Ny sajt ska hjälpa unga att göra rätt yrkesval
Publicerat 22 oktober 2021
Lagom tills att det är dags för landets niondeklassare att välja gymnasieprogram re-lanseras webbplatsen Jobbafrisk. Den innehåller fakta om hälsorisker kopplade till olika yrken och vill hjälpa unga till ett långt och hållbart arbetsliv.
På webbplatsen Jobbafrisk finns information om hälsorisker kopplade till olika yrken. Det handlar om allt från allergier, eksem och astma till diabetes och epilepsi.
– Vi vill bidra till att unga får ett hållbart arbetsliv, och vi vill att de själva ska kunna få information för att kunna göra välgrundade val. Det är också viktigt att studievägledare har kunskapen och kan informera om när det är mer eller mindre lämpligt att välja ett specifikt yrke. Här kan man få tips om vad man bör undvika och tillsammans med sin studievägledare diskutera andra möjligheter som är mer lämpliga för ett hållbart arbetsliv, säger Marina Jonsson vid Centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholm.
Enligt Marina Jonsson går många framtida hälsoproblem att förebygga om man får rätt information utifrån sina egna medicinska förutsättningar. Inom vissa yrken ställs det dessutom specifika hälsokrav för att få jobb. Ett exempel är billackering där den som är astmatiker inte får arbeta.
– Och om man har diabetes ska man tänka på att arbete med vibrerande verktyg kan utveckla kärl och nervskador och personer med diabetes har en ökad risk att utveckla sådana skador eftersom sjukdomen i sig kan leda till kärl och nervskador, säger Marina Jonsson.
Jobba frisk innehåller även fakta om psykisk ohälsa kopplad till arbetslivet, eftersom psykisk ohälsa ökar bland unga.

Henrik Lenngren
Mer om Arbetssjukdomar
-
Arbetssjukdomar glöms bort
Arbetssjukdomar • Betydligt fler dör i arbetsrelaterade sjukdomar än i olyckor på jobbet.
-
Ny förordning ska motverka skadliga vibrationer
Vibrationer • Vibrationsskador är en av de vanligaste arbetssjukdomarna i Sverige. Inom kort kommer en EU-förordning för säkrare användning av vibrerande maskiner.
-
Hälsan har blivit bättre under pandemin
Arbetssjukdomar • Under pandemin verkar svenska arbetstagare paradoxalt nog blivit friskare än någonsin. Färre har varit sjukskrivna och fysiska besvär till följd av arbetet har minskat. Det visar den årliga undersökningen Jobbhälsoindex.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Gerillaergonomi – våga sitta lite fult
Ergonomi • Mindre stress, färre pekpinnar och framför allt – mer variation. Ergonomen Tommy Wilén tipsar om hur vi ska arbeta för att slippa skador och smärta till följd av dåliga arbetsställningar.
-
Arbetssjukdomar glöms bort
Arbetssjukdomar • Betydligt fler dör i arbetsrelaterade sjukdomar än i olyckor på jobbet.
-
Prata om stressen innan den lett till sjukskrivning
Psykisk hälsa • Sjukfrånvaro på grund psykisk ohälsa kan bli långvarig och kostsam om orsakerna inte upptäcks i tid.