Hoppa till huvudinnehållet

Bild: Chris Lawton/Unsplash

Må bra

Skapa en peppande höstplan

Sommaren är snart ett minne blott. Nu ligger ett helt nytt år framför oss med möjligheter och utmaningar. Det är dags att planera jobbhösten.

Arbetsliv frågade läkaren, hjärnforskaren och entreprenören Katarina Gospic om hennes bästa tips för att starta upp hösten.

Utvärdera

Börja med att utvärdera hur det har sett ut på jobbet under våren tillsammans med din arbetsgrupp och dina kollegor. Vad var det som fungerade, vad var det som inte fungerade? Gör en åtgärdsplan för att rätta till problem och försök att ta tag i de utmaningar som ni identifierar.

– Om ni ska jobba hemma i höst är det också bra att se över de sociala interaktionerna. Många har känt sig ensamma under våren och det kan vara bra att diskutera med sina kollegor om hur man bryter ensamheten och skapar samhörighet även om man jobbar på distans, säger Katarina Gospic. Foto: Brombergs förlag

Sätt mål

Många gånger har vi fluffiga mål på jobbet. Det skapar osäkerhet kring vad vi ska göra och det blir också svårare att prioritera vad du ska göra; Inte minst nu, när vi kanske har färre spontana avstämningar.

– Skapa tydliga och mätbara mål. Då vet du exakt vad du ska göra och när. Sen kan du stämma av din måluppfyllelse, säger Katarina Gospic.

Skapa nya rutiner

Rutiner underlättar för oss i vardagen, både på jobbet och privat. Har vi rutiner så behöver vi inte uppfinna hjulet på nytt. Vi presterar bäst under tre korta fokuspass på 90 minuter. Placera ut fokuspassen på lämpliga tider under arbetsdagen. Planera in möten mellan dina pass.

– Vissa personer fungerar som bäst direkt på morgonen efter en kopp kaffe, se till att planera din fokustimme då och ta möten i pauserna mellan dina fokuspass. På så vis klarar du effektivt av dina svåraste arbetsuppgifter först, säger Katarina Gospic.

Omvärlden pockar på vår uppmärksamhet hela tiden och det splittrar oss. En ny rutin som ökar din produktivitet, minskar stressen och får dig att må bättre är att stänga av ljudet från mobilen när du ska göra mer avancerade arbetsuppgifter.

TIPS

Öppet sinne i höst

Många planer har ändrats under året på grund av Covid-19. Planera det som du kan styra över själv och behåll ett öppet sinne om du måste göra om din planering. Våga tänka nya tankar. Dessa tider är utmärkta för oss att prova på nya lösningar.

bild på Anahita Arai

Anahita Arai

Mer om Må bra

Senaste om Hälsa