Hoppa till huvudinnehållet
Må bra

Brus ska maskera störande ljud på kontoret

Ett ljud som många uppfattar som störande på arbetsplatsen är kollegor som pratar. Nu undersöker en grupp forskare i Lund om det går att maskera mänskligt tal för att minska de negativa konsekvenserna.

Ljud är viktiga för oss, de fångar vår uppmärksamhet. Det är ljuden som varnar oss för potentiella faror. Vi vänder på huvudet när vi hör ett ljud för att se varifrån faran kommer. Andra ljud får oss att känna trygghet. De flesta människor mår bra av att höra andra människor i närheten. Att vara ensam var farligt när vi levde på savannen, en ensam människa är sårbar. Än i dag så blir vi trygga när vi vet att vi inte är ensamma även om vi inte har behov av att umgås och vara sociala. Men i vissa sammanhang kan mänskligt tal ge ett stresspåslag.

– Hör vi mänskligt tal vill vi lyssna på det. Vi kan stänga ögonen men vi kan inte stänga öronen. Det är svårt att med viljekraft stänga ute ljud. Att höra mänskligt tal är försvårande för vår förmåga att koncentrera oss, säger Jonas Borell, universitetslektor vid Lunds tekniska högskola.

Faktum är att höga ljudnivåer i kontorslandskap påverkar oss på samma sätt som till exempel ljud från biltrafik. Vi blir stressade, får högre puls och högre blodtryck.

– Det som händer i öppna kontorslandskap är att vi tvingas höra när andra pratar. Vi kan inte styra vår egen uppmärksamhet med viljekraft. Vi äger inte kontrollen till 100 procent, säger han.

Just nu studerar Jonas Borell och hans kolleger om det går att maskera eller överrösta mänskligt tal och andra störande ljud i öppna kontorslandskap genom att tillföra ett nytt specialdesignat brusljud. Bruset ska fungera som en ljudmatta.

– Vi ska studera hur det här fungerar i praktiken. Är ett högre bakgrundsljud mer eller mindre stressande än att höra kollegorna prata? Det måste även fungera för de medarbetare som har nedsatt hörsel och har hörapparat. Det finns mycket att ta hänsyn till när man tillför ljud i kontorsmiljö, säger Jonas Borell.

 

FAKTA

Naturens ljud

Ljud från naturen upplevs som trevliga. De flesta uppskattar ljudet av vågor som slår mot stranden, eller ljudet av vinden i träden. Naturljuden får oss att koppla av och känna oss mindre stressade. VR-forskning visar att datagenererade gröna miljöer också fungerar avstressande.

bild på Anahita Arai

Anahita Arai

Mer om Må bra

Senaste om Hälsa