Bild: Istockphoto
Så påverkas våra matvanor av pandemin
Publicerat 13 april 2021
En fryspizza framför datorn och lite smågodis till mellanmål? Så kan det bli när man jobbar hemma. Men det behöver inte vara så att pandemin lett till sämre matvanor generellt, enligt en ny rapport.
– Om du har tillgång till bra och näringsriktiga luncher där du jobbar så är vår hypotes att matvanorna påverkas till det sämre av hemarbetandet. Men om du brukar äta mer ohälsosamt till lunch när du är på jobbet kan det ha blivit bättre när du äter hemma. Vi tror att det kan gå åt båda hållen, säger Liselotte Schäfer Elinder, professor i Folkhälsovetenskap vid Karolinska Institutet.
Skillnader ökar
På uppdrag av Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin har hon tagit fram en rapport om hur våra matvanor kan ha påverkats av pandemin. En slutsats i rapporten är att socioekonomiska skillnader när det gäller matvanor riskerar att öka.
– Vi vet av tidigare krissituationer som exempelvis finanskrisen 2008, att den sociala ojämlikheten ökar. Högutbildade och höginkomsttagare påverkas inte så mycket utan fortsätter sköta sin hälsa som tidigare medan den som exempelvis blir arbetslös och förlorar sin inkomst köper sämre mat. Då förvärras de sociala skillnaderna som redan är ganska stora när det gäller matvanor, säger Liselotte Schäfer Elinder.
Det finns även risk att priset på frukt och grönt stiger på grund av brist på säsongsarbetskraft i EU. Något som i sin tur kan göra att låginkomsttagare, som redan har lägst intag av frukt och grönt, får i sig ännu mindre nyttiga näringsämnen och går upp i vikt.
Mer stillasittande
Enligt en annan studie där 5 600 förvärvsarbetande svenskar fått skatta sin egen hälsa har stillasittandet ökat under pandemin och färre tränar regelbundet. En risk i sig eftersom stillasittande kan leda till kroniska sjukdomar och fetma vilket i sin tur ökar risken att bli allvarligt sjuk i covid-19.
Ingen bevisad effekt av kosttillskott
En annan slutsats i rapporten är att pandemin ökat risken för överkonsumtion av kosttillskott. Kosttillskott marknadsförts i sociala medier som skydd mot smitta. Men enligt Liselotte Schäfer Elinder finns det ingen vetenskaplig evidens för att kosttillskott kan minska risken för att bli smittad av coronaviruset. För vissa näringsämnen, som exempelvis järn, kan ett överskott till och med försämra immunförsvaret.
– Så länge man inte har en brist på något näringsämne så behövs inte kosttillskott och de flesta har inte sådan näringsbrist att det går ut över immunförsvaret. Men för vissa grupper i befolkningen, som äldre eller kroniskt sjuka kan kosttillskott vara nödvändiga, säger hon.
Bra matvanor under pandemin
- Var extra noga med att äta en näringsrik och varierad kost under pandemin. Att ha bra matvanor är nämligen en förutsättning för ett gott immunförsvar.
- Följ Livsmedelsverkets kostrekommendationer och lyssna inte på vilseledande marknadsföring i sociala medier om påstådda mirakelkurer som ska skydda mot virus.
- Män bör tänka till extra kring sina matvanor eftersom de ofta är sämre än kvinnor på att äta näringsriktigt och varierat.
Källa: Rapporten "Coronapandemin och matvanor - en prognos om kort- och långsiktiga effekter". Ladda ner här:
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Må bra
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
-
Utomhusjobb ger återhämtning
Kontor • Kontorsarbete behöver inte vara synonymt med att sitta inne framför en skärm, enligt Charlotte Petersson Troije som skrivit världens första avhandling om utomhuskontor.
-
Så hjälper du hjärnan på jobbet
Må bra • Hur kan man skapa en arbetsmiljö som är snäll mot hjärnan och hjälper oss att prestera bättre? Lisa Blomster, specialist inom neuropsykologi, tipsar om fem strategier för att skapa en hjärnvänlig arbetsplats.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.
-
Tips för sömnlösa
När hjärnan är uppe i varv har vi svårt att sova. Regelbundenhet och balans är nyckelorden om vi ska få till en bättre sömn i nedvarvningssyfte. Det säger Maria Nordin, forskare vid Institutionen för psykologi vid Umeå universitet.