Så kan chefen stödja medarbetare som mår dåligt
Publicerat 10 april 2017
I dag börjar vardagen igen efter fredagens tragiska terrordåd i Stockholm. På jobbet kan det vara bra att samla personalen och prata om det som hänt. Om behov finns av samtalsstöd med en krisexpert eller psykolog kan man ta hjälp av företagshälsovården.
Krishantering på arbetsplatsen behöver inte vara svårare än att man som chef är närvarande och omvårdande.
– Låt medarbetarna prata om det som hänt under trygga omständigheter. Det är viktigt att folk får uttrycka vad de tänker och känner, säger Per Larsson, krisstödsexpert på företagshälsovårdsbolaget Previa.
De som verkar må bra är oftast inte i behov av professionellt krisstöd. Previa har listat några tips hur chefer kan agera vid en dramatisk händelse:
- Samla de berörda och försök skapa en så trygg och omvårdande miljö som möjligt. Erbjud gärna fika.
- Ge enbart saklig information om vad som hänt och vad som är planerat.
- Bjuda in alla medarbetare att kommentera det som hänt dem- om de vill. Lyssna och låt alla prata till punkt.
- Ha fokus på fakta. Det hjälper hjärnan att sortera, bearbeta och förstå. Om någon reagerar starkt emotionellt; avled och erbjud individuellt stöd efter mötet (både för individens och gruppen trygghet).
- Bedöm behov av akut professionell hjälp och överväg akutsjukhus vid mycket starka reaktioner.
- Uppmuntra kontakt med varandra och med anhöriga, vänner som man känner sig trygg med. Om någon saknar detta, bjud in till kontakt med chefer eller kollegor.
- Summera gruppens upplevelser, normalisera reaktionerna (referera till "normal akuta stressreaktioner") och påminn om situationens behov av sammanhållning och tolerans för att vi reagerar olika på starka påfrestningar.
- Erbjud avlastningssamtal från företagshälsovården för de som behöver.
- Erbjud praktiskt hjälp eller stöd av olika slag, t ex partiell ledighet, minskade prestationskrav. Att visa omtanke har stort symboliskt värde.
- Följ upp och bedöm – rådgör med kollega/ledning/HR.
Källa: Previa

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Psykisk hälsa
-
Ny bok gör upp med myten om positiva tankar
Psykisk hälsa • Nyckeln till förändring är inte att tänka annorlunda utan att göra annorlunda, enligt psykologen och författaren Siri Helle.
-
Varannan mådde dåligt men få berättade
Psykisk hälsa • Inte ens hälften av alla som mått dåligt under pandemin berättade det för sin arbetsgivare. Och bara var femte som gjorde det fick tillräckligt stöd.
-
Bli bättre på att hantera oro
Psykisk hälsa • I kristider behöver vi fortsätta göra saker vi mår bra av. Det är också viktigt att hitta sätt att hantera sin oro, enligt Kerstin Jeding som är aktuell med en bok om hur man kan göra för att orka i en svår tid.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Orimlig arbetsbelastning för många chefer
Stress • Många har kanske lite lugnare tempo på jobbet inför stundande sommarsemester. Men för cheferna ser det lite annorlunda ut enligt en ny undersökning från Ledarna.
-
Årets byggchef vill få fler att känna sig välkomna
Uppdrag • Jack Len på Ramirent i Skåne ser sig mer som en ledare än som chef. Sin ledarstil har han tagit med sig från idrottslivet.
-
Våga ta plats och leda mötet
Möten • Alla har varit med om det. Möten som aldrig tar slut, tankar som far i väg åt annat håll och en känsla av att man står och stampar på samma ställe. Tips för bättre möten.