Ta makten över mobilen
Publicerat 28 november 2019
Den smarta mobilen är ett fantastiskt verktyg som vi har nytta av både privat och på jobbet. Samtidigt kan den bli både en tidstjuv och ett störningsmoment om vi inte ser upp.
Vi svenskar tillbringar motsvarande 30 arbetsveckor om året med mobilen. Eller 3,5 timmar om dagen. Vi har fler digitala vänner än verkliga vänner och ungefär lika många kollar mobilen det sista de gör innan de somnar som pussar sin partner godnatt eller läser en bok. Så att smartmobilen och det digitala livet på kort tid har ställt vårt liv på ända är bortom allt tvivel.
Fast är det bra eller dåligt då? Tja, det beror på vem man frågar. Enligt en undersökning från Demoskop i år, som statistisken ovan är hämtad ifrån, ansåg runt hälften att det digitala skärmlivet fått dem att känna sig mer ensamma, medan ungefär lika många tyckte att det fått dem att bli mer sociala och träffa fler människor IRL, i verkliga livet.
Beroende har vi hur som helst blivit. Det menar i alla fall Nanna Gillberg, forskare vid Gothenburg Research Institute, Handelshögskolan, Göteborgs universitet, som precis kommit ut med boken Påsatt och avskärmad – i en uppkopplad värld.
– Det är helt uppenbart för mig att vi i dag normaliserat användningen av mobilen till den grad att vi har svårt att vara ifrån den ens korta stunder. Vi är hooked helt enkelt. Samhället hejar på användningen och vi själva låter den allt som oftast gå före och påverka sociala relationer, jobb och sömn, säger Nanna Gillberg.
I stället för att sträcka oss efter morgonciggen trevar vi nu med darrande händer efter mobilen så fort vi vaknar. Vi tar upp den till kaffet, på krogen och så fort vi umgås. Mobilen är alltid med oss och när vi inte använder den tänker vi på den. Den ger oss kickar, abstinens och stör oss, allt i en enda röra.
– Säger man något kritiskt om smarta mobiler blir folk ofta på defensiven, hugger och ropar moralpanik. Du är väl en sån där som vill skriva brev i stället, ha det som förr. Just det där instinktiva försvaret, rör inte min mobil, säger ju något om hur djupt rotat mobilberoendet faktiskt blivit, säger Nanna Gillberg.
I dag är det svårt att tänka sig ett liv utan smarta telefoner, men de har faktiskt bara funnits i drygt tio år och det gäller även de sociala medierna där vi hänger och har våra vänner.
Och det är just här, i våra sociala relationer, som mobilen har haft störst inverkan på oss, säger Nanna Gillberg. Det digitala livet har fått förtursrätt framför det verkliga livet. Beteenden som för bara några år sedan ansågs som extremt respektlösa har blivit det nya normala.
– Vi kan sitta på ett möte där någon har slitit hårt för att förbereda en presentation eller i ett djupt samtal med en av våra närmaste vänner och mitt under detta hala upp mobilen och börja kolla den medan vi lyssnar. Och få reagerar, det är så det är. Vi är där fysiskt men inte alltid mentalt.
Följden är att kvaliteten på umgänget påverkas. Stämningen, nerven i det ömsesidiga mötet förloras när fokus i stället ofta ligger på hur vi ska presentera mötet på bästa sätt för en större publik på sociala medier.
– Det här skapar en distans som omöjliggör djupare möten. Det går inte att vara både närvarande och samtidigt dokumentera ett möte, att se det utifrån, beskriva det och ta bilder. Livet i sig har blivit en förevändning för att hämta in material och vi blir mer avtrubbade och mindre empatiska på kuppen, säger Nanna Gillberg.
En annan konsekvens är den stress som följer på den ökade synligheten i sociala medier. Alla vill vi visa upp oss från vår bästa sida och då ersätts lätt äkthet med storytelling och ständiga jämförelser med hur andra har det och vad de tycker och tänker om oss.
– Om ingen gillar det vi lagt upp tänker vi lätt att det kanske inte var så intressant egentligen, middagen var kanske inte så god, vi hade kanske inte så roligt som vi själva minns det. På så sätt blir vi utlämnade åt andras omdömen och det leder lätt till självkritik och dålig självkänsla, säger Nanna Gillberg.
Även våra jobb påverkas av mobilernas ständiga närvaro. Mobilen stör jämt, även när den ligger upp och nervänd eller i en låda. Vi vet att den erbjuder en stunds rolig och kravlös underhållning om vi plockar upp den och den vetskapen tar av vår koncentrationsförmåga. Det är som att ha en stor skål med lösgodis i knäet hela dagen. Då är det svårt att inte ta en geléråtta när jobbet kör ihop sig.
Förutom att ta av vår koncentration påverkar mobilen också hur vi ser på arbete och ansträngning.
– Det digitala livet är designat för att få oss att klicka oss vidare och stanna så länge som möjligt genom att appellera till vår hjärnas efterfrågan på snabba kickar. Livet i den digitala världen bidrar till att vi blir rastlösa och ofokuserade. Vi blir rädda för allt som är krävande och till synes tråkigt. Trösklarna har sänkts för hur mycket vi orkar anstränga oss innan vi ger upp och känner oss understimulerade.
Så bryter du digitala ovanor
Kartlägg ditt mobila liv: För att kunna bryta dåliga mobilvanor måste vi först upptäcka dem. Skaffa en app som kartlägger dina mobilvanor och visar hur mycket, hur ofta och till vad du använder den. Vissa mobiler har inbyggda övervakningsfunktioner.
- På jobbet Lägg mobilen i en låda under möte och jobb eller använd Stör ej-funktionen. Sätt ett gummiband runt mobilen så försvåras slötittande. Flytta sociala medier från mobilen till datorn.
- I det sociala livet Mobiler smittar: Ha mobilfria luncher och middagar. Sätt mobilen på ljudlös och stäng av notiser och aviseringsljud. Prata öppet om det: ska vi umgås eller hålla på med mobilen.
- Hemma Använd en riktig klocka istället för mobilens så fastnar du inte lika lätt i slösurfande. Undvik mobilen innan sovdags så stör inte det uppiggande blå ljuset insomningen. Avsätt lite mobilfri tid varje dag.
Magnus Nilsson
Mer om Må bra
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
-
Utomhusjobb ger återhämtning
Kontor • Kontorsarbete behöver inte vara synonymt med att sitta inne framför en skärm, enligt Charlotte Petersson Troije som skrivit världens första avhandling om utomhuskontor.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.