
Bild: Profivideos/Pixabay
Så påverkar arbetsplatsen hur mycket vi rör oss
Publicerat 19 november 2019
Vill man få anställda att röra sig mer behöver åtgärderna innefatta både arbetstid och fritid samt skräddarsys för organisationen. Det visar en ny avhandling från Umeå universitet.
– Resultaten tyder på att det kan finnas en gräns för hur mycket man kan minska sittandet bland kontorsarbetare, säger Viktoria Wahlström, doktorand vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå Universitet i en kommentar.
Viktoria Wahlström, som är utbildad Fysioterapeut vid Vårdhögskolan i Göteborg, har analyserat resultat från två olika studier i sin avhandling. I den första studien följde forskare tjänstemän som flyttat till eget rum respektive aktivitetsbaserat kontor. Parallellt med flyttarna genomfördes hälsofrämjande program på båda kontoren för att minska sittandet och öka den fysiska aktiviteten på arbetstid och fritid. Resultatet visade att de som flyttade till aktivitetsbaserat kontor gick mer på jobbet än gruppen som flyttade till eget rum. Men båda grupperna rörde sig lite mer på fritiden.
I den andra studien fick en grupp försökspersoner på en arbetsplats ett gåband installerat vid sitt skrivbord. De uppmanades att använda det minst en timma per arbetsdag. De rörde sig mer på jobbet än de anställda som enbart hade höj- och sänkbara skrivbord men saknade gåband. Men intressant nog minskade gåbands-gruppen sin fysiska aktivitet på fritiden.
Viktoria Wahlströms slutsats är att rörelse på kontoret påverkas av många olika faktorer. Om man vill få anställda att röra sig mer behöver man jobba med åtgärder som både berör fritid och arbetstid samt satsa på skräddarsydda insatser så att de passar verksamheten.
– Det är viktigt att erbjuda olika möjligheter till ökad fysisk aktivitet så att var och en kan välja det som passar en bäst utan att störa verksamheten, säger Viktoria Wahlström.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Må bra
-
Var femte kvinna vågar inte prata om mens på jobbet
Må bra • Var femte anställd mellan 18 och 29 år har varit sjukskriven på grund av mensrelaterade problem, visar en ny undersökning. Lika många upplever att det är obekvämt att prata om mens och menshälsa på jobbet.
-
Sex steg för att bota telefonskräck
Må bra • Mer än var tredje svensk känner obehag för att prata i telefon. Samtidigt visar forskning att vi mår bättre av att prata med varandra än att skriva.
-
Fyra steg – så blir träningen en vana
Må bra • Skaffa ett gymkort är enkelt, men att behålla den nya träningsvanan kan vara utmanande. Lyckligtvis finns det knep att hämta från psykologiforskningen.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Var femte kvinna vågar inte prata om mens på jobbet
Må bra • Var femte anställd mellan 18 och 29 år har varit sjukskriven på grund av mensrelaterade problem, visar en ny undersökning. Lika många upplever att det är obekvämt att prata om mens och menshälsa på jobbet.
-
Var tredje person har haft en panikattack
Psykisk hälsa • Tryck över bröstet, svårt att andas, stickningar i fingrar och yrsel. En panikattack är lätt att förväxla med allvarlig sjukdom eftersom den ger samma symtom. Skillnaden är att panikattacker är ofarliga och går över av sig själva.
-
Höga krav och låg kontroll skadligt för hjärtat
Arbetssjukdomar • För många har jobbhösten dragit i gång med full kraft och kalendern fylls av möten och andra aktiviteter. Att ha mycket att göra på jobbet behöver inte vara negativt i sig. Men höga krav i kombination med låg kontroll ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, enligt en ny studie.