Hoppa till huvudinnehållet

Ju fler gånger man tvättar händerna med tvål och vatten under arbetsdagen desto större risk att bli torr , vilket kan leda till att man utvecklar eksem, säger Nils Hamnerius som är specialistläkare vid Yrkes- och miljödermatologiska avdelningen vid Skånes universitetssjukhus.

Bild: Pexels

Allergier

Handsprit skonsammare än tvål

Den som behöver tvätta händerna ofta på jobbet eller lätt blir torr om dem bör undvika tvål och vatten och satsa på handsprit i stället. Handspriten innehåller nämligen glycerin som är återfuktande till skillnad från tvålen som innehåller tensider som är uttorkande.

– Ju fler gånger man tvättar händerna med tvål och vatten under arbetsdagen desto större risk att bli torr vilket kan leda till att händerna blir röda och kliar och att du utvecklar eksem, säger Nils Hamnerius som är specialistläkare vid Yrkes- och miljödermatologiska avdelningen vid Skånes universitetssjukhus.

Sjukvårdspersonal är en högriskgrupp när det gäller handeksem, innan pandemin gjordes en undersökning som visade att var femte vårdanställd var drabbad. Även frisörer, lokalvårdare, kockar, florister och anställda inom industrin är i riskzonen. Helt enkelt yrken där händerna utsätts för mycket vatten, rengöringsmedel och kemikalier, säger Nils Hamnerius.

– Inom vården finns det hygienföreskrifter att hålla sig till vad det gäller handtvätt. Grunden för basal hygien i sjukvård är att använda handdesinfektionsmedel (handsprit) före och efter patientkontakt. Tvål och vatten ska användas när händerna har blivit smutsiga till exempel vid kontakt med kroppsvätskor eller efter vård av patient med diarré eller kräkning. Grundregeln för övrigt är även att tvätta händerna med tvål och vatten vid toalettbesök och innan måltid.

Smörj för att förebygga eksem

Nils Hamnerius säger att när man väl utvecklat eksem på händerna gör det ont, svider och kliar, men att det ofta går bra att bli av med eksemet om man får korrekt behandling med en effektiv eksemläkande receptbelagd kortisonkräm.  

Vad kan då den som behöver tvätta händerna ofta använda för att återfukta dem? Antingen en fet kräm som är oparfymerad, för undvika risken för allergier. Eller en hudkräm som innehåller karbamid. Båda typerna ökar fukthalten och stöttar hudens funktion.

– För att förebygga eksem räcker det oftast med att smörja tre till fyra gånger per dag. Innan frukost, vid lunchen, efter arbetet och innan du lägger dig. Den som har eksem bör försöka smörja händerna efter varje handtvätt.

Han säger också att den som behöver arbeta med täta skyddshandskar ska tänka på att bara använda dem just när de behövs och inte gå med dem på för länge. Det bildas fukt i täta handskar när fukten stängs in och då blir huden på händerna irriterad.

Fler drabbas av handeksem än tidigare

Överlag är det inte fler som drabbas av handeksem i dag än tidigare, ungefär tio procent av befolkningen och så har det sett ut sedan 1980-talet. Vintertid drabbas vi oftare. Och den som haft eksem som barn löper större risk att få handeksem som vuxen.

När man tvättar händerna med tvål och vatten i sitt arbete inom vården – vad bör man tänka på?

– När man tvättar händerna med tvål och vatten skall man göra det fullt ut - det finns ju ett skäl till varför tvål skall användas. Vad gäller typ av tvål så är det som med hudkräm - jag rekommenderar att tvålen är oparfymerad. Hårdtvål eller flytande tvål är lika uttorkande för huden, så man kan välja vilket som, säger Nils Hamnerius.

FAKTA

Så tvättar du händerna med tvål och vatten

  1. Blöt händerna. Ta ordentligt med tvål.
  2. Gnugga handflatorna mot varandra så det löddrar.
  3. Gnugga ovansidorna och mellan fingrarna.
  4. Tvätta tummarna.
  5. Gnugga fingertopparna i handflatan.
  6. Skölj händerna.
  7. Torka händerna torra med pappershandduk.
  8. Stäng av kranen med pappershandduken.

Källa: Folkhälsomyndigheten

FAKTA

Så tvättar du händerna med handsprit

  1. Kupa handen och fyll mitten av handflatan med handsprit.
  2. Gnid in handflatorna, fingertopparna, ovanpå händerna, mellan fingrarna och runt tummarna.
  3. Fortsätt gnida tills huden känns torr.

Källa: 1177

bild på Gerd Eriksson

Gerd Eriksson

Mer om Allergier

Senaste om Hälsa