Hoppa till huvudinnehållet
Må bra

Tänk på vad du äter

Vill du hålla dig alert under hela arbetsdagen, se upp med vad och när du äter. Kosten påverkar i allra högsta grad hur vi presterar och vilka beslut vi tar på jobbet.

Precis som till resten av kroppen bidrar kosten med både bränsle och byggstenar till hjärnan. Dessutom kan man till viss del påverka hjärnans funktion både på lång och kort sikt med maten.
Enligt näringsfysiologen Kristina Andersson, som skrivit boken "Hjärnsmart", presterar de som äter frukost bättre på exempelvis minnestester.

– När man har studerat domare så beviljade fler frigivningar strax efter lunch, fika och liknande. När vi är hungriga eller mentalt trötta så tar vi enklaste vägen ut. I fallet med domarna så innebar ett ja mer arbete än ett nej. Så, att se till att man tar pauser och fyller på med energi skapar förutsättningar för att ta "rätt" beslut och inte bara det enklaste, säger hon.

Hur pigga vi blir av maten beror på vad vi stoppar i oss. När vi äter hårt processad mat, skräpmat, mycket mjölmat, stora portioner och socker blir vi i regel tröttare.

– Sen ska vi inte glömma att en del näringsbrister ger trötthet som symtom, exempelvis järnbrist. Lider man av trötthet bör man därför kolla upp vad det beror på.

 

MAT

Som ger en energiboost

  • Kolhydrater och gärna av det snabbare slaget kommer att ge en direkt uppiggande effekt – exempelvis torkad frukt, frukt, något kex eller liknande. Man bör dock vara sparsam med att använda godis, läsk och kakor för att få denna effekt, eftersom snabba kolhydrater gör oss trötta när dess effekt trappas av.
  • Att tugga har en uppiggande effekt, så välj gärna något med tuggmotstånd som ett äpple, en morot eller en bit fröknäcke, snarare än en dricka.
  • Kaffe och andra koffeininnehållande drycker motverkar trötthet och gör oss på så vis piggare och ökar såväl mental som fysisk prestation. Dock bör man dricka koffein i rimliga mängder.

Källa: Kristina Andersson

bild på Tina Harr

Tina Harr

Mer om Må bra

Senaste om Hälsa