Hoppa till huvudinnehållet

Byggnadsarbetare utsätts i regel för högre doser UV-strålning än de internationella gränsvärden som finns.

Bild: Pixabay

Arbetssjukdomar

Utomhusjobb ökar risken för hudcancer

De som tillbringar större delen av arbetsdagen utomhus utsätts för högre halter av UV-strålning än forskarna hittills trott, enligt en dansk studie. Höga halter av UV-strålning ökar risken för att utveckla hudcancer.

Hur mycket UV-strålning utomhusarbetare utsätts för beror på vilken typ av arbetsuppgifter de utför. En takläggare som befinner sig på hög höjd utan solskydd kan vara värre utsatt än en trädgårdsmästare som kan söka sig till skuggan till exempel. Men enligt Kasper Grandahl, specialistläkare i arbets- och miljömedicin, utsätts i princip samtliga byggnadsarbetare för högre doser UV-strålning än de internationella gränsvärden som finns.

– Att i jobbet utsättas för solens ultravioletta strålar är en hälsorisk och därmed också ett arbetsmiljöproblem, säger Kasper Grandahl, specialistläkare i arbets- och miljömedicin i en kommentar.

Mängden UV-strålning beror även på molntäcket, ozonlagrets tjocklek, solens ställning på himlen och halten partiklar i luften.

Studien har gjorts som en del i avhandlingen "Arbetet som orsak till hudcancer". Totalt har 500 anställda i 20 olika yrkesgrupper deltagit.

TIPS

Så skyddar du dig

  • Sök skugga Undvik om möjligt solen när den är som starkast vilket är mellan klockan 11 och 15. Stanna inomhus eller var i skuggan under dessa timmar.
  • Skydda huden med kläder En långärmad tröja, långa byxor samt något på huvudet räcker bra som skydd.
  • Använd solskyddsmedel Där kläder inte skyddar är det viktigt att smörja på solskydsmedel med hög faktor. Det minskar risken för hudskador, förutsatt att man inte förlänger tiden i solen. Använd vattenfast solskyddsmedel med hög faktor (minst 30) och som skyddar mot både UVA- och UVB-strålning. Det är viktigt med ett tjockt lager om det ska ha någon effekt.

Källa: Cancerfonden

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Arbetssjukdomar

Senaste om Hälsa