Sjuknärvaro dyrt för företagen
Publicerat 18 oktober 2019
Att gå till jobbet fast man är sjuk kan både leda till framtida förtidspension och bli dyrt för arbetsgivaren. Det visar en ny studie från Högskolan i Gävle.
Minskad sjukfrånvaro ger minskade kostnader. Det är en vanlig uppfattning och när det talas om friska arbetsplatser diskuterar vi i högre grad sjukfrånvaro än sjuknärvaro. Men enligt Gunnar Bergström, professor i arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle, är både sjukfrånvaro och sjuknärvaro lika viktiga.
– Sjukfrånvaron är synligare än sjuknärvaron och många underskattar nog därför inte minst de ekonomiska konsekvenserna av sjuknärvaro. Det skulle nog komma både de anställda och arbetsgivarna till gagn med större kunskap om sjuknärvaro.
I en ny studie kan han tillsammans med forskarkollegor från Karolinska Institutet och Stockholms universitet visa att sjuknärvaro ökar risken för framtida förtidspension. Forskningsmaterialet man använt sig av baseras på 43 682 anställda som kommer från ett representativt slumpmässigt urval av anställda i Sverige. I detta material ingick 7 630 anställda som arbetade inom vårdyrken, dock ej läkare.
– Vi följde de anställda som längst i tolv år (2002–2014) i register som finns vid SCB och Försäkringskassan. Vi har vägt in en rad faktorer i analyserna, bland annat hälsa, ålder, kön med mera, berättar Gunnar Bergström.
Han konstaterar att det kan få negativa konsekvenser på lång sikt om man går till jobbet fast man är sjuk.
– Redan vid en sjuknärvaro på två, tre gånger eller mer under ett år så ökar risken för framtida sjuk-aktivitetsersättning (som tidigare kallades sjukpension). För de som var sjuknärvarande fyra gånger eller mer ökade risken ännu mer jämfört med de som inte hade någon sjuknärvaro.
I andra studier har Gunnar Bergström kartlagt att upprepad sjuknärvaro ökar risken för långtidssjukskrivning. Att sjuknärvaro även leder till en utgiftspost för arbetsgivarna är troligt.
– Generellt brukar uppskattningar av kostnader för sjuknärvaro visa att sjuknärvaron är dyrare för arbetsgivare än sjukfrånvaro. Samtidigt är detta svårt att beräkna eller bedöma men att sjuknärvaron minskar arbetsprestationen är i normalfallet tydligt, säger Gunnar Bergström.
Under hösten är det många som traskar till jobbet med snuva och hosta, vilket i förlängningen inte bara kan påverka den egna hälsan negativt utan också kollegornas.
– Inom vården kan ju detta även drabba patienter. Samtidigt kan det vara dyrt för den anställde att vara sjukskriven; jobb kan samlas på hög eller att den anställde får dåligt samvete för att arbetskamrater får ännu mer att göra. Detta gör att anställda ändå kan välja att gå till jobbet trots sjukdom, säger Gunnar Bergström.

Henrik Lenngren
Mer om Sjukfrånvaro
-
Prata om stressen innan den lett till sjukskrivning
Psykisk hälsa • Sjukfrånvaro på grund psykisk ohälsa kan bli långvarig och kostsam om orsakerna inte upptäcks i tid.
-
Myt att kvinnor som fött barn har högre sjukfrånvaro
Sjukfrånvaro • Det har länge funnits en föreställning om att kvinnor som fött barn har högre sjukfrånvaro. Men så är inte fallet, enligt en ny studie.
-
Kraftigt ökade sjukskrivningstal
Sjukfrånvaro • De senaste veckorna har antalet sjukskrivningar och vab ökat dramatiskt.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Var femte kvinna vågar inte prata om mens på jobbet
Må bra • Var femte anställd mellan 18 och 29 år har varit sjukskriven på grund av mensrelaterade problem, visar en ny undersökning. Lika många upplever att det är obekvämt att prata om mens och menshälsa på jobbet.
-
Var tredje person har haft en panikattack
Psykisk hälsa • Tryck över bröstet, svårt att andas, stickningar i fingrar och yrsel. En panikattack är lätt att förväxla med allvarlig sjukdom eftersom den ger samma symtom. Skillnaden är att panikattacker är ofarliga och går över av sig själva.
-
Höga krav och låg kontroll skadligt för hjärtat
Arbetssjukdomar • För många har jobbhösten dragit i gång med full kraft och kalendern fylls av möten och andra aktiviteter. Att ha mycket att göra på jobbet behöver inte vara negativt i sig. Men höga krav i kombination med låg kontroll ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, enligt en ny studie.