Höga krav och låg kontroll skadligt för hjärtat
Publicerat 7 september 2023
För många har jobbhösten dragit i gång med full kraft och kalendern fylls av möten och andra aktiviteter. Att ha mycket att göra på jobbet behöver inte vara negativt i sig. Men höga krav i kombination med låg kontroll ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, enligt en ny studie.
Forskare vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet har undersökt sambandet mellan brister i den sociala och organisatoriska arbetsmiljön och markörer för hjärt-kärlsjukdom, så som till exempel högt blodtryck och kolesterolvärde.
– Vår studie visade att kombinationen av höga krav och små möjligheter att påverka sitt arbete var associerat med låga nivåer av det goda kolesterolet hos kvinnor och metabolt syndrom hos män*. Så kallat passivt arbete, det vill säga låga krav och små möjligheter att påverka sitt arbete, var associerat med högt blodtryck hos kvinnor, säger Mia Söderberg, docent i arbets- och miljömedicin, leg psykolog, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.
Att det finns en koppling mellan dålig arbetsmiljö och risk för hjärt-kärlsjukdom är känt sedan tidigare.
– Den aktuella studien bidrar med kunskap som skulle kunna leda till bättre sätt att förebygga och komma till rätta med riskfaktorer som förhöjda värden av blodtryck och kolesterol på arbetsplatsen, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden, i en kommentar.
Fakta om studien: Studien omfattar 3 882 personer i åldrarna 50–64 år och är genomförd med hänsyn till variablerna ålder, utbildning, rökning, kondition, allmäntillstånd, stress och BMI.
*Metabolt syndrom uppstår när en person lever med minst tre av riskfaktorerna övervikt/stort midjemått, högt blodtryck och förhöjda kolesterolvärden.

Marianne Zetterblom
Mer om Arbetssjukdomar
-
Så påverkades sjuksköterskor av pandemin
Stress • Tre gånger så många sjuksköterskor fick en utmattnings- eller stressdiagnos under pandemin visar en ny studie från Högskolan i Kristianstad.
-
Arbetssjukdomar glöms bort
Arbetssjukdomar • Betydligt fler dör i arbetsrelaterade sjukdomar än i olyckor på jobbet.
-
Ny förordning ska motverka skadliga vibrationer
Vibrationer • Vibrationsskador är en av de vanligaste arbetssjukdomarna i Sverige. Inom kort kommer en EU-förordning för säkrare användning av vibrerande maskiner.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Var femte kvinna vågar inte prata om mens på jobbet
Må bra • Var femte anställd mellan 18 och 29 år har varit sjukskriven på grund av mensrelaterade problem, visar en ny undersökning. Lika många upplever att det är obekvämt att prata om mens och menshälsa på jobbet.
-
Var tredje person har haft en panikattack
Psykisk hälsa • Tryck över bröstet, svårt att andas, stickningar i fingrar och yrsel. En panikattack är lätt att förväxla med allvarlig sjukdom eftersom den ger samma symtom. Skillnaden är att panikattacker är ofarliga och går över av sig själva.
-
Fyra steg – så blir träningen en vana
Må bra • Skaffa ett gymkort är enkelt, men att behålla den nya träningsvanan kan vara utmanande. Lyckligtvis finns det knep att hämta från psykologiforskningen.