
Bild: javier Rincon/Unsplash
Bättre att jobba nära gymmet än baren
Publicerat 10 januari 2023
Jobbar du nära en bar eller nära ett gym? Utbudet i kvarteren kring arbetsplatsen kan påverka din hälsa enligt en ny studie från Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet. Även pendlingstiden till jobbet påverkar hur du mår.
Att jobba nära en bar eller att ha lång resväg till jobbet påverkar hälsan negativt. Det visar en studie från Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet där forskare studerat sambandet mellan arbetsplatsens läge och närområdets socioekonomiska status samt närhet till alkohol och träning. Forskarna har också undersökt hur pendling påverkar hälsan.
Något överraskande visar studien att det var vanligare att ägna sig åt riskfyllt drickande om man jobbar på en arbetsplats i ett område med hög socioekonomisk status, jämfört med ett område med låg socioekonomisk status.
– En förklaring kan vara att det i vissa yrken är vanligt att ta en drink tillsammans med kollegor för att till exempel slappna av eller fira efter jobbet. Tillgången till alkohol kan vara en annan faktor eftersom det i områden med högre socioekonomisk status ofta finns många alkoholförsäljningsställen, säger Jaana Halonen, forskare vid Stressforskningsinstitutet i en kommentar.
Lång pendlingstid negativt för hälsan
Studien visar också att anställda som jobbar i närheten av en träningsanläggning eller ett grönområde är mer fysiskt aktiva. Jaana Halonen hoppas att stadsplanerare har det i åtanke när nya områden planeras.
Ett annat intressant resultat är att människor som pendlar mer än fem timmar per vecka till jobbet tränar mindre och upplever sömnproblem i högre utsträckning än de som pendlar en till fem timmar i veckan.
– Vi kunde inte hitta en maxgräns för ett idealiskt pendlingsavstånd. Men när pendlingssträckan var tre kilometer eller mindre verkade deltagarna vara mer fysiskt aktiva, säger Jaana Halonen, forskare vid Stressforskningsinstitutet.

Marianne Zetterblom
Mer om Må bra
-
Gerillaergonomi – våga sitta lite fult
Ergonomi • Mindre stress, färre pekpinnar och framför allt – mer variation. Ergonomen Tommy Wilén tipsar om hur vi ska arbeta för att slippa skador och smärta till följd av dåliga arbetsställningar.
-
Sämre kondition i fysiskt krävande yrken
Livsstil • Trots att byggnadsarbetare rör sig hela dagen har de ofta sämre kondition än de som sitter på ett kontor. Det beror på den så kallade aktivitetsparadoxen. En ny studie har tittat på orsakerna.
-
Träning innan jobbet ger bäst effekt
Må bra • Att ställa klockan lite tidigare och gå till gymmet eller varför inte ta en löptur till jobbet lönar sig. Enligt en ny studie har fysisk aktivitet bäst effekt på förmiddagen.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Gerillaergonomi – våga sitta lite fult
Ergonomi • Mindre stress, färre pekpinnar och framför allt – mer variation. Ergonomen Tommy Wilén tipsar om hur vi ska arbeta för att slippa skador och smärta till följd av dåliga arbetsställningar.
-
Arbetssjukdomar glöms bort
Arbetssjukdomar • Betydligt fler dör i arbetsrelaterade sjukdomar än i olyckor på jobbet.
-
Prata om stressen innan den lett till sjukskrivning
Psykisk hälsa • Sjukfrånvaro på grund psykisk ohälsa kan bli långvarig och kostsam om orsakerna inte upptäcks i tid.