Hoppa till huvudinnehållet
Kaffekanna

Koka inte mer kaffe än vad det går åt, säger Yasemin Bayramoglu på Sveriges Konsumenter.

Bild: Getty images

Må bra

Minska kaffesvinnet på jobbet

Tillhör du dem som bara måste ha en kopp kaffe när du kommer till jobbet? Du är inte ensam. Svenskarna ligger på sjätte plats i världen med tre koppar om dagen. Samtidigt är kaffe en av de mest besprutade grödorna. Men det går att bli en mer klimatsmart kaffedrickare.

Det finns ingen exakt siffra på hur mycket kaffe vi häller bort på våra arbetsplatser. Men när Naturvårdsverket i en studie tittade på vilka livsmedel hushållen slänger i avloppet, så var kaffe och te de vi slängde allra mest av - totalt 84 400 ton per år.

Yasemin Bayramoglu
Yasemin Bayramoglu
Bild: Linus Meyer

– Det bästa man kan göra är att inte koka mer kaffe än vad som går åt. I stället för att slentrianmässigt sätta på en full kanna är det bra att kolla hur många som faktiskt vill ha. Att kaffet går åt på morgonen behöver inte betyda att det gör det på eftermiddagen också, säger Yasemin Bayramoglu på Sveriges Konsumenter.

Undvik att slänga kaffe i onödan

Hon säger att man ska dosera lagom, inte överdosera i tron att det ger ett godare kaffe. Och det där kaffet som eventuellt blir kvar i glaskannan och tillslut får en besk smak vill ingen dricka. En god idé kan därför vara en kaffebryggare med termos, säger Yasemin Bayramoglu. En som brygger rätt ner i termosen. Det gör att kaffet håller sig fräscht längre och man undviker att det slängs i onödan.

– Blir det kvar i kaffekannan på jobbet kan man lägga slattarna i frysen och göra islatte av dem. Vill man däremot värma kaffe som kallnat ska man helst inte göra det i mikron då försvinner aromerna, värm det i stället på spisplattan, säger Yasemin Bayramoglu.

Sen tycker hon att man kan tänka lite som på krogen när man säger varannan vatten, man kan ta varannan te i stället. Man kan utöka utbudet av te på jobbet från bara torra påsar till mer löste och spännande sorter som gör folk sugna att prova. Grönt te och örtte är att föredra.

– Den som har möjlighet att plocka med citronmeliss, pepparmynta och blad av svarta vinbär och hallon kan göra eget te av det. Det är både gratis och bra för miljön, säger hon.

Kaffet ger stor klimatpåverkan

Vi svenskar utgör en dryg promille av världens befolkning, men vi dricker en procent av den globala kaffeproduktionen, skriver Naturskyddsföreningen. Det kaffe som odlas för vår räkning breder ut sig över 100 000 hektar mark i låg- och mellaninkomstländer. En yta större än den vi odlar potatis på i Sverige. Så vilket kaffe vi väljer att dricka påverkar både djur, natur och människor i stora områden utanför Sverige.

Kaffe är en av de mest besprutade grödorna och konstgödsel och bekämpningsmedel som används på plantagen påverkar miljön, säger Yasemin Bayramoglu. Ofta odlas det också bara en sort över stora arealer vilket minskar den biologiska mångfalden.

– För att få en garanti på att kaffet inte besprutats med kemikalier eller att man använt konstgödsel ska man välja kaffe med KRAV-märkning eller med EU-lövet, som är EU:s symbol för ekoprodukter, säger hon.

Välj ekokaffe

Ett kaffe som har märkningen Fairtrade är inte per automatik ekologiskt, enligt Yasemin Bayramoglu. Däremot borgar det för att odlaren arbetar under schysta villkor och får rätt betalt, kanske även för att ställa om till ekologisk odling. Ungefär 57 procent av alla Fairtrade-märkta produkter som säljs i Sverige är ekologiska.

Hur klimatsmart är kaffet man köper på stan på väg till ett möte eller efter lunchen?

– Många kedjor har ekologiskt kaffe, fråga efter det. På flera ställen finns det också flergångsmuggar eller möjlighet att ta med egen kopp och få påfyllt i den.

Yasemin Bayramoglu säger avslutningsvis att många har minskat sitt klimatavtryck genom att äta mindre kött. Hon tror att vi kan lyckas vara måttfulla med kaffet också.

– När svenska företag gör hållbarhetsrapporter så kan en del i det vara att alltid köpa miljömärkt kaffe.

bild på Gerd Eriksson

Gerd Eriksson

Mer om Må bra

Senaste om Hälsa