Hoppa till huvudinnehållet

Bild: Mats Schagerström/TT

Må bra

Sveriges arbetsplatser ska bli mer cykelvänliga

I veckan lanseras satsningen "Cykelvänligast" som en rad svenska kommuner samt Cykelfrämjandet står bakom. Tanken är att erbjuda stöd och inspiration till arbetsplatser som vill peppa sina medarbetare att ta cykeln till jobbet.

Friskare medarbetare, lägre stressnivåer och stärkt miljöprofil – det finns många fördelar med att bli en cykelvänligare arbetsplats. Den nationella plattformen "Cykelvänligast" vill göra det enklare för medarbetare att välja cykeln. Satsningen görs i samarbete med tre regioner och 32 kommuner.

– Många arbetsplatser vill göra det enklare för sina medarbetare att cykla till och från jobbet, men vet kanske inte hur de ska gå tillväga. Genom att gå med i "Cykelvänligast" får arbetsplatser tillgång till ett nätverk där de kan inspireras av varandra och få stöd i hur man kan göra, säger Isabella Thöger, verksamhetschef på Cykelfrämjandet i en kommentar.

Att vara med i Cykelvänligast är kostnadsfritt. De arbetsplatser som vill delta ska utse en kontaktperson och registrera arbetsplatsen på cykelänligast.se. Samtidigt ska man ange hur många cykelvänliga kriterier man uppfyller. Det kan till exempel vara tillgång till cykelparkering eller till dusch och omklädningsrum.

TIPS

Bli en cykelvänlig arbetsplats

  • Köp in en pump och enkel verktygssats till arbetsplatsen och ha lättillgänglig vid receptionen eller ingången.
  • Arrangera en cykeltävling – vilket medarbetarteam cyklar mest? HR mot IT, projektledare mot chefer? Gör det kul och lättsamt!
  • Inför förmånscyklar där medarbetare kan leasa en cykel genom bruttolöneavdrag, det gör det lättare för fler att testa elcykel eller en annan drömcykel.
  • Stärk teamkänslan genom en vårutflykt med cykelinslag.

Tipsen här hämtade från cykelvänligast.se

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Må bra

Senaste om Hälsa