Hoppa till huvudinnehållet

I en forskningsstudie fick kontorsanställda ett gåband installerat vid sitt skrivbord. De rörde sig mer på jobbet men minskade sin fysiska aktivitet på fritiden.

Bild: Profivideos/Pixabay

Må bra

Så påverkar arbetsplatsen hur mycket vi rör oss

Vill man få anställda att röra sig mer behöver åtgärderna innefatta både arbetstid och fritid samt skräddarsys för organisationen. Det visar en ny avhandling från Umeå universitet.

– Resultaten tyder på att det kan finnas en gräns för hur mycket man kan minska sittandet bland kontorsarbetare, säger Viktoria Wahlström, doktorand vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå Universitet i en kommentar. Foto: Umeå universitet

Viktoria Wahlström, som är utbildad Fysioterapeut vid Vårdhögskolan i Göteborg, har analyserat resultat från två olika studier i sin avhandling. I den första studien följde forskare tjänstemän som flyttat till eget rum respektive aktivitetsbaserat kontor. Parallellt med flyttarna genomfördes hälsofrämjande program på båda kontoren för att minska sittandet och öka den fysiska aktiviteten på arbetstid och fritid. Resultatet visade att de som flyttade till aktivitetsbaserat kontor gick mer på jobbet än gruppen som flyttade till eget rum. Men båda grupperna rörde sig lite mer på fritiden.

I den andra studien fick en grupp försökspersoner på en arbetsplats ett gåband installerat vid sitt skrivbord. De uppmanades att använda det minst en timma per arbetsdag. De rörde sig mer på jobbet än de anställda som enbart hade höj- och sänkbara skrivbord men saknade gåband. Men intressant nog minskade gåbands-gruppen sin fysiska aktivitet på fritiden.

Viktoria Wahlströms slutsats är att rörelse på kontoret påverkas av många olika faktorer. Om man vill få anställda att röra sig mer behöver man jobba med åtgärder som både berör fritid och arbetstid samt satsa på skräddarsydda insatser så att de passar verksamheten.

– Det är viktigt att erbjuda olika möjligheter till ökad fysisk aktivitet så att var och en kan välja det som passar en bäst utan att störa verksamheten, säger Viktoria Wahlström.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Må bra

Senaste om Hälsa