Hoppa till huvudinnehållet

Maskinförare Ulf Aldenlöv tycker att hela hans livsstil förändrats sedan satsningen på chaufförer fick honom att tänka mer på hälsa och motion.

Bild: Mattias Forsberg/Tekniska Verken

Må bra

Obligatorisk träning på arbetstid hjälpte maskinförare

När Tekniska Verken i Kiruna gjorde en hälsoundersökning visade det sig att åtta av tio maskinförare riskerande att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom. Men genom en stor hälsosatsning har många lagt om sin livsstil och ett år senare har andelen sjunkit betydligt.

Bättre kondition, lägre kolesterolvärden och minskat midjemått. Dessutom hälsosammare matvanor. Det blev resultatet av ett hälsoprojekt för de 35 chaufförerna vid kommunägda Tekniska Verken i Kiruna.

När satsningen inleddes hösten 2017 löpte åtta av tio chaufförer risk – eller hög risk – att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, enligt de hälsoundersökningar som gjordes. Efter ett år hade andelen i riskzonen sjunkit till fem av tio.

– Det är flera som har gått från rött till grönt. En del har gjort en fantastisk resa, säger personalchefen Ann-Helen Westerberg.

Det är väl känt att yrkeschaufförer sitter mycket stilla i jobbet. Risken att drabbas av sjukdomar som hänger ihop med en stillasittande livsstil är hög i yrkesgruppen.

På Tekniska Verken gör de anställda vart tredje år en individuell hälsobedömning hos företagshälsovården. Maskinförarnas hälsa blev sämre och sämre. I tidigare försök att bryta utvecklingen hade det varit svårt att nå dem som allra mest behövde förändra sin livsstil, beskriver Ann-Helen Westerberg.

I det nya projektet, som genomfördes ihop med företagshälsovården, avsattes en och en halv timme av arbetstiden varannan vecka för träning. Det var obligatorisk att delta.

– Vi tvingade faktiskt in dem. Engagemang kan man förstår inte tvinga fram, men att vara närvarande var en arbetsuppgift bland andra, säger hon.

Först samlade projektledarna personalen och förklarade syftet med satsningen. Budskapet var att chaufförerna var särskilt utvalda och att det var en förmån att få träna på arbetstid.

– Det blev ett jättebra mottagande från hela gruppen.
Chaufförerna har prövat på bland annat lagsporter och individuella sporter. De har tränat löpteknik och gått på gym. De har haft individuella mål, men hela gruppen har deltagit ihop. Det var en poäng, menar Ann-Helen Westerberg.

– Några skulle ha känt sig obekväma med att gå till ett gym, men i grupp fungerade det bra, säger hon
Kostrådgivning var också en del av paketet. Chaufförerna har fått tips om nyttigare matlådor, som alternativ till snabbmat.

Ann-Helen Westerberg tycker att resultatet är över förväntan. Det visar att många av deltagarna har använt de verktyg de fått till att ändra sin livsstil även utanför jobbet.

För nästa omgång av hälsoprojektet ska alla anställda i bolaget få anmäla intresse. Företagshälsovården kommer sedan att bedöma vilka som har störst behov, och sätta ihop en grupp utifrån det.

– Varje människa vi kan rädda från sjukdom och rehab är en vinst ekonomiskt för företaget, och framför allt för människan som får ett bättre liv, säger Ann-Helen Westerberg.

Ulf Aldenlöv, maskinförare på Tekniska Verken, säger i ett pressmeddelande att arbetet har blivit lättare och att han känner sig piggare.

– Jag tankade till exempel min bil senast i september, eftersom jag knappt använder den något mer. Nu promenerar jag överallt och tränar på gym flera gånger i veckan. Det märks tydligt på kroppen att man har börjat träna, och det syns även på kolesterol och blodtryck, säger Ulf Aldenlöv.

bild på Margareta Edling

Margareta Edling

Mer om Må bra

Senaste om Hälsa