
Bild: Mats Schagerström/TT
Sveriges arbetsplatser ska bli mer cykelvänliga
Publicerat 12 maj 2022
I veckan lanseras satsningen "Cykelvänligast" som en rad svenska kommuner samt Cykelfrämjandet står bakom. Tanken är att erbjuda stöd och inspiration till arbetsplatser som vill peppa sina medarbetare att ta cykeln till jobbet.
Friskare medarbetare, lägre stressnivåer och stärkt miljöprofil – det finns många fördelar med att bli en cykelvänligare arbetsplats. Den nationella plattformen "Cykelvänligast" vill göra det enklare för medarbetare att välja cykeln. Satsningen görs i samarbete med tre regioner och 32 kommuner.
– Många arbetsplatser vill göra det enklare för sina medarbetare att cykla till och från jobbet, men vet kanske inte hur de ska gå tillväga. Genom att gå med i "Cykelvänligast" får arbetsplatser tillgång till ett nätverk där de kan inspireras av varandra och få stöd i hur man kan göra, säger Isabella Thöger, verksamhetschef på Cykelfrämjandet i en kommentar.
Att vara med i Cykelvänligast är kostnadsfritt. De arbetsplatser som vill delta ska utse en kontaktperson och registrera arbetsplatsen på cykelänligast.se. Samtidigt ska man ange hur många cykelvänliga kriterier man uppfyller. Det kan till exempel vara tillgång till cykelparkering eller till dusch och omklädningsrum.
Bli en cykelvänlig arbetsplats
- Köp in en pump och enkel verktygssats till arbetsplatsen och ha lättillgänglig vid receptionen eller ingången.
- Arrangera en cykeltävling – vilket medarbetarteam cyklar mest? HR mot IT, projektledare mot chefer? Gör det kul och lättsamt!
- Inför förmånscyklar där medarbetare kan leasa en cykel genom bruttolöneavdrag, det gör det lättare för fler att testa elcykel eller en annan drömcykel.
- Stärk teamkänslan genom en vårutflykt med cykelinslag.
Tipsen här hämtade från cykelvänligast.se

Marianne Zetterblom
Mer om Må bra
-
Var femte kvinna vågar inte prata om mens på jobbet
Må bra • Var femte anställd mellan 18 och 29 år har varit sjukskriven på grund av mensrelaterade problem, visar en ny undersökning. Lika många upplever att det är obekvämt att prata om mens och menshälsa på jobbet.
-
Sex steg för att bota telefonskräck
Må bra • Mer än var tredje svensk känner obehag för att prata i telefon. Samtidigt visar forskning att vi mår bättre av att prata med varandra än att skriva.
-
Fyra steg – så blir träningen en vana
Må bra • Skaffa ett gymkort är enkelt, men att behålla den nya träningsvanan kan vara utmanande. Lyckligtvis finns det knep att hämta från psykologiforskningen.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Var femte kvinna vågar inte prata om mens på jobbet
Må bra • Var femte anställd mellan 18 och 29 år har varit sjukskriven på grund av mensrelaterade problem, visar en ny undersökning. Lika många upplever att det är obekvämt att prata om mens och menshälsa på jobbet.
-
Var tredje person har haft en panikattack
Psykisk hälsa • Tryck över bröstet, svårt att andas, stickningar i fingrar och yrsel. En panikattack är lätt att förväxla med allvarlig sjukdom eftersom den ger samma symtom. Skillnaden är att panikattacker är ofarliga och går över av sig själva.
-
Höga krav och låg kontroll skadligt för hjärtat
Arbetssjukdomar • För många har jobbhösten dragit i gång med full kraft och kalendern fylls av möten och andra aktiviteter. Att ha mycket att göra på jobbet behöver inte vara negativt i sig. Men höga krav i kombination med låg kontroll ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, enligt en ny studie.