Hoppa till huvudinnehållet
Må bra

Våga stanna upp i nuet

Vi människor lever mycket av våra liv i framtiden och i det förflutna. Vi lever oroväckande lite här och nu. Det är så våra hjärnor fungerar och det moderna vardagslivet förstärker den tendensen.  

Mona Drar, psykolog– Tankarna är ett fängelse för många. Vi tenderar att lämna ifrån oss vår medvetenhet till appar och sociala medier. Vi behöver få en bättre balans mellan kropp och själ. Nyckeln är vår medvetenhet, säger Mona Drar som är psykolog och bland annat arbetar som organisationspsykolog.

Det är när vi kan leva i nuet som vi känner en inre balans utan att tankar och känslor skenar iväg. Mindfulness kan vara ett steg på vägen att leva mer i nuet.

Så kommer du igång med mindfulness – Mona Drars tre bästa tips


Rikta fokuset inåt
Titta ut genom fönstret och fokusera på utsikten i två minuter eller stå barfota på golvet och känn hur det känns i fötterna. Far tankarna iväg, vilket de alltid gör förr eller senare, så tar du dem bara tillbaka till övningen. Varje gång du för tillbaka tankarna så stärker du din förmåga att styra dem. Se det inte som ett misslyckande när tankarna far iväg, utan plocka bara hem dem till övningen. Korta och regelbundna träningspass ger bättre effekt än längre och oregelbundna. 

Inled mötet med mindfulness
Samla mötesdeltagarna och inled mötet med en tyst minut där mötesdeltagarna får fokusera på sin andning. Övningen sätter tonen på mötet och hjälper deltagarna att bli mer närvarande. Du signalerar också vikten av att deltagarna fokuserar på mötet och inte läser mejl eller tänker på andra arbetsuppgifter.

Ha medkänsla med dig själv
Mindfulnessövningar kan stärka ditt välmående och förebygga ohälsa. Men att möta nuet kan också vara jobbigt. Det är lätt att bli besviken och ge upp. Försök därför ha rimliga förväntningar, tålamod och medkänsla med dig själv. Då kan du skapa nya vanor som ger effekt. Regelbunden mindfulnessträning hjälper dig att vara närvarande i livets toppar och hålla balansen när det stormar.

 

TRE FRÅGOR

Till Marian Papp

som både undervisar i yoga och forskar om yoga vid Karolinska Institutet.

Vad är det för skillnad mellan yoga, mindfulness och meditation?

– I yogan riktas din uppmärksamhet och upplevelse mot din kropp och din andning. Det innebär att du kopplar samman medveten närvaro med andnings- och rörelseövningar.

– Vid de flesta meditationstekniker fokuserar du på andningen och släpper det som är omkring, fysisk yoga är som meditation i rörelse. Du observerar dina tankar men utvecklar inte dina tankar. Mindfulness är en sorts meditation där du upplever nuet. Varje yogapass innehåller mindfulness och meditation.

Hur ska jag välja träningsform?

– När du tränar yoga övar du upp din nukänsla och lär dig lyssna inåt på din kropp. Olika typer av yoga passar olika personer, så prova dig fram. Är du stressad och ovan kan det vara svårt att ställa om abrupt och sitta stilla en halvtimme för att meditera. Yogan som har fysiska övningar kan ibland vara enklare för personer som är vana att röra på sig.

Vad händer i kroppen?

– Egentligen är det inte så stor skillnad mellan de olika formerna. Yoga, mindfulness och meditation påverkar homeostasen eller vår inre balans. Balansen i det autonoma nervsystemet stärks och det för med sig att bland annat blodtryck, andningsfrekvens och hjärtfrekvens går ner. Det innebär att du förbättrar din stresstålighet och återhämtning.

bild på Anahita Arai

Anahita Arai

Mer om Må bra

Senaste om Hälsa