Ny studie om varför unga mår dåligt
Publicerat 12 januari 2021
Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukskrivningar bland unga vuxna. Bekymmersamt eftersom de ska hålla under många år i arbetslivet, anser Caroline Olsson, som leder ett forskningsprojekt som syftar till att få mer kunskap på området.
Stress, depression och ångest är vanliga orsaker till att unga vuxna blir sjukskrivna. Caroline Olsson, forskare på Karolinska Institutet, leder ett forskningsprojekt där man ska försöka ta reda på vad som ligger bakom sjukskrivningarna. 20 unga i åldrarna 19–29 år ska djupintervjuas samt lika många chefer som har unga anställda.
– En sak som kommit fram när vi så smått börjat intervjua är att belastningen som unga upplevt i skolan följer med in i arbetslivet. Kraven i dagens skola är hårda och många unga har höga prestationskrav på sig själva och är kanske redan utmattade när de börjar jobba. I skolan finns samtidigt en tydlighet kring vad som förväntas som inte alla gånger finns där i arbetslivet. Det kan också upplevas som pressande, säger Caroline Olsson.
I studien ska forskarna även undersöka vilka hinder och möjligheter som finns för återgång till arbetslivet. Det ska både handla om vilka förutsättningar som finns på arbetsplatsen men också om individens hemförhållanden och livssituation. Eftersom kvinnor i större utsträckning än män är sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa kommer forskarna även att tillämpa ett genusperspektiv.
– Vad finns det för förväntningar på män respektive kvinnor i dag och hur lever man upp till de förväntningarna? Tjejer presterar bättre i skolan än killar men till vilket pris när det gäller den psykiska hälsan? Män blir inte sjukskrivna i samma utsträckning, men självmordsfrekvensen bland män är samtidigt högre. Någonstans betalar man utifrån de förväntningar som läggs på individen.
Slutligen hoppas Caroline Olsson att även kunna få med frågor kring pandemin och hur den påverkat ungas möjligheter att komma tillbaka till arbetet. Ett område som forskarna ännu så länge vet väldigt lite om.
Vill du vara med i projektet? Läs mer här:

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Psykisk hälsa
-
Ny bok gör upp med myten om positiva tankar
Psykisk hälsa • Nyckeln till förändring är inte att tänka annorlunda utan att göra annorlunda, enligt psykologen och författaren Siri Helle.
-
Varannan mådde dåligt men få berättade
Psykisk hälsa • Inte ens hälften av alla som mått dåligt under pandemin berättade det för sin arbetsgivare. Och bara var femte som gjorde det fick tillräckligt stöd.
-
Bli bättre på att hantera oro
Psykisk hälsa • I kristider behöver vi fortsätta göra saker vi mår bra av. Det är också viktigt att hitta sätt att hantera sin oro, enligt Kerstin Jeding som är aktuell med en bok om hur man kan göra för att orka i en svår tid.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Fler smittas av djur när klimatet blir varmare
Smitta • Flera faktorer gör att risken för nya zoonotiska smittor ökar – och vissa yrkesgrupper är extra utsatta.
-
Dofter som lindrar stressen
Må bra • Dofter har starka kopplingar till känslor och minnen. Men vilka dofter från växtriket kan få oss att stressa ner? Det har en grupp forskare tagit reda på.
-
Vaccinationsviljan skiljer sig kraftigt mellan yrkesgrupper
Coronaviruset • Personer i arbetaryrken med låg inkomst vaccinerar sig i lägre utsträckning än tjänstemän, enligt en kartläggning som Centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholm gjort.