Bild: Istock
Träning innan jobbet ger bäst effekt
Publicerat 16 februari 2023
Att ställa klockan lite tidigare och gå till gymmet eller varför inte ta en löptur till jobbet lönar sig. Enligt en ny studie har fysisk aktivitet bäst effekt på förmiddagen.
Rätt tajming på träningen tycks kunna påverka fettförbränningen och ämnesomsättningen – i alla fall hos möss. Det hänger ihop med att de biologiska processerna varierar beroende på cellernas dygnsrytm.
Forskare vid Karolinska Institutet har försökt reda ut hur tidpunkten för fysisk aktivitet påverkar fettförbränningen. Det har de gjort genom att undersöka fettväven hos möss efter ett pass av högintensiv träning vid två olika tidpunkter på dygnet – ett förmiddagspass och ett kvällsträningspass.
Tidig träning ger ökad ämnesomsättning
Vid tidig träning var ett större antal gener aktiva i nedbrytningen av fettväv och de såg också en ökad värmeproduktion i fettväven vilket tyder på ökad ämnesomsättning.
– Rätt tajming verkar ha betydelse för att påverka energibalansen i kroppen och förbättra hälsoeffekterna av träning, men det behövs fler studier för att kunna dra några säkra slutsatser om fyndens betydelse för människor, säger Juleen R. Zierath, forskare vid Karolinska Institutet.
Sedan tidigare finns det studier som visar att de hormoner som frigörs vid träning och som påverkar humöret på ett positivt sätt stannar kvar längre om man tränar på morgonen. Och för den som väljer att träna utomhus kan förmiddagsträning motverka stress och nedstämdhet eftersom ljuset vintertid är som starkast före lunch.
Läs hela studien
Marianne Zetterblom
Mer om Må bra
-
Utomhusjobb ger återhämtning
Kontor • Kontorsarbete behöver inte vara synonymt med att sitta inne framför en skärm, enligt Charlotte Petersson Troije som skrivit världens första avhandling om utomhuskontor.
-
Så hjälper du hjärnan på jobbet
Må bra • Hur kan man skapa en arbetsmiljö som är snäll mot hjärnan och hjälper oss att prestera bättre? Lisa Blomster, specialist inom neuropsykologi, tipsar om fem strategier för att skapa en hjärnvänlig arbetsplats.
-
Få återhämtningen att bli av
Så gör du • Om vi inte får tillräckligt med återhämtning kan det leda till ohälsa. Niclas Almén, psykolog och stressforskare ger sina bästa återhämtningstips.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.
-
Tips för sömnlösa
När hjärnan är uppe i varv har vi svårt att sova. Regelbundenhet och balans är nyckelorden om vi ska få till en bättre sömn i nedvarvningssyfte. Det säger Maria Nordin, forskare vid Institutionen för psykologi vid Umeå universitet.
-
Arbetssjukdomar på grund av stress ökar
Arbetssjukdomar • Andelen kvinnor som anmäler arbetssjukdom på grund av hög arbetsbelastning är den högsta på tio år visar statistik från Arbetsmiljöverket.