Hoppa till huvudinnehållet
Arbetssjukdomar

Höga krav och låg kontroll skadligt för hjärtat

För många har jobbhösten dragit i gång med full kraft och kalendern fylls av möten och andra aktiviteter. Att ha mycket att göra på jobbet behöver inte vara negativt i sig. Men höga krav i kombination med låg kontroll ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, enligt en ny studie.

Forskare vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet har undersökt sambandet mellan brister i den sociala och organisatoriska arbetsmiljön och markörer för hjärt-kärlsjukdom, så som till exempel högt blodtryck och kolesterolvärde.

– Vår studie visade att kombinationen av höga krav och små möjligheter att påverka sitt arbete var associerat med låga nivåer av det goda kolesterolet hos kvinnor och metabolt syndrom hos män*. Så kallat passivt arbete, det vill säga låga krav och små möjligheter att påverka sitt arbete, var associerat med högt blodtryck hos kvinnor, säger Mia Söderberg, docent i arbets- och miljömedicin, leg psykolog, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Att det finns en koppling mellan dålig arbetsmiljö och risk för hjärt-kärlsjukdom är känt sedan tidigare.

– Den aktuella studien bidrar med kunskap som skulle kunna leda till bättre sätt att förebygga och komma till rätta med riskfaktorer som förhöjda värden av blodtryck och kolesterol på arbetsplatsen, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden, i en kommentar.

Fakta om studien: Studien omfattar 3 882 personer i åldrarna 50–64 år och är genomförd med hänsyn till variablerna ålder, utbildning, rökning, kondition, allmäntillstånd, stress och BMI.

*Metabolt syndrom uppstår när en person lever med minst tre av riskfaktorerna övervikt/stort midjemått, högt blodtryck och förhöjda kolesterolvärden.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Arbetssjukdomar

Senaste om Hälsa