
Bild: Istock
Dansa dig till bättre hälsa
Publicerat 17 oktober 2022
Det bästa du kan göra för hälsan är att dansa regelbundet. Det anser dansforskaren Julia F. Christensen som lever som hon lär.
För hobbydansarna är hälsofördelarna många och dansens fördelar är större än de flesta andra idrotters.
Att dansa är bra för hjärnans neuroplasticitet, nya nervbanor skapas och det i sin tur för med sig att vi lättare löser problem, lättare lär oss nya saker och förbättrar vår simultankapacitet. Ett par vetenskapliga studier har visat att när vi dansar får vi också färre inflammationsmarkörer och lägre nivåer av stresshormoner.
– Dans som träningsform är oerhört underskattat. De första longitudinella studierna visar att dans motverkar demens, minskar symptomen för de som har Parkinson, samt minskar risken för diabetes och hjärtproblem, säger Julia F. Christensen.
Även om vi vet att det är bra för oss att dansa så kan inte forskarna riktigt förklara hur dansen exakt påverkar oss. Men det är klarlagt att för att kunna ta del av dansens alla fördelar så behöver den utföras på hobbynivå, prestationskrav och stress som hör de professionella dansarnas vardag verkar minska de positiva effekterna.
Gemenskap och social sammanhållning
De som dansar regelbundet hjälper inte bara huvudet och kroppen komma i form. Dansen erbjuder även en stor gemenskap. När Julia F Christiansen ska ut och resa packar hon alltid ner tangoskorna.
– Jag söker alltid upp tangokvällar i de städer jag besöker och får alltid nya vänner, säger hon.
För våra förfäder var kanske dansen också ett sätt att skapa gemenskap och social sammanhållning. På gamla grottmålningar syns människor som dansar.
– Det är lite märkligt att människan på stäppen dansade. De gjorde av med hårt förvärvade kalorier och när de röde på sig så var det enkelt för rovdjur att attackera dem. Men ändå överlevde de, säger Julia F. Christiansen.
Människan är gjord för att röra på sig. Men i dag sitter vi ner stora delar av dygnet och det skapar både smärta och stress.
– Det är onaturligt för oss att sitta och påverkar bland annat våra höfter och vår ryggrad negativt, säger Julia F. Christensen.
Händerna i luften får kroppen i balans
Ett knep att få kroppen att slappna av är att lyfta armarna ovanför huvudet. Fördelen när du dansar är att i många danser lyfter du armarna automatiskt högt och på så sätt hjälper du kroppen att komma i balans.
Att dansa inbegriper också att röra sig i takt med musik. När vi lyssnar på musik så bearbetas ljudet av hjärnan. Men vår taktkänsla kommer från nervceller som går från hjärnan ner till kroppens stora muskler. Det är därför vi kan röra oss i takt med musiken som våra öron hör.
– Du har aldrig sett en ko eller katt dansa. Taktkänslan är något bara vi människor har. Till och med små barn kan röra sig till musik och stampa i takt med foten, säger Julia F. Christensen.
Få ut det bästa av dansen
- Ta bort alla tankar om att dansen ska vara perfekt.
- Välj en dansstil som passar dig. Alla dansstilar har fördelar så länge du har kul och inte ställer krav på perfektion och prestation – då minskar de positiva effekterna.
- För att uppleva positiva hälsofördelar så dansa en stund varje dag. Du kan dansa helt fritt eller träna några danssteg.

Anahita Arai
Mer om Må bra
-
Gerillaergonomi – våga sitta lite fult
Ergonomi • Mindre stress, färre pekpinnar och framför allt – mer variation. Ergonomen Tommy Wilén tipsar om hur vi ska arbeta för att slippa skador och smärta till följd av dåliga arbetsställningar.
-
Sämre kondition i fysiskt krävande yrken
Livsstil • Trots att byggnadsarbetare rör sig hela dagen har de ofta sämre kondition än de som sitter på ett kontor. Det beror på den så kallade aktivitetsparadoxen. En ny studie har tittat på orsakerna.
-
Träning innan jobbet ger bäst effekt
Må bra • Att ställa klockan lite tidigare och gå till gymmet eller varför inte ta en löptur till jobbet lönar sig. Enligt en ny studie har fysisk aktivitet bäst effekt på förmiddagen.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Gerillaergonomi – våga sitta lite fult
Ergonomi • Mindre stress, färre pekpinnar och framför allt – mer variation. Ergonomen Tommy Wilén tipsar om hur vi ska arbeta för att slippa skador och smärta till följd av dåliga arbetsställningar.
-
Arbetssjukdomar glöms bort
Arbetssjukdomar • Betydligt fler dör i arbetsrelaterade sjukdomar än i olyckor på jobbet.
-
Prata om stressen innan den lett till sjukskrivning
Psykisk hälsa • Sjukfrånvaro på grund psykisk ohälsa kan bli långvarig och kostsam om orsakerna inte upptäcks i tid.