Hoppa till huvudinnehållet
En bagare med ett bröd i handen.

Mjöldammsallergi är en av de vanligaste yrkesallerierna i Sverige.

Bild: Pixabay

Allergier

Mjöldammsallergi tvingar bagare att byta yrke

Fettisdagen innebär bråda tider för landets bagare. Men för vissa väntar en ofrivillig paus från knådandet. Mjöldammsallergier är en av de vanligaste yrkesallergierna i Sverige.

 

Det finns omkring 4 400 bagare och konditorer i Sverige enligt statistik från SCB. Inför fettisdagen har dessa yrkesgrupper extra mycket att göra. Bara den dagen äter hela 58 procent av svenskarna en semla, enligt statistik från branschföreningen Sveriges bagare och konditorer. Semlan brukar därför kallas branschens livboj eftersom den ökar intäkterna under en i övrigt svår period i början på året.

Semla
På fettisdagen äter 58 procent av svenskarna en semla.
Bild: Pixabay

Hård arbetsbelastning alltså – men för vissa bagare sträcker sig uppförsbacken längre än så. Att behöva byta yrke på grund av mjöldammsallergi är inte helt ovanligt.

– Det vanligaste är att besvären börjar med näsbesvär som nästäppa, rinnande snuva och nysattacker på jobbet. Så småningom, efter månader eller något eller några år, tillkommer besvär från bröstet som hosta och i värsta fall astma med pipande andning, säger Jonas Brisman, överläkare vid arbets- och miljömedicin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Färre allergier i dag

Redan på 90-talet studerade han nämnda besvär hos bagare. I en undersökning från 1992 visade det sig att tolv procent av utbildade bagare hade tvingats byta jobb på grund mjöldammsrelaterade besvär från näsa, lungor eller hud.

– Min känsla är dock att det är färre allergier i dag, och det grundar jag på en egen spaning att det har utretts betydligt färre bagare på senare år vid Arbets- och miljömedicin respektive Allergimottagningen vid Sahlgrenska jämfört med 1980–90-talen.

Kring millennieskiftet infördes dessutom ett gränsvärde för mjöldamm.

– Enligt min uppfattning är det för högt för att förhindra allergier, men det gjorde att problematiken uppmärksammades. Arbetsmiljöverket gjorde mätningar och jag tror att bagerierna införde åtgärder så att exponeringen minskade, säger Jonas Brisman.

Har man väl blivit allergisk mot något i arbetsmiljön, exempelvis mjöl, och fortsätter att exponeras på jobbet så blir man sämre och sämre.

– Det går inte över av sig själv. Man kan få svår astma och det finns faktiskt dödsfall beskrivet.

Som bagare finns det några saker att göra för att förebygga besvär och allergier. Först och främst handlar det om att försöka minimera kontakten med mjöldamm enligt, Jonas Brisman,

– Det är inte så lätt på egen hand. Det är arbetsgivarens ansvar att minimera exponeringen med tekniska åtgärder. Andningsskydd är inget alternativ, det funkar inte att jobba med det under lång tid i en ofta varm miljö och vid fysisk ansträngning.

Jonas Brisman påpekar att man har betydligt större risk att bli allergisk mot mjöl om man redan är allergisk mot exempelvis pollen.

– Om man får allergiska besvär från näsan och byter jobb så att man inte längre utsätts för mjöl, då har man en bra chans att bli helt bra. Om man fått astma och byter jobb kan man bli bra men i en vissa fall blir astman tyvärr bestående.

TIPS

Förebygg mjöldammsallergi

  • Använd dammfritt mjöl vid uppslaget. Dammfritt mjöl har större och tyngre partiklar som gör att de faller ned snabbare och dammar betydligt mindre än vanligt mjöl.
  • Använd tättslutande lock med inspektionslucka på degblandarna.
  • Städa ofta och med rätt redskap. Undvik att borsta bord och golv eller använda tryckluft, använd hellre en skrapa. Städa upp mjölspill på en gång.
  • Kapsla in tömning från silo, till exempel med lock på tråget. Häll degvätska i tråg före tillsättning av mjöl.
  • Skär hål i botten på säcken vid tömning i tråg. Håll säcken nära trågets botten vid tömning och skaka försiktigt ut det sista mjölet. Vik eller rulla ihop tomma säckar försiktigt.
  • Se över arbetsrutiner vid hantering av övriga dammande ingredienser. Håll skopan nära botten av hinken vid invägning av dammande ingredienser. Ingredienser i säckar som räcker länge kan hällas över i mindre kärl.
  • Se över ventilationssystemet i bageriet.

Källa: Livsmedelsföretagen

bild på Henrik Lenngren

Henrik Lenngren

Mer om Allergier

Senaste om Hälsa