Hoppa till huvudinnehållet

Bild: Istockphoto

Må bra

Ny bok om baksidorna av träningstrenden

Träningstrenden har varit massiv de senaste åren och allt fler vardagsmotionärer tar sig an utmaningar som en svensk klassiker eller ett triathlon. Men nu varnar hjärtläkaren Fredrik Nyström för att extrem träning både kan förkorta livet och leda till kroniska skador.

Att springa maraton, träna hårt och ofta och gå på extrema dieter kan vara livsfarligt, enligt Fredrik Nyström som är professor vid Linköpings universitet och som forskar om riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar, fetma och diabetes. Han är också aktuell med boken "Radikalt lagom" där han med hjälp av de senaste forskningsresultaten synar de hälsotrender som råder.

– Det som är särskilt intressant är att det kommit så mycket bra data på att det finns en övre gräns för när träning börjar bli direkt skadligt, sa Fredrik Nyström när han intervjuades om boken på ett webbinarium arrangerat av One Lab.

Tre gånger högre risk för ärr i hjärtat

I boken "Radikalt lagom" refererar Fredrik Nyström bland annat till en stor studie där 53 000 Vasaloppsåkare följts under längre tid och som visar att de löper tre gånger högre risk, än personer som inte tränar alls, att få ärrbildning på hjärtat.

– Detsamma gäller för maratonlöpare. De har tre gånger så mycket förekomst av ärr i hjärtat jämfört med soffliggare. Ärren kan utvecklas till förmaksflimmer. Man springer sig alltså till hjärtproblem.

Kroniska skador

En annan risk med extrem träning är skador som riskerar att bli kroniska.

– Det är knappt någon som pratar om det, men Vasalopps-undersökningen visar också på ökad risk för artos. Jag känner många äldre triathleter som har kroniska problem med hälsenor eller som trampat sönder sitt tramp. De har sprungit sönder sina fötter helt enkelt.

Vad som är lagom mängd träning är väldigt individuellt enligt Fredrik Nyström.

– En del är som gjorda för hård träning medan andra snabbt drar på sig skador. Det är också väldigt individuellt hur väl man kan tolka kroppens signaler. En del klarar det, medan andra tar i ännu mer om det gör ont. Jag har haft patienter med livshotande hjärnödem som inte ens känt av huvudvärk.

Bra med vardagsmotion

Fredrik Nyström vill inte ge något generellt råd hur mycket man ska träna men slår ett slag för vardagsmotion.

– Ta trapporna istället för hissen, bär tungt ibland eller ta en kort paus och rör på dig under arbetsdagen. Men lagom är bäst! Att stå och jobba en hel arbetsdag är inte bra för någon.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Må bra

Senaste om Hälsa