser på att leda unga medarbetare.
– De vill känna att jobbet är meningsfullt, en bra lön räcker inte, säger hon. De vill utvecklas, bygga nätverk, ha inflytande och kunna se sin roll i helheten. De behöver mycket feedback på sitt arbete, säger Marina Åman.
Unga kräver ett annat slags ledarskap än det traditionella, enligt undersökningen. De är i starten av sin karriär och är ivriga, nyfikna och beredda att visa framfötterna. Unga uppfattas ofta som mer kreativa, positiva och bättre på att se möjligheter än andra medarbetare. De har mer energi. De förväntar sig mer frihet, samtidigt som de behöver mer styrning, enligt cheferna i undersökningen.
Sex av tio chefer menar att de agerar i någon mån annorlunda mot sina unga medarbetare än mot äldre medarbetare. Främst försöker de vara tydligare med sina krav. Var femte chef säger att de unga får större frihet.
För cheferna gäller det alltså att klara balansgången att både styra de unga och låta dem utvecklas. Det behövs ett coachande ledarskap, anser Marina Åman. Att själva arbetsplatsen ses som attraktiv har också betydelse för att locka de yngre, och få dem att vilja stanna kvar.
– Unga talanger vill jobba på arbetsplatser som erbjuder schyssta villkor. Det är viktigt med flexibla arbetstider, att det finns stora möjligheter till kompetensutveckling och att arbetsmiljön är kreativ, säger Marina Åman.
Var femte chef som ser en skillnad mellan unga talanger och övriga medarbetar anser att de unga är vana att få som de vill eller är curlade. Men Marina Åman menar att det handlar om en annorlunda inställning till arbetet.
– Det som cheferna ger uttryck för, är nog att unga talanger har ett annat sätt att se på jobbet. De har en annan inställning och det kräver en annan typ av ledarskap. Jag uppfattar inte alls att unga skulle vara lata eller bortskämda, säger hon.
Om undersökningen
I undersökningen som gjordes av Novus intervjuades totalt 2 127 chefer. Svarsfrekvensen var 54 procent. Omkring en femtedel av de 640 000 medlemmarna i Unionen är chefer.
Margareta Edling
Mer om Unga
-
Det har unga rätt till på sommarjobbet
Unga • Många unga går snart ut på sina första sommarjobb och frågorna är många. Vi lät LO:s ungsekreterare Elsa Alm reda ut vad man har rätt till på jobbet.
-
Yrkes-SM firar 20 år
Unga • Till Yrkes-SM som går av stapeln i Karlstad förväntas runt 30 000 besökare. Arrangörerna hoppas att fler ungdomar som söker till gymnasiet ska välja en yrkesutbildning. I många branscher är rekryteringsbehovet skriande stort, säger Pontus Slättman, ansvarig för tävlingen.
-
”För mig fanns inget annat än ett stort ja”
Chef • Det har varit ett hektiskt första år för 27-åriga Ebba Regestedt sedan hon axlade rollen som hotelldirektör på JA Hotel i Karlskrona. Här delar hon med sig av sina bästa tips till unga chefer.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Mellanchefen – jobbets kameleont
Chef • Mellancheferna ska vara lojala mot ledningen samtidigt som de ska stå på medarbetarnas sida. Det kan leda till stress och sämre ledarskap, visar en ny studie.
-
Snällhet på jobbet– så funkar det
Arbetsklimat • Att vara snäll handlar inte om att bara stryka varandra medhårs utan om att ha en öppen dialog och försöka förstå varandra
-
Stora vinster att utbilda chefer i psykisk ohälsa
Psykisk hälsa • Företag som utbildar mellanchefer i psykisk ohälsa kan spara miljonbelopp i minskad sjukfrånvaro.