
Bild: Peter Hällman
Lärare behöver prioritera sin rösthälsa
Publicerat 2 maj 2022
Många lärare lider av röstbesvär i klassrummen. Men genom att utveckla sin röst och kommunikation finns mycket att vinna. Det framgår i en ny avhandling som logopeden Suvi Karjalainen står bakom.
Det finns många studier som visar att lärare är överrepresenterade när det gäller röstbesvär. I sitt kliniska arbete som logoped har Suvi Karjalainen träffat många lärare som söker hjälp för rösten.
– Det vanligaste röstbesväret hos lärare är att bli trött i rösten, att rösten inte riktigt räcker till och att det känns ansträngande att prata mot slutet av arbetsdagen, säger hon.
Enligt henne bör lärare varken försöka överrösta sorlet från elevröster eller störande ljud i klassrummet.
– Det bidrar bara till att ljudnivån ökar ytterligare. Dessutom är det mer ansträngande att prata om det redan är en hög ljudnivå. Det finns förstås situationer där lärare måste ropa till, men det är bättre att jobba med ljudnivån både i gruppen samt se över vilka andra ljudkällor som förekommer och hitta andra strategier än att behöva överrösta med rösten.
Lätt att ta rösten för given
I arbetet med sin avhandling såg Suvi Karjalainen att lärare tycks öka sitt välbefinnande genom att utveckla sin röst och kommunikation i klassrummen. Lärarnas skattning av både röstbesvär, stress och utbrändhet minskade efter de medverkat i en fortbildning som hade fokus på röst och kommunikation.
– Samtidigt upplevde lärarna att de blev bättre på att hantera olika situationer i klassrummet. Utifrån vad som kom fram i min avhandling indikerar resultaten att lärares ökade medvetenhet och hantering av klassrumskommunikationen förbättrar deras välmående.
Lärare prioriterar inte sin rösthälsa alla gånger tror Suvi Karjalainen. Dels tar många rösten för given så länge den fungerar, dels visar forskning att lärare inte alltid är så benägna att söka hjälp.
– Det vore bättre att söka hjälp i ett tidigt skede för att snabbare få verktyg att komma till rätta med röstbesvären. Frågan om lärares rösthälsa ska inte heller ligga på individnivå. Eftersom rösten är lärares viktigaste arbetsredskap borde träning ges under utbildningen och sedan möjlighet till fortbildning när man är yrkesverksam.
Schemaläggning och ljudmiljö
Att spara rösten som lärare kan ibland vara lättare sagt än gjort, men bara korta pauser kan göra skillnad för rösten.
–- Där spelar schemaläggningen roll förstås. Sedan gäller det att fundera på om det är så att det är mycket som behöver upprepas, och vad det beror på. Är det för att ljudmiljön gör så att eleverna inte alltid uppfattar vad som sägs? Då är det något att ta tag i.

Henrik Lenngren
Mer om Må bra
-
Sämre kondition i fysiskt krävande yrken
Livsstil • Trots att byggnadsarbetare rör sig hela dagen har de ofta sämre kondition än de som sitter på ett kontor. Det beror på den så kallade aktivitetsparadoxen. En ny studie har tittat på orsakerna.
-
Träning innan jobbet ger bäst effekt
Må bra • Att ställa klockan lite tidigare och gå till gymmet eller varför inte ta en löptur till jobbet lönar sig. Enligt en ny studie har fysisk aktivitet bäst effekt på förmiddagen.
-
Bättre att jobba nära gymmet än baren
Må bra • Jobbar du nära en bar eller nära ett gym? Utbudet i kvarteren kring arbetsplatsen kan påverka din hälsa.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Prata om stressen innan den lett till sjukskrivning
Psykisk hälsa • Sjukfrånvaro på grund psykisk ohälsa kan bli långvarig och kostsam om orsakerna inte upptäcks i tid.
-
Sämre kondition i fysiskt krävande yrken
Livsstil • Trots att byggnadsarbetare rör sig hela dagen har de ofta sämre kondition än de som sitter på ett kontor. Det beror på den så kallade aktivitetsparadoxen. En ny studie har tittat på orsakerna.
-
Mjöldammsallergi tvingar bagare att byta yrke
Allergier • Fettisdagen innebär bråda tider för landets bagare. Men det är viktigt att hantera mjöl rätt eftersom mjöldammsallergier tvingar bagare att byta yrke.