Hoppa till huvudinnehållet
Må bra

Var femte kvinna vågar inte prata om mens på jobbet

Var femte anställd mellan 18 och 29 år har varit sjukskriven på grund av mensrelaterade problem, visar en ny undersökning. Lika många upplever att det är obekvämt att prata om mens och menshälsa på jobbet.

– Mens påverkar hur vi mår och presterar i arbetslivet. Men det finns fortfarande en tystnadskultur som gör att det känns socialt obekvämt att prata om mens på jobbet, sa Rebecka Hallencreutz från den ideella organisationen Mensen när hon medverkade på ett seminarium där en ny undersökning om attityderna till mens presenterades.

Rebecka Hallencreutz

Undersökningen, som är gjord av Sifo på uppdrag av Essity, visar att 15 procent av alla anställda mellan 18 och 55 år inte kan eller vågar prata öppet om mens och menshälsa på sin arbetsplats. Var femte kvinna mellan 18 och 29 år har varit sjukskriven på grund av mensrelaterade problem och en av tio har sett eller hört kollegor bli förlöjligade när de pratat om mens.

HR har mer positiv syn

Sifo har även frågat HR-ansvariga hur de ser på frågor kopplade till mens. Här skiljer sig svaren åt jämfört med gruppen arbetstagare. Endast var tionde HR-ansvarig uppger att de haft medarbetare som sjukskrivit sig av mensrelaterade skäl och få uppger att de sett eller hört anställda bli diskriminerade av mensrelaterade anledningar.

 – Det är oroande att så många kvinnor inte känner att de kan prata om mens på sin arbetsplats och att HR ofta missar diskriminering och sjukskrivning kopplat till mens. Det visar på behovet av att ta mensfrågor på allvar och att arbetsgivare behöver göra mer för att kvinnor ska känna sig trygga och stöttande även i frågor som rör mens, säger Rebeccka Wendel, varumärkeschef på Essity.

TIPS

Menssäkra arbetsplatsen

  • Se till att det finns mensskydd att tillgå i anslutning till toaletterna alternativt att det finns en tydlig hänvisning var de finns att hämta.
  • Toaletter ska vara utrustade med handfat, rinnande vatten och papperskorg.
  • Se över arbetsbelastningen så att anställda har möjlighet att gå på toaletten eller ta en vilopaus vid behov.
  • Säkerställ att chefer och HR-avdelning har kunskap om mens och om mensrelaterade sjukdomar som endometrios.
  • Jobba för ett öppet och stöttande samtalsklimat där det känns bekvämt att prata om hur man mår.

Källa: Mensen

 

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Må bra

Senaste om Hälsa