Bild: Istock
Få in mer rörelse i vardagen
Publicerat 9 oktober 2020
För att må bra behöver vi träna både kropp och knopp. Skissa på din egen framgångsstrategi med rörelse, pauser och tid för eftertanke.
– Jag har arbetat med mental träning och coaching i 30 år. Nu under Covid-19 så ser jag en ny trend. Många känner håglöshet, humöret sviktar och dippar. Det är många som ringer mig och är förtvivlade och vet inte vad det beror på att de mår så dåligt, säger Stig Wiklund som är mental tränare.
Stig Wiklund arbetar med värdstjärnor som längdskidåkarna Frida Karlsson och Britta Johansson Norgren, men även med företagsledare och andra som vill träna mentalt för att prestera eller må bättre.
Det de flesta som Stig Wiklund arbetar med har gemensamt är stillasittandet. Till och med idrottare som tagit många mästerskapsmedaljer har svårt att röra på sig mellan träningspassen.
Stig Wiklund gillar enkla lösningar. Själv har han satt som mål att gå 14 000 steg om dagen i snitt.
– Jag går ut med hunden före frukost och då får jag ihop minst 3 000 steg. Vanligtvis brukar läkare rekommendera 10 000 steg. Men jag tänker så här, är man bekväm så ger det ingen utveckling, säger han.
Det finns mycket forskning som visar vi mår bra av att röra på oss, men många av oss sitter stilla större delen av arbetsdagen.
– Du kan inte hålla koncentrationen uppe för länge, hjärnan blir trött. Så det är perfekt att gå upp och röra på sig. Jag tar paus en gång i halvtimmen och går upp och går. Eller som nu när jag pratar med dig i mobilen så har jag tagit med mig underlag ut i trädgården så att jag kan röra på mig samtidigt som vi pratar, säger Stig Wiklund.
Bäst är det om du kan kombinera en vardag där du rör på dig med två-tre konditionspass i veckan.
– Det spelar ingen roll vad du gör. Jogga, spela padel eller tennis. Någon form av pulsträning är jätteviktigt. Själv så åker jag rullskidor och mitt mål är att åka 100 mil under sommarhalvåret. Sedan i maj har jag åkt 97 mil så jag har bara tre mil kvar, säger Stig Wiklund.
Bra morgonrutiner
- Med bra morgonrutiner bygger du en bra känsla i kroppen och knoppen. Starta med några minuters meditation eller mindfulness. Ta dig tid och fundera över dagens viktigaste mål, vad är du tacksam över, vad blir dagens höjdpunkt. Om du går in med sinnestillståndet att det här blir en bra dag bygger du upp en bra känsla i kroppen som du har med dig under dagen.
- Avsluta dagen avslappning och reflektera över hur dagen har varit och för anteckningar. Så kan du få större förståelse för varför du stressar.
Anahita Arai
Mer om Må bra
-
Utomhusjobb ger återhämtning
Kontor • Kontorsarbete behöver inte vara synonymt med att sitta inne framför en skärm, enligt Charlotte Petersson Troije som skrivit världens första avhandling om utomhuskontor.
-
Så hjälper du hjärnan på jobbet
Må bra • Hur kan man skapa en arbetsmiljö som är snäll mot hjärnan och hjälper oss att prestera bättre? Lisa Blomster, specialist inom neuropsykologi, tipsar om fem strategier för att skapa en hjärnvänlig arbetsplats.
-
Få återhämtningen att bli av
Så gör du • Om vi inte får tillräckligt med återhämtning kan det leda till ohälsa. Niclas Almén, psykolog och stressforskare ger sina bästa återhämtningstips.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.
-
Tips för sömnlösa
När hjärnan är uppe i varv har vi svårt att sova. Regelbundenhet och balans är nyckelorden om vi ska få till en bättre sömn i nedvarvningssyfte. Det säger Maria Nordin, forskare vid Institutionen för psykologi vid Umeå universitet.
-
Arbetssjukdomar på grund av stress ökar
Arbetssjukdomar • Andelen kvinnor som anmäler arbetssjukdom på grund av hög arbetsbelastning är den högsta på tio år visar statistik från Arbetsmiljöverket.