Hoppa till huvudinnehållet

Ett knep för att få kroppen att slappna av är att lyfta händerna ovanför huvudet.

Bild: Istock

Må bra

Dansa dig till bättre hälsa

Det bästa du kan göra för hälsan är att dansa regelbundet. Det anser dansforskaren Julia F. Christensen som lever som hon lär.

För hobbydansarna är hälsofördelarna många och dansens fördelar är större än de flesta andra idrotters.

Att dansa är bra för hjärnans neuroplasticitet, nya nervbanor skapas och det i sin tur för med sig att vi lättare löser problem, lättare lär oss nya saker och förbättrar vår simultankapacitet. Ett par vetenskapliga studier har visat att när vi dansar får vi också färre inflammationsmarkörer och lägre nivåer av stresshormoner.

– Dans som träningsform är oerhört underskattat. De första longitudinella studierna visar att dans motverkar demens, minskar symptomen för de som har Parkinson, samt minskar risken för diabetes och hjärtproblem, säger Julia F. Christensen.

Även om vi vet att det är bra för oss att dansa så kan inte forskarna riktigt förklara hur dansen exakt påverkar oss. Men det är klarlagt att för att kunna ta del av dansens alla fördelar så behöver den utföras på hobby­nivå, prestationskrav och stress som hör de professionella dansarnas vardag verkar minska de positiva effekterna.

Gemenskap och social sammanhållning

De som dansar regelbundet hjälper inte bara huvudet och kroppen komma i form. Dansen erbjuder även en stor gemenskap. När Julia F Christiansen ska ut och resa packar hon alltid ner tangoskorna.

– Jag söker alltid upp tangokvällar i de städer jag besöker och får alltid nya vänner, säger hon.

För våra förfäder var kanske dansen också ett sätt att skapa gemenskap och social sammanhållning. På gamla grottmålningar syns människor som dansar.

–  Det är lite märkligt att människan på stäppen dansade. De gjorde av med hårt förvärvade kalorier och när de röde på sig så var det enkelt för rovdjur att attackera dem. Men ändå överlevde de, säger Julia F. Christiansen.

Människan är gjord för att röra på sig. Men i dag sitter vi ner stora delar av dygnet och det skapar både smärta och stress.

– Det är onaturligt för oss att sitta och påverkar bland annat våra höfter och vår ryggrad negativt, säger Julia F. Christensen.

Händerna i luften får kroppen i balans

Ett knep att få kroppen att slappna av är att lyfta armarna ovanför huvudet. Fördelen när du dansar är att i många danser lyfter du armarna automatiskt högt och på så sätt hjälper du kroppen att komma i balans.

Att dansa inbegriper också att röra sig i takt med musik. När vi lyssnar på musik så bearbetas ljudet av hjärnan. Men vår taktkänsla kommer från nervceller som går från hjärnan ner till kroppens stora muskler. Det är därför vi kan röra oss i takt med musiken som våra öron hör.

– Du har aldrig sett en ko eller katt dansa. Taktkänslan är något bara vi människor har. Till och med små barn kan röra sig till musik och stampa i takt med foten, säger Julia F. Christensen.

TIPS

Få ut det bästa av dansen

  • Ta bort alla tankar om att dansen ska vara perfekt.
  • Välj en dansstil som passar dig. Alla dans­stilar har för­delar så länge du har kul och inte ställer krav på perfektion och prestation – då minskar de positiva effekterna.
  • För att uppleva positiva hälso­fördelar så dansa en stund varje dag. Du kan dansa helt fritt eller träna några danssteg.
bild på Anahita Arai

Anahita Arai

Mer om Må bra

Senaste om Hälsa