Det får kontorsanställda att röra sig mer
Publicerat 31 maj 2022
Kontorsanställda sitter för mycket, enligt en ny forskningsrapport. För att bryta stillasittandet är det mest effektiva insatser på organisatorisk nivå. Till exempelvis att bygga in rörelse i arbetet eller att erbjuda större flexibilitet och inflytande över arbetsuppgifterna.
Fakta om studien:
Kunskapssammanställningen bygger på 26 internationella studier där både sittande, stående och fysisk aktivitet mätts genom att deltagarna fått bära rörelsemätare.
Att sitta 60 procent, stå 30 procent och gå 10 procent av arbetstiden är en optimal fördelning om man jobbar på kontor, enligt den Europeiska arbetsmiljöbyrån. Men enligt en ny kunskapssammanställning från Högskolan i Gävle sitter kontorsanställda mer än så och fördelningen är snarare 70-20-10.

– Generellt kan man säga att kontorsarbetare sitter lite för mycket och står för lite, sa Svend Erik Matthiassen, professor i belastningsskadeforskning vid Högskolan i Gävle när han presenterade kunskapssammanställningen vid ett webbinarium arrangerat av Afa Försäkring.
Men att ersätta sittande med att stå statiskt många timmar är inte heller lösningen, enligt honom.
– Ofta ser det ut så att antingen sitter man och jobbar eller så står man och då har man lika låg fysisk aktivitet. I stället bör man försöka byta ut sittandet och ståendet mot fysisk aktivitet med högre intensitet.
Aktivitetsbaserade kontor stimulerar rörelse
För att få in mer rörelse i arbetet krävs enligt Svend Erik Matthiassen lite fantasi. Höj- och sänkbara skrivbord är en vanlig syn på svenska kontor. Men forskningen visar att det endast har effekt på kort sikt. Om man uppmuntrar de anställda att använda dem så kan det på kort sikt leda till minskat sittande till fördel för mer stående.
– Men man får inga stora effekter vad gäller fysisk aktivitet. Man ökar bara tiden man står statiskt, sa David Hallman, docent vid Högskolan i Gävle.
Ofta sägs det att anställda rör sig mer om man placerar fikarum eller skrivare så långt från datorarbetsplatserna som möjligt. Men tvärtom visade studien att ju längre de anställda hade till sådana utrymmen desto mindre rörde de sig. Inte heller hemarbete gör att anställda rör på sig mer, enligt studien.
Däremot verkar aktivitetsbaserade kontor ha en positiv effekt.
– Det är en liten, men signifikant effekt. Vi kunde se att anställda som flyttat till ett aktivitetsbaserat kontor började röra sig mer på jobbet, sa David Hallman.
En annan slutsats är att när man gör en tidsbegränsad insats som att arrangera gå-tävlingar eller mäta fysisk aktivitet, ger det effekt till en början men det är svårt att upprätthålla över tid.
Mer fokus på organisationen
Så vad är då lösningen för att få kontorsanställda att sitta mindre och röra sig mer?
– Det behövs mer fokus på organisationen och mindre på att individen ska ta sig i kragen och bli aktiv. Man bör fundera på hur själva arbetssituationen påverkar. Hur blir det om man har höga krav och jobbar hårt och många timmar? Förmodligen sitter man mer då. Om man själv kan påverka sin arbetssituation är det lättare att ta pauser och variera sin arbetsställning.

Marianne Zetterblom
Mer om Kontor
-
Aktivitetsbaserade kontor blir aldrig färdiga
Kontor • Forskning visar att ett aktivitetsbaserat kontor aldrig blir klart utan ständigt behöver utvecklas och anpassas efter medarbetarnas behov.
-
Pekpinnar får inte kontorsanställda att röra sig mer
Ergonomi • Hur kontoret är utformat har störst betydelse för att främja rörelse och variation, enligt Svend Erik Mathiassen, professor i arbetsvetenskap.
-
Högt betyg för distansarbetet
Distansarbete • Hela nio av tio med ett skrivbordsjobb uppger att de kan göra ett bra jobb när de arbetar hemma. Det framkommer av Arbetsmiljöverkets arbetsmiljöundersökning.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Gerillaergonomi – våga sitta lite fult
Ergonomi • Mindre stress, färre pekpinnar och framför allt – mer variation. Ergonomen Tommy Wilén tipsar om hur vi ska arbeta för att slippa skador och smärta till följd av dåliga arbetsställningar.
-
Arbetssjukdomar glöms bort
Arbetssjukdomar • Betydligt fler dör i arbetsrelaterade sjukdomar än i olyckor på jobbet.
-
Prata om stressen innan den lett till sjukskrivning
Psykisk hälsa • Sjukfrånvaro på grund psykisk ohälsa kan bli långvarig och kostsam om orsakerna inte upptäcks i tid.