Arbetssjukdomar glöms bort
Publicerat 27 mars 2023
Betydligt fler dör i arbetsrelaterade sjukdomar än i olyckor på jobbet. Det får alldeles för lite uppmärksamhet i opinionen, anser Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin. I dagarna släpper myndigheten en rapport om arbetssjukdomar.
– Dödsolyckor på jobbet är oacceptabla, de är dramatiska och får mycket uppmärksamhet. Men i skymundan av olyckorna dör åtskilligt fler människor i förtid, av sjukdomar som kan kopplas till arbetet. Ofta sker dödsfallen långt efter att man varit på den ohälsosamma arbetsplatsen. Arbetsgivare måste förebygga både dödsolyckor och de arbetsmiljörisker som leder till ohälsa på längre sikt, säger Erna Zelmin, generaldirektör på Arbetsmiljöverket, i en kommentar.

Varje år dör 30–50 personer i arbetsolyckor i Sverige. Men ser man till risker som stress, skiftarbete, asbest och motoravgaser så dör årligen 3 000 personer i förtid. Det är nästan hundra gånger fler än de som dör i arbetsolyckor. Siffran är hämtad ur en kunskapssammanställning om arbetssjukdomar som gjorts vid Umeå universitet.
Risker finns kvar på småföretag
Framför allt är det anställda på små företag som är extra utsatta både när det gäller olyckor och arbetssjukdomar. Bengt Järvholm, senior professor i yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet, påpekar att arbetsmiljörisker som försvunnit från stora, välfungerande företag lever kvar på små företag. Det kan till exempel handla om att de anställda utsätts för skadliga kemikalier.
– De metoder man använder för att uppskatta och förebygga risker i stora organisationer kan ofta inte överföras till små företags förhållanden. Småföretagens arbetsmiljöarbete behöver uppmärksammas mer, säger Bengt Järvholm.
Oftast kvinnor som blir sjuka
Enligt Erna Zelmin finns det även en jämställdhetsaspekt på att arbetssjukdomar inte uppmärksammas lika mycket som arbetsolyckor eftersom det oftare är kvinnor än män som blir sjuka av arbetet. Nya studier visar att det kan finnas ett samband mellan hög arbetsbelastning och självmord. Studier visar också att det finns ett samband mellan kränkande särbehandling, sexuella trakasserier och självmord.
– Jämfört med tidigare studier så har sambandet mellan kränkande särbehandling och självmord stärkts, men fortfarande är kunskapsläget osäkert. Det är viktigt att arbeta med den sociala arbetsmiljön och förebygga kränkande särbehandling, säger Bengt Järvholm.

Marianne Zetterblom
Mer om Arbetssjukdomar
-
Så påverkades sjuksköterskor av pandemin
Stress • Tre gånger så många sjuksköterskor fick en utmattnings- eller stressdiagnos under pandemin visar en ny studie från Högskolan i Kristianstad.
-
Ny förordning ska motverka skadliga vibrationer
Vibrationer • Vibrationsskador är en av de vanligaste arbetssjukdomarna i Sverige. Inom kort kommer en EU-förordning för säkrare användning av vibrerande maskiner.
-
Ny sajt ska hjälpa unga att göra rätt yrkesval
Arbetssjukdomar • Lagom tills att det är dags för landets niondeklassare att välja gymnasieprogram re-lanseras webbplatsen Jobbafrisk. Den innehåller fakta om hälsorisker kopplade till olika yrken och vill hjälpa unga till ett långt och hållbart arbetsliv.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Så får ni till dokumentationen på gåmötet
Må bra • Promenadmöten är både bra för hälsan och kreativiteten visar forskning. Men det är svårt att promenera och föra anteckningar samtidigt. Michael Schüller tipsar om hur man kan få till dokumentationen.
-
Dags att omvärdera vinet på personalfesten?
Alkohol och droger • Håller synen på alkohol på att förändras? Modern forskning visar att det inte finns någon säker gräns för drickande när det kommer till hur vår hälsa påverkas. Redan små mängder ökar risken för cancer och hjärtkärlsjukdom.
-
Fler smittas av fästingar när klimatet blir varmare
Smitta • Ett varmare klimat gör att smitta som överförs mellan djur och människa blir vanligare.