Bild: Pixabay
Mjöldammsallergi tvingar bagare att byta yrke
Publicerat 21 februari 2023
Fettisdagen innebär bråda tider för landets bagare. Men för vissa väntar en ofrivillig paus från knådandet. Mjöldammsallergier är en av de vanligaste yrkesallergierna i Sverige.
Det finns omkring 4 400 bagare och konditorer i Sverige enligt statistik från SCB. Inför fettisdagen har dessa yrkesgrupper extra mycket att göra. Bara den dagen äter hela 58 procent av svenskarna en semla, enligt statistik från branschföreningen Sveriges bagare och konditorer. Semlan brukar därför kallas branschens livboj eftersom den ökar intäkterna under en i övrigt svår period i början på året.
Hård arbetsbelastning alltså – men för vissa bagare sträcker sig uppförsbacken längre än så. Att behöva byta yrke på grund av mjöldammsallergi är inte helt ovanligt.
– Det vanligaste är att besvären börjar med näsbesvär som nästäppa, rinnande snuva och nysattacker på jobbet. Så småningom, efter månader eller något eller några år, tillkommer besvär från bröstet som hosta och i värsta fall astma med pipande andning, säger Jonas Brisman, överläkare vid arbets- och miljömedicin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Färre allergier i dag
Redan på 90-talet studerade han nämnda besvär hos bagare. I en undersökning från 1992 visade det sig att tolv procent av utbildade bagare hade tvingats byta jobb på grund mjöldammsrelaterade besvär från näsa, lungor eller hud.
– Min känsla är dock att det är färre allergier i dag, och det grundar jag på en egen spaning att det har utretts betydligt färre bagare på senare år vid Arbets- och miljömedicin respektive Allergimottagningen vid Sahlgrenska jämfört med 1980–90-talen.
Kring millennieskiftet infördes dessutom ett gränsvärde för mjöldamm.
– Enligt min uppfattning är det för högt för att förhindra allergier, men det gjorde att problematiken uppmärksammades. Arbetsmiljöverket gjorde mätningar och jag tror att bagerierna införde åtgärder så att exponeringen minskade, säger Jonas Brisman.
Har man väl blivit allergisk mot något i arbetsmiljön, exempelvis mjöl, och fortsätter att exponeras på jobbet så blir man sämre och sämre.
– Det går inte över av sig själv. Man kan få svår astma och det finns faktiskt dödsfall beskrivet.
Som bagare finns det några saker att göra för att förebygga besvär och allergier. Först och främst handlar det om att försöka minimera kontakten med mjöldamm enligt, Jonas Brisman,
– Det är inte så lätt på egen hand. Det är arbetsgivarens ansvar att minimera exponeringen med tekniska åtgärder. Andningsskydd är inget alternativ, det funkar inte att jobba med det under lång tid i en ofta varm miljö och vid fysisk ansträngning.
Jonas Brisman påpekar att man har betydligt större risk att bli allergisk mot mjöl om man redan är allergisk mot exempelvis pollen.
– Om man får allergiska besvär från näsan och byter jobb så att man inte längre utsätts för mjöl, då har man en bra chans att bli helt bra. Om man fått astma och byter jobb kan man bli bra men i en vissa fall blir astman tyvärr bestående.
Förebygg mjöldammsallergi
- Använd dammfritt mjöl vid uppslaget. Dammfritt mjöl har större och tyngre partiklar som gör att de faller ned snabbare och dammar betydligt mindre än vanligt mjöl.
- Använd tättslutande lock med inspektionslucka på degblandarna.
- Städa ofta och med rätt redskap. Undvik att borsta bord och golv eller använda tryckluft, använd hellre en skrapa. Städa upp mjölspill på en gång.
- Kapsla in tömning från silo, till exempel med lock på tråget. Häll degvätska i tråg före tillsättning av mjöl.
- Skär hål i botten på säcken vid tömning i tråg. Håll säcken nära trågets botten vid tömning och skaka försiktigt ut det sista mjölet. Vik eller rulla ihop tomma säckar försiktigt.
- Se över arbetsrutiner vid hantering av övriga dammande ingredienser. Håll skopan nära botten av hinken vid invägning av dammande ingredienser. Ingredienser i säckar som räcker länge kan hällas över i mindre kärl.
- Se över ventilationssystemet i bageriet.
Källa: Livsmedelsföretagen
Henrik Lenngren
Mer om Allergier
-
Handsprit skonsammare än tvål
Allergier • Den som behöver tvätta händerna ofta på jobbet eller lätt blir torr om dem bör undvika tvål och vatten och satsa på handsprit i stället.
-
Handeksem orsakar stort lidande
Allergier • Arbetsmiljön är den största riskfaktorn för att utveckla handeksem. Så här tar du hand om dina händer.
-
Tips – minska risken för mjöldammsallergi
Allergier • Inför fettisdagen går det åt hela 211 ton vetemjöl på landets bagerier. Fel hanterat kan vetemjöl orsaka mjöldammsallergi. Men det går att förebygga genom att se över sitt arbetssätt och sina städrutiner.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.
-
Tips för sömnlösa
När hjärnan är uppe i varv har vi svårt att sova. Regelbundenhet och balans är nyckelorden om vi ska få till en bättre sömn i nedvarvningssyfte. Det säger Maria Nordin, forskare vid Institutionen för psykologi vid Umeå universitet.
-
Arbetssjukdomar på grund av stress ökar
Arbetssjukdomar • Andelen kvinnor som anmäler arbetssjukdom på grund av hög arbetsbelastning är den högsta på tio år visar statistik från Arbetsmiljöverket.