Hoppa till huvudinnehållet
Må bra

Därför är klimakteriet tabu på jobbet

Sex av tio kvinnor undviker att ta upp klimakteriebesvär med sin chef trots att de upplever att symtomen påverkar deras arbete. Att inte ses som gammal uppges vara en förklaring, enligt en ny undersökning. 

– Vår studie visar att många kvinnor biter ihop och lider i tystnad under klimakteriet, som ju kan pågå i fem-tio år, säger Malin Hermann Geijer, kommunikationschef på företaget Essity som gjort undersökningen.

Totalt har 1 000 kvinnor intervjuats där hälften går igenom eller har gått igenom klimakteriet och den andra hälften inte har gjort det. Resultatet visar att 61 procent undviker att prata om sina klimakteriebesvär bland annat av rädsla för att ses som gammal. 51 procent anser att klimakteriet är ett tabubelagt ämne.

– Ålderismen är utbredd och den drabbar ofta kvinnor hårdare än män. Ålder är den mest tillåtna formen av diskriminering och därför den vanligaste. Men alla mår bättre av ett öppet klimat där vi kan lyfta frågor om klimakteriet som ju är en naturlig del av livet, säger John Mellkvist, som föreläser om åldersdiskriminering i arbetslivet.

Undersökningen visar också att endast hälften av kvinnorna som gått igenom eller går igenom klimakteriet känner att de har tillräcklig kunskap om klimakteriet är och hur det påverkar den egna kroppen. Och över hälften av de som går igenom eller gått igenom klimakteriet tycker att det är ett tabubelagt ämne då folk inte tycker om att prata om en ”försämring” av sin kropp (59 procent).

FAKTA

Klimakteriebesvär

Vid klimakteriebesvär kan ett eller flera av dessa symtom bli besvärliga och påverka dig och din vardag.

 • Värmevallningar, det innebär att du plötsligt blir mycket varm. Du kan också frysa, det heter då kylvallning.
  Plötsliga svettningar, ofta i samband med en värmevallning.
  Snabba ändringar i humöret.
  Känslor av nedstämdhet eller att må dåligt,
  Sömnproblem, du kan både ha svårt att somna och vakna under natten.
  Torra slemhinnor, framför allt i slidan men även i ögonen, näsan och i halsen. Torra slemhinnor kan göra att det kliar och svider.
  Urinvägsbesvär, till exempel att du ofta känner dig kissnödig eller att det svider när du kissar. Det kan också läcka urin när du blir kissnödig eller när du hostar eller nyser.
  Källa: 1177
bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Må bra

Senaste om Hälsa