Bild: Istockphoto
Enklare att rädda liv vid hjärtstopp
Publicerat 20 augusti 2019
Varje sekund räknas om en kollega drabbas av plötsligt hjärtstopp. Nu visar forskning att enbart bröstkompressioner mer än fördubblar överlevnaden jämfört med ingen hjärt-lungräddning alls.
Vid hjärtstopp är tiden avgörande. Chansen att överleva ökar rejält om den drabbade får hjälp inom tre minuter. Ursprungligen bestod hjärt-lungräddning av både bröstkompressioner och inblåsningar (mun mot mun-metoden) Men de senaste decennierna har rekommendationerna gradvis förändrats. De som är utbildade i hjärt-lungräddning ska fortfarande göra både bröstkompressioner och inblåsningar. Men om man inte har utbildning räcker bröstkompressioner. Enligt Jacob Hollenberg docent och hjärtläkare på Södersjukhuset samt chef för Centrum för hjärtstoppsforskning vid Karolinska Institutet, har det lett till att betydligt fler vågar ingripa och hjälpa till vid plötsligt hjärtstopp.
– Vår forskning visar också att enbart bröstkompressioner mer än fördubblar överlevnaden jämfört med ingen härt-lungräddning alls, säger han.
Just nu pågår en stor svensk studie som ska ta reda på om enbart bröstkompressioner är lika bra eller kanske till och med bättre än att göra både kompressioner och inblåsningar i de fall där den personen som genomför hjärtlungräddningen fått utbildning.
– Jacob Hollenbergs forskning innebär ett viktigt framsteg för att göra det enklare för allmänheten att bidra till fler räddade liv, säger Kristina Sparreljung generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden i en kommentar.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Säkerhet
-
Stress bakom många olyckor
Arbetsmiljöarbete • Varje år dör över 700 svenskar på grund av brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, enligt forskaren Rachael Berglund vid Mälardalens universitet.
-
Att säkra verktygen räddar liv på bygget
Säkerhet • Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.
-
Så skyddar du dig mot blixten på utejobbet
Säkerhet • Verner Cooray, expert på åska, tipsar om vad man ska tänka på om man jobbar utomhus och blir överraskad av åska.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.
-
Tips för sömnlösa
När hjärnan är uppe i varv har vi svårt att sova. Regelbundenhet och balans är nyckelorden om vi ska få till en bättre sömn i nedvarvningssyfte. Det säger Maria Nordin, forskare vid Institutionen för psykologi vid Umeå universitet.
-
Arbetssjukdomar på grund av stress ökar
Arbetssjukdomar • Andelen kvinnor som anmäler arbetssjukdom på grund av hög arbetsbelastning är den högsta på tio år visar statistik från Arbetsmiljöverket.