Hoppa till huvudinnehållet
Grå väska med träningsskor, hörlurar och handduk.

Rätt tajming i träningen är viktig.

Bild: Istock

Må bra

Träning innan jobbet ger bäst effekt

Att ställa klockan lite tidigare och gå till gymmet eller varför inte ta en löptur till jobbet lönar sig. Enligt en ny studie har fysisk aktivitet bäst effekt på förmiddagen.

Rätt tajming på träningen tycks kunna påverka fettförbränningen och ämnesomsättningen – i alla fall hos möss. Det hänger ihop med att de biologiska processerna varierar beroende på cellernas dygnsrytm.

Forskare vid Karolinska Institutet har försökt reda ut hur tidpunkten för fysisk aktivitet påverkar fettförbränningen. Det har de gjort genom att undersöka fettväven hos möss efter ett pass av högintensiv träning vid två olika tidpunkter på dygnet – ett förmiddagspass och ett kvällsträningspass.

Tidig träning ger ökad ämnesomsättning

Vid tidig träning var ett större antal gener aktiva i nedbrytningen av fettväv och de såg också en ökad värmeproduktion i fettväven vilket tyder på ökad ämnesomsättning.

– Rätt tajming verkar ha betydelse för att påverka energibalansen i kroppen och förbättra hälsoeffekterna av träning, men det behövs fler studier för att kunna dra några säkra slutsatser om fyndens betydelse för människor, säger Juleen R. Zierath, forskare vid Karolinska Institutet.

Sedan tidigare finns det studier som visar att de hormoner som frigörs vid träning och som påverkar humöret på ett positivt sätt stannar kvar längre om man tränar på morgonen. Och för den som väljer att träna utomhus kan förmiddagsträning motverka stress och nedstämdhet eftersom ljuset vintertid är som starkast före lunch.

Läs  hela studien

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Må bra

Senaste om Hälsa