Hoppa till huvudinnehållet

I mars och april vi känner av vårtröttheten som mest. Sen har kroppen anpassat sig.

Bild: Pixabay

Må bra

Så minskar du vårtröttheten

Känner du dig tröttare än vanligt när våren äntligen är här? Lugn, du är inte ensam. Upp emot var fjärde person har en biologisk klocka som tar längre tid på sig att ställa om till ljuset. Men det finns knep som hjälper.

Det allra flesta får en energikick när ljuset kommer tillbaka, fåglarna kvittrar glatt och snödropparna tittar fram. Men så finns den där fjärdedelen av befolkningen som istället känner sig tröttare än vanligt.

– Vårtrötthet är helt naturligt. Det handlar om den biologiska klockan och kroppens förmåga att hinna ställa om till ljuset. Vi har en inbyggd flexibilitet för det, men vissa kroppsklockor är känsligare för omställningen, säger Kerstin Jeding, som är legitimerad psykolog och jobbar på Stressmottagningen. Foto: Stressmottagningen

Det går inte att sova bort vårtröttheten genom att sova mer än vanligt, men det är viktigt att prioritera sömnen så att du kan få så mycket sömn som du normalt behöver. Du kan också hjälpa kroppen genom att lägga dig ungefär samma tid varje dag och framför allt stiga upp samma tid. Likaså är det bra att ha ordentligt mörkt i sovrummet. En mörkläggningsgardin eller en sovmask över ögonen kan vara bra hjälpmedel.

– Sen gäller det att se till att vistas i dagsljus, helst på förmiddagen då kroppen är mest mottaglig. En promenad till jobbet är ingen dum idé. För dem som är utpräglade morgonmänniskor och kliver upp i ottan kan det i stället vara bättre att ta promenaden på hemväg från jobbet för att få ljuset.

Har man inte möjlighet att gå till eller från jobbet går det att sitta vid ett ljust fönster. Men då ska fönstret helst vara öppet. Vi tar nämligen emot ljuset bättre om det inte strilas genom en ruta. Och sen är det ju så att för många hör ett par snygga solglasögon våren till, men de ska inte sitta på hela tiden.

– Av med solglasögonen under åtminstone en del av din utevistelse. Det är bara genom ögonen kroppsklockan tar in ljus.

Det är i mars och april vi känner av vårtröttheten som mest. Sen har kroppen anpassat sig. För ett fåtal blir symptomen på vårtröttheten så starka att de utvecklar SAD – seasonal affective disorder, alltså en årstidsbunden depression. Går det så långt ska man vända sig till sin husläkare för att få hjälp.

Kerstin Jeding säger också att det gäller att tänka efter om vårtröttheten kan bero på andra orsaker som pollenallergi eller om man ätit dåligt på sistone. All trötthet är inte vårtrötthet.

Under våren infinner sig också en viss stress som är skapad av oss själva och inte alls är biologisk. Vi skriver långa listor med allt vi ska göra: plantera om krukväxterna, tvätta cykeln, klippa håret, olja altanen, med mera.

– Mycket av det där kanske man egentligen gillar att göra, men när det blir måsten med en deadline kan det kännas övermäktigt. På hösten kan vi gå hem och lägga oss på soffan och ingen funderar på det. Men på våren förväntas vi sprudla av liv och lust även efter jobbet.

Hon säger att vi inte ska låta våren bli en stressfaktor utan i stället göra aktiviteter som vi tycker är lustfyllda. Det motar bort vårtröttheten.

– Ta en paus under arbetsdagen och gå ut i dagsljuset och ät en glass med kollegorna. Det är bra för välmåendet, säger Kerstin Jeding.

TIPS

Minska vårtröttheten

  • Se till att få dagsljus på dig genom att vara utomhus en del av dagen, helst på förmiddagen och utan solglasögon.
  • Se till att du har mörkt i sovrummet när du ska sova.
  • Stig upp samma tid varje dag (även lediga dagar) och lägg dig ungefär samma tid så att du får tillräckligt med sömn.
  • Gör sådant du tycker är kul, det lindrar tröttheten.
bild på Gerd Eriksson

Gerd Eriksson

Mer om Må bra

Senaste om Hälsa